***

Bijna elke dag ging hij naar Velp, ongerust. Moeder was oud en broos, werd met de dag magerder. Ze dacht er niet over naar een verzorgingsflat te gaan. Dagelijks werd er van Tafeltje-dek-je een warme maaltijd bezorgd; een dame van het dienstencentrum 'De Elleboog' maakte twee keer per week het huis schoon. Ymke kwam om de dag.

Casper had onaangename dromen in die periode. Zijn moeder had als dienstmeisje in pension 'Welgelegen' aan de Hoofdstraat gewerkt. Achter dat grote huis lag een parkachtige tuin met bemoste stenen banken langs de wandelpaden. Tussen de hoge bomen stonden tamme kastanjes. Hij liep daar samen met zijn moeder; zij ging op een bank zitten, terwijl hij kastanjes zocht. Toen hij zich naar haar omkeerde zag hij haar langzaam verdwijnen; ze loste op in de rugleuning van de bank. Hij rende terug, maar kon niet verhinderen dat ze langzaam maar onverbiddelijk verdween. Met een kreet van angst werd hij wakker. Die droom was duidelijk.

Casper belde zijn moeder altijd wanneer hij naar haar toe ging. Dan kon ze zich op zijn komst verheugen. Ze wachtte hem op in de keuken, bij het aanrecht en zodra ze hem het pad van de oude kwekerij zag op rijden, bracht ze haar hand voor haar gezicht, draaide hem zo dat haar pink bijna haar neus raakte, bewoog haar hand. Een lief en elegant gebaar dat hem altijd ontroerde, dat ze voorzover hij wist alleen voor hem gebruikte.

Er stond een warm briesje en moeder had het kleed van de tuintafel met aluminium spanners vastgezet. Ze zaten op de tuinbank onder de appelboom, met de rug naar de auto die op de plaats stond van de schommel, met de rug naar de haag bessenstruiken die nauwelijks meer droegen, met de rug naar de kwekerij die in de dampige hitte toch onzichtbaar bleef.

Ze was blij met zijn komst. Ze zuchtte ervan. Ondanks de warmte was ze toch rillerig en hij haalde haar zwarte omslagdoek die ze van Lucas en Ymke voor haar verjaardag gekregen had.

Lucas had onlangs een herinnering opgehaald. De schommel die vader had gemaakt was de hoogste van de buurt. Lucas sprong van het plankje als de schommel op zijn hoogste punt was. Wie het verst kwam was panter of lynx. Daar zette je een streep in de grond. Casper had zich daar niets van kunnen herinneren. Wel dat zijn broer zijn sportkousen onder zijn kuiten omsloeg om ze beter te laten uitkomen, dat Lucas zich een tijdlang een katachtige manier van lopen had aangewend.

Hij keek naar zijn moeders kleine handen. De huid was droog, glazig, een strak dun vliesje, dat geen kracht meer had zich ergens aan te hechten.

'Moeder, hoe laat ben ik geboren?'

'Waarom wil je dat weten?'

'Gewoon...' Er zou spoedig een tijd komen dat hij het haar niet meer kon vragen.

'Om acht uur 's morgens. Dat wist je toch?'

'En hoe ging de bevalling?'

'Heel gemakkelijk. Ik hoefde geen prik te krijgen om weeën op te wekken. Maar zoiets vraag je toch niet aan je oude moeder?'

Uit het dressoir haalde hij de trommel van Van Houten vol

foto's.

'Och, alweer die foto's, gekke jongen.'

Hij zocht die van moeder toen ze veertien was. Een meisje met een wit schort. Ze had toen dat dienstje in pension 'Welgelegen'. Toen die andere foto: Moeder met twee vriendinnen op een feestje van de zangvereniging. De drie vrouwen droegen hoeden met veel linten, schuin op het hoofd. Hun blik is fataal, hun pose uitdagend.

'Mag ik die foto's?'

'Nee, dan krijg ik last met Lucas... Nou goed, neem ze maar mee.'

Hij borg ze op in zijn binnenzak, drukte zijn moeder tegen zich aan.

