EPÍLEG

(1620)

Amb vuitanta anys, en Ned es passava moltes hores dormint. Feia una becaina a la tarda, se n’anava a dormir d’hora i de vegades s’endormiscava després d’esmorzar a la sala del davant de la casa de Kingsbridge.

La casa sempre era plena. Tant el fill d’en Barney, l’Alfo, com el d’en Ned, en Roger, tenien fills i néts. En Roger havia comprat l’edifici del costat i, per als petits, les dues cases eren com una mateixa llar.

Algú els havia explicat que l’avi Ned ho sabia tot, i els seus besnéts sovint entraven corrent a la sala per fer-li preguntes. Ell sempre es quedava molt intrigat pel que li preguntaven: Quan es tarda a anar a Egipte? Jesús tenia una germana? Quin és el nombre més gran?

En Ned els contemplava amb un plaer intens, fascinat per l’arbitrarietat de les semblances familiars: l’un tenia l’encant inconformista d’en Barney; l’altre, la ferma determinació de l’Alice, i una nena petitona li feia pujar les llàgrimes quan somreia perquè era ben bé igual que la Margery.

Els trets heretats també es mostraven d’altres maneres. L’Alfo era el batlle de Kingsbridge, com ho havia estat el seu avi Edmund. En Roger era membre del Consell Privat del rei Jaume. I a New Castle, el comte Swifty era, malauradament, tan fanfarró i arrogant com ho havien estat en Swithin, en Bart i en Bartlet.

La família havia crescut com un arbre que estenia les seves branques, i en Ned i la Margery havien observat junts com s’engrandia, fins que la vida d’ella havia arribat a la fi plàcidament tres anys enrere. En Ned encara hi parlava de vegades, quan estava sol. «L’Alfo ha comprat la taverna de Slaughterhouse», li deia quan es ficava al llit, al final del dia. O bé: «El petit Eddie ja és tan alt com jo». No li sabia gaire greu, que ella no li contestés, perquè sabia què hauria pensat. «A l’Alfo, els diners se li enganxen als dits com la mel», hauria dit. I: «L’Eddie d’aquí a no res ja començarà a empaitar les noies».

Feia anys que en Ned no havia anat a Londres, i ja no hi tornaria mai més. Curiosament, no trobava a faltar l’emoció de cercar i trobar espies i traïdors, ni tampoc les dificultats i les intrigues del govern. El teatre, en canvi, sí que l’enyorava. Li encantaven les representacions des del dia en què havia vist la història de Maria Magdalena representada a New Castle aquell dia de l’Epifania de feia tants anys. Però a Kingsbridge no en feien sovint, d’obres de teatre: les companyies itinerants només hi anaven una vegada o dues a l’any, i actuaven al pati de la fonda Bell. El consol que tenia en Ned era que conservava algunes de les seves obres preferides en forma de llibre, de manera que les podia llegir. Hi havia un escriptor que li agradava d’una manera particular, encara que no es recordava mai de com es deia, aquell individu. Darrerament se li oblidaven moltes coses.

Tenia el llibre a la falda, en aquell moment, i s’havia quedat adormit al damunt. Preguntant-se què l’havia despertat, va alçar els ull i va veure un xicot que tenia els cabells foscos i arrissats de la Margery: era el seu nét Jack, el fill d’en Roger. Somreia. En Jack també s’assemblava a la Margery en altres coses: era atractiu, encantador i lluitador, i massa fervent pel que feia a la religió. El seu extremisme havia anat en direcció contrària al de la Margery, gairebé era un purità. Allò provocava discussions malhumorades amb el seu pare, que era més pragmàtic.

En Jack tenia vint-i-set anys i era solter. Havia decidit ser constructor, cosa que havia sorprès la família, i havia prosperat. En el passat, en el seu llinatge ja hi havia hagut constructors famosos: potser allò també era una herència.

Aleshores es va asseure davant d’en Ned.

—Tinc una notícia important, avi. Me’n vaig.

—Per què? Si tens un negoci que et va bé aquí, a Kingsbridge…

—El rei ens fa la vida difícil als que volem prendre’ns seriosament els ensenyaments de la Bíblia.

El que volia dir en realitat era que ell i els seus amics puritans discrepaven obstinadament amb l’Església anglicana en nombrosos punts de la doctrina, i el rei Jaume era tan intolerant amb ells com amb els catòlics.

—Em sabrà molt greu veure’t marxar, Jack —li va dir en Ned—. Em recordes la teva àvia.

—I a mi em sabrà greu dir-te adéu. Però volem viure en un lloc on puguem fer la voluntat de Déu sense intromissions.

—He passat la vida intentant fer d’Anglaterra un país així.

—Però no ho és, oi?

—És més tolerant que cap altre al món, pel que jo sé. On aniràs a buscar més llibertat?

—Al Nou Món.

—Redéu! —En Ned es va quedar torbat—. No em pensava que volguessis anar tan lluny. Perdona la paraulota, però m’has deixat parat.