Hij hoorde een auto de Bergweg op komen, hoopte niet dat het zijn broer was. Voor moeder was het plezierig onverwacht haar zoons weer bij zich te hebben, maar Lucas eiste direct alle aandacht op, sprak over zijn werk, had een tijdschrift bij zich waarin een artikel van hem stond.

Het was Lucas niet.

Moeder zei dat ze zo weinig meer kon en het was nog maar zo kort geleden dat ze niet wist wat vermoeidheid was.

'Nu zit ik vaak maar wat te suffen, een boek, daar kom ik niet meer doorheen. Soms ben ik zo ver weg dat ik vaders klompen op het schrapertje bij de achterdeur hoor en ben ik er zeker van dat hij binnenkomt.'

'Onder deze appelboom stond vader vroeger de vrachtwagen met cokes op te wachten.' De kolensjouwers droegen een cape van zwart leer. Ze gooiden de zakken leeg in het stortgat, waaruit een zwarte stofwalm opsteeg. Als alle kolen gestort waren dronken ze, staande op het pad, koffie. De beelden waren nog haarscherp.

'Papa kreeg altijd kolen, hoewel die van het jaar ervoor nog niet betaald waren. De kolenboer vertrouwde hem. Hij wist dat papa zijn best deed om te betalen. Al het verdiende geld ging aan de kolen op.'

Moeder beet op haar dunne lippen. Alle zachtheid verdween uit haar gezicht. Om haar mond lag bittere teleurstelling. Er was een leven lang geploeterd en waarvoor? Casper verdroeg dat gezicht niet. Hij wilde haar zacht en lief zien. Alleen dan voelde hij zichzelf zacht vanbinnen, en dacht te smelten.

Zo had ze ook gekeken toen Lucas in allerijl de kwekerij met het pad had verkocht en naar later bleek was vergeten bij de notaris het 'recht van overpad' te regelen. Lucas was zo trots op die verkoop geweest, wilde slechts één ding: geprezen worden. Die lof had zijn moeder hem toen onthouden. Aan duizend dingen tijdens de onderhandelingen had zijn broer gedacht, maar dat detail had hij over het hoofd gezien.

Moeder had Lucas boos aangekeken, terwijl ze de documenten aan het doorbladeren was en bleef die middag maar herhalen dat hij dat toch niet zo goed geregeld had, dat ze niet begreep hoe hij zoiets kon vergeten. Lucas verweerde zich. De schulden moesten worden afgelost. Ze hadden een koper nodig. Dat was het belangrijkste.

'Zoveel hebben we er niet voor gekregen,' bleef moeder toen mopperen. Nu kon de nieuwe eigenaar zomaar het pad naar de straat afsluiten en waren er geen legale middelen om dat te verhinderen. Haar kinderen konden er dan niet meer in met de auto.

'Dan parkeer ik hem wel op straat,' zei Lucas, die rustig bleef.

'En de nieuwe koper is gereformeerd. Geen type man die jou dwars gaat zitten.'

Lucas kreeg slechts kritiek van moeder. Hij, die zo zijn best had gedaan. Moeder zocht steun bij Casper. Maar Casper had op dat moment met zijn broer te doen. Hij vond dat moeder erover moest ophouden. De zaak was nu eenmaal verkocht en kon niet meer worden teruggedraaid. Casper wilde haar tegelijk ook niet openlijk afvallen en zweeg. Toen moeder nog een vervelende opmerking over die verkoop maakte, was Lucas kwaad geworden.

'Goed, ik heb het allemaal verkeerd gedaan. Zoek het dan zelf maar uit.' De koopakte had Lucas tegen de grond gesmeten, hij had nog geroepen: 'Hier kom ik nooit meer terug!' en was de kamer uitgerend, totaal overstuur, was het pad uit gerend zonder te zwaaien.

Moeder had aan de grond genageld midden in de kamer gestaan. Het was de eerste keer dat Lucas zo tegen haar uitviel.