En Jack va fer un gest amb el cap per acceptar la disculpa. Reprovava gairebé tant com els catòlics les blasfèmies que en Ned havia après de la reina Elisabet; però no li va dir res més.

—Una colla hem decidit agafar un vaixell cap al Nou Món i fundar-hi una colònia.

—Quina aventura! És de les que li haurien encantat a la teva àvia Margery. —En Ned va sentir enveja d’en Jack, perquè era jove i intrèpid. Ell ja no tornaria a viatjar mai més. Per sort, tenia molts records: de Calais, de París, d’Amsterdam… Recordava fins a l’últim detall d’aquells viatges, encara que no aconseguia recordar quin dia de la setmana era.

—Tot i que en Jaume en teoria continuarà sent el nostre rei, esperem que no tingui tan interès en com decidim viure la fe, li serà impossible imposar les seves normes tan lluny —explicava en Jack.

—Crec que tens raó. Et desitjo el millor.

—Resa per nosaltres, si us plau.

—Ho faré. Digue’m com es diu el vaixell, perquè pugui demanar a Déu que vetlli per ell.

—Es diu Mayflower.

—El Mayflower. Miraré de recordar-me’n.

—T’ho apunto —va dir en Jack, anant cap a l’escriptori—. Vull que ens esmentis en les teves oracions.

—Gràcies. —Era curiós, commovedor, que a en Jack li importessin tant les oracions d’en Ned.

En Jack ho va apuntar en un paper i va deixar la ploma.

—Ara me n’he d’anar… Tinc un munt de coses per fer.

—És clar. De tota manera, estic cansat. Potser aprofitaré per fer una becaina.

—Que dormis bé, avi.

—Que Déu t’acompanyi, estimat Jack.

En Jack va marxar i en Ned es va quedar mirant per la finestra la magnífica façana de ponent de la catedral. Des d’allà arribava a veure l’entrada del cementiri on reposaven tant la Sylvie com la Margery. No va abaixar els ulls cap al llibre. Era feliç amb els seus pensaments. Darrerament, sovint no li calia res més.

El seu cap era com una casa i s’havia passat la vida moblant-la. Les taules i els llits eren les cançons que sabia, les obres de teatre que havia vist, les catedrals que havia visitat i els llibres que havia llegit en anglès, francès i llatí. Compartia aquesta casa fictícia amb la seva família, els vius i els morts: els pares, el seu germà, les dones que havia estimat i els fills i néts. Hi havia habitacions de convidats per a visites importants, com en Francis Walsingham, en William i en Robert Cecil, en Francis Drake i, per descomptat, la reina Elisabet. També hi eren els seus enemics: en Rollo Fitzgerald, en Pierre Aumande de Guisa, en Guy Fawkes…, per bé que aquests estaven tancats amb pany i clau al soterrani, perquè no li poguessin fer més mal.

Els quadres de les parets eren de l’època en què havia estat valent, llest o bo. Feien que la casa fos un lloc feliç. I les coses dolentes que havia fet, les mentides que havia dit i la gent que havia traït i els moments en què havia estat covard, estaven escrites amb una lletra horrible a la paret de la latrina.

La seva memòria constituïa la biblioteca de la casa. Podia escollir qualsevol volum i veure’s transportat a l’instant a un altre lloc i un altre temps: a l’escola de primària de Kingsbridge, a la seva infantesa innocent, al palau de Hatfield, l’emocionant any de 1558, a les ribes del riu Sena la nit sagnant de sant Bartomeu o al canal de la Mànega durant la batalla amb l’armada espanyola. Curiosament, el personatge d’en Ned que vivia en aquelles històries no era igual que ara. De vegades li semblava que era una altra persona, aquell que havia après llatí, i algú diferent havia sucumbit als encants de la jove princesa Elisabet; un altre personatge havia apunyalat un home sense nas al cementiri de l’església de Saint-Julien-le-Pauvre, i encara un altre havia presenciat com les naus enceses dispersaven i allunyaven els galions de Calais. Però, evidentment, tan sols eren diferents versions de si mateix, l’amo de la casa.

I algun dia la casa s’ensorraria, com feien els vells edificis, i llavors, molt aviat, tot es convertiria en pols.

Amb aquest pensament, es va quedar adormit.