Casper had zich ook van haar afgekeerd op dat moment: 'Was dat nou nodig? Ik ben tegen die hele verkoop, maar Lucas heeft het naar beste weten gedaan. Waarom blijf je er zo over doorzeuren?' Aangezet door de woorden die hij zelf uitsprak, was hem een kwaadaardig gevoel overvallen. Als ze zo onredelijk was, wilde hij ook weg, wilde hij met zijn moeder niets te maken hebben, wilde hij haar eenzaamheid, haar verdriet op dat moment nog groter maken. Hij verdrong dat gevoel onmiddellijk en bleef. Moeder zette toen thee, schonk in, maar hij was nog niet zo ver dat hij dankjewel kon zeggen.

Moeder had haar naaidoos gepakt. De vakjes waren bekleed met verschoten rood satijn. Hij zag de houten maasbal, de zilveren vingerhoed, het zilveren schaartje met de gevleugelde ogen en in een smal vakje, in elkaar geschoven hoedjes van zwarte stof. Vader schoof ze over de wijsvinger, de ingraafvinger, waaraan hij vaak verzweringen had. Lucas was in de loop van de middag teruggekeerd en had zijn auto op straat laten staan.

Toen hij bedremmeld de kamer binnenkwam, had moeder net gedaan of er niets aan de hand was.

'Jij ook thee, Lucas?' Daarna had hij toegegeven stom te zijn geweest. Hij kon zich wel voor zijn hoofd slaan dat hij dat 'recht van overpad' vergeten was... Nog meer dan Casper was hij voor haar een kind gebleven.

Ze rilde. Het was ook kouder geworden. Casper stelde voor naar binnen te gaan en gaf haar een arm. In de gootsteen lag, omgekeerd, het emaillen teiltje waarin vader na zijn werk zijn handen en voeten weekte en ze vervolgens inwreef met glycerine en kamferspiritus. In de kamer hing boven het dressoir het schilderij met de rode papavers, in de knop, in volle bloei, uitgebloeid. Ze gingen aan weerszijden van de kachel zitten. Op de schoorsteenmantel het heldere tikken van de pendule. In een oranje vaasje van Copier, gemaakt in 1938, ter gelegenheid van Beatrix' geboorte, drie pauwenveren.

Casper voelde zich schuldig vanwege die onaangename herinnering van daarnet. Dit keer had hij een kort bezoek willen brengen, maar hij bleef de rest van de dag bij haar.

Engelen van het duister
titlepage.xhtml
content002.xhtml
content003.xhtml
content004.xhtml
content005.xhtml
content006.xhtml
content007.xhtml
content008.xhtml
content009.xhtml
content010.xhtml
content011.xhtml
content012.xhtml
content013.xhtml
content014.xhtml
content015.xhtml
content016.xhtml
content017.xhtml
content018.xhtml
content019.xhtml
content020.xhtml
content021.xhtml
content022.xhtml
content023.xhtml
content024.xhtml
content025.xhtml
content026.xhtml
content027.xhtml
content028.xhtml
content029.xhtml
content030.xhtml
content031.xhtml
content032.xhtml
content033.xhtml
content034.xhtml
content035.xhtml
content036.xhtml
content037.xhtml
content038.xhtml
content039.xhtml
content040.xhtml
content041.xhtml
content042.xhtml
content043.xhtml
content044.xhtml
content045.xhtml
content046.xhtml
content047.xhtml
content048.xhtml
content049.xhtml
content050.xhtml
content051.xhtml
content052.xhtml
content053.xhtml
content054.xhtml
content055.xhtml
content056.xhtml
content057.xhtml
content058.xhtml
content059.xhtml
content060.xhtml
content061.xhtml
content062.xhtml
content063.xhtml
content064.xhtml
content065.xhtml
content066.xhtml
content067.xhtml
content068.xhtml
content069.xhtml
content070.xhtml
content071.xhtml
content072.xhtml
content073.xhtml
content074.xhtml
content075.xhtml
content076.xhtml
content077.xhtml
content078.xhtml
content079.xhtml
content080.xhtml
content081.xhtml
content082.xhtml
content083.xhtml
content084.xhtml
content085.xhtml
content086.xhtml
content087.xhtml
content088.xhtml
content089.xhtml
content090.xhtml
content091.xhtml
content092.xhtml
content093.xhtml
content094.xhtml
content095.xhtml
content096.xhtml
content097.xhtml
content098.xhtml
content099.xhtml