Una columna de foc
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
dedicatoria.xhtml
cites.xhtml
personatges.xhtml
proleg.xhtml
primera_part.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
Section0102.xhtml
Section0103.xhtml
Section0104.xhtml
Section0105.xhtml
Section0106.xhtml
Section0107.xhtml
Section0200.xhtml
Section0201.xhtml
Section0202.xhtml
Section0203.xhtml
Section0300.xhtml
Section0301.xhtml
Section0302.xhtml
Section0303.xhtml
Section0304.xhtml
Section0400.xhtml
Section0401.xhtml
Section0402.xhtml
Section0403.xhtml
Section0404.xhtml
Section0405.xhtml
Section0406.xhtml
Section0407.xhtml
Section0408.xhtml
Section0409.xhtml
Section0500.xhtml
Section0501.xhtml
Section0502.xhtml
Section0600.xhtml
Section0601.xhtml
Section0602.xhtml
Section0603.xhtml
Section0604.xhtml
Section0605.xhtml
Section0700.xhtml
Section0701.xhtml
Section0702.xhtml
Section0703.xhtml
Section0800.xhtml
Section0801.xhtml
Section0802.xhtml
Section0803.xhtml
Section0804.xhtml
Section0805.xhtml
Section0806.xhtml
Section0807.xhtml
Section0808.xhtml
Section0809.xhtml
Section0810.xhtml
Section0811.xhtml
segona_part.xhtml
Section0900.xhtml
Section0901.xhtml
Section0902.xhtml
Section0903.xhtml
Section0904.xhtml
Section0905.xhtml
Section0906.xhtml
Section0907.xhtml
Section0908.xhtml
Section0909.xhtml
Section0910.xhtml
Section1000.xhtml
Section1001.xhtml
Section1002.xhtml
Section1003.xhtml
Section1100.xhtml
Section1101.xhtml
Section1102.xhtml
Section1103.xhtml
Section1104.xhtml
Section1105.xhtml
Section1106.xhtml
Section1107.xhtml
Section1108.xhtml
Section1109.xhtml
Section1110.xhtml
Section1200.xhtml
Section1201.xhtml
Section1202.xhtml
Section1300.xhtml
Section1301.xhtml
Section1302.xhtml
Section1303.xhtml
Section1304.xhtml
Section1305.xhtml
Section1306.xhtml
Section1307.xhtml
Section1308.xhtml
tercera_part.xhtml
Section1400.xhtml
Section1401.xhtml
Section1402.xhtml
Section1403.xhtml
Section1404.xhtml
Section1500.xhtml
Section1501.xhtml
Section1502.xhtml
Section1503.xhtml
Section1504.xhtml
Section1600.xhtml
Section1601.xhtml
Section1602.xhtml
Section1603.xhtml
Section1604.xhtml
Section1605.xhtml
Section1606.xhtml
Section1607.xhtml
Section1608.xhtml
Section1609.xhtml
Section1700.xhtml
Section1701.xhtml
Section1702.xhtml
Section1703.xhtml
Section1704.xhtml
Section1705.xhtml
Section1800.xhtml
Section1801.xhtml
Section1900.xhtml
Section1901.xhtml
Section1902.xhtml
Section1903.xhtml
Section1904.xhtml
Section1905.xhtml
Section1906.xhtml
Section1907.xhtml
Section1908.xhtml
Section2000.xhtml
Section2001.xhtml
Section2002.xhtml
Section2003.xhtml
Section2004.xhtml
Section2005.xhtml
Section2006.xhtml
Section2007.xhtml
Section2008.xhtml
Section2100.xhtml
Section2101.xhtml
Section2102.xhtml
Section2103.xhtml
quarta_part.xhtml
Section2200.xhtml
Section2201.xhtml
Section2202.xhtml
Section2203.xhtml
Section2204.xhtml
Section2205.xhtml
Section2206.xhtml
Section2300.xhtml
Section2301.xhtml
Section2302.xhtml
Section2303.xhtml
Section2304.xhtml
Section2305.xhtml
Section2306.xhtml
Section2307.xhtml
Section2308.xhtml
Section2309.xhtml
Section2400.xhtml
Section2401.xhtml
Section2402.xhtml
Section2403.xhtml
Section2404.xhtml
Section2405.xhtml
Section2406.xhtml
Section2407.xhtml
Section2408.xhtml
Section2409.xhtml
Section2410.xhtml
Section2411.xhtml
Section2412.xhtml
Section2413.xhtml
Section2500.xhtml
Section2501.xhtml
Section2502.xhtml
Section2503.xhtml
Section2504.xhtml
Section2505.xhtml
Section2600.xhtml
Section2601.xhtml
Section2602.xhtml
Section2603.xhtml
Section2604.xhtml
Section2605.xhtml
Section2606.xhtml
Section2607.xhtml
Section2608.xhtml
Section2609.xhtml
Section2700.xhtml
Section2701.xhtml
Section2702.xhtml
Section2703.xhtml
Section2704.xhtml
Section2705.xhtml
Section2706.xhtml
cinquena_part.xhtml
Section2800.xhtml
Section2801.xhtml
Section2802.xhtml
Section2803.xhtml
Section2900.xhtml
Section2901.xhtml
Section2902.xhtml
Section2903.xhtml
Section2904.xhtml
Section2905.xhtml
Section2906.xhtml
Section2907.xhtml
Section2908.xhtml
Section2909.xhtml
Section2910.xhtml
Section2911.xhtml
Section3000.xhtml
Section3001.xhtml
Section3002.xhtml
Section3003.xhtml
Section3004.xhtml
Section3005.xhtml
Section3006.xhtml
Section3007.xhtml
epileg.xhtml
qui_es_real.xhtml
agraiments.xhtml
autor.xhtml