III

En Pierre va estudiar la petita botiga de la rue de la Serpente. Coneixia el carrer: aquell era el seu barri, quan estudiava, molts anys enrere. Havia freqüentat la taverna de l’altra banda del carrer, però llavors la botiga no existia.

El fet de ser allà el va fer reflexionar sobre com li havia anat la vida, des d’aleshores. Va pensar amb satisfacció que aquell jove estudiant anhelava moltes coses que amb el temps havia aconseguit. Era el principal conseller de confiança de la família de Guisa. Tenia roba elegant i se la posava per anar a veure el rei. Tenia diners i una cosa encara més valuosa: poder.

Però també tenia maldecaps. I els hugonots no havien estat eradicats, ans al contrari, semblava que s’estaven fent més forts. Els països escandinaus i algunes províncies alemanyes eren fermament protestants, com el petit regne de Navarra. I a Escòcia i als Països Baixos, encara estaven en guerra.

Havia arribat una bona notícia dels Països Baixos: el líder hugonot Hangest havia estat derrotat a Mons, i ara era en un calabós amb uns quants dels seus tinents, on el torturava el brutal duc d’Alba. Els catòlics de París, triomfants, n’havien fet un cant que se sentia cada nit a les tavernes:

Hang-est!

Ha! Ha! Ha!

Hang-est!

Ha! Ha! Ha!

Però la derrota de Mons no era decisiva, no havia sufocat la revolta.

I el pitjor de tot: França mateix avançava a batzegades, com un borratxo que vol anar endavant, però recula, cap a una mena de solució intermèdia repugnant que la reina Elisabet havia estat la primera a introduir a Anglaterra, que no era del tot catòlica ni protestant, sinó una barreja permissiva. Faltaven pocs dies per al casament reial i encara no hi havia hagut la mena d’alçament que calia perquè el suspenguessin.

Però tot arribaria, i quan per fi esclatés, en Pierre estaria a punt. Havia ampliat el llibre negre dels protestats de París amb els visitants. I els darrers anys, ell i el duc Enric havien fet més plans. Havien elaborat una llista paral·lela de nobles ultracatòlics en qui podien confiar perquè cometessin assassinats. Quan comencés l’alçament hugonot, la campana de l’església de Saint-Germain l’Auxerrois tocaria sense parar, i aquell seria el senyal per a tots els nobles catòlics perquè matessin el protestant que tenien assignat.

Tots hi havien estat d’acord, en principi. En Pierre sabia que no tots els homes complirien la promesa, però n’hi hauria força que sí. Tan bon punt els hugonots es revoltessin, els catòlics atacarien. Matarien la bèstia tallant-li el cap. Després, la milícia local despatxaria la patuleia. El moviment hugonot quedaria tocat, potser de mort. Seria la fi de la perversa política reial de tolerància envers el protestantisme. I els De Guisa tornarien a ser la família més poderosa de França.

En Pierre tenia davant seu una altra adreça per apuntar al llibre negre.

—L’anglès s’ha enamorat —li havia dit en Biron.

—De qui? Algú a qui puguem fer xantatge? —havia demanat en Pierre.

—De la dona d’una papereria que té la botiga a la riba esquerra.

—Nom?

—Thérèse Saint-Quentin. Regenta la botiga amb la seva mare, la Jacqueline.

—Deuen ser protestats. L’anglès no festejaria amb una noia catòlica.

—Els investigo?

—Ja hi donaré un cop d’ull jo mateix.

Ara en Pierre veia que els Saint-Quentin tenien una casa modesta, de planta baixa i només un pis. Un passatge de l’amplada d’un carretó de mà duia amb tota probabilitat a un pati situat al darrere. La façana estava en bones condicions, i tota la fusta es veia acabada de pintar; semblava que el negoci rutllava bé. Amb la calor de l’agost, la porta era oberta. En una finestra hi havia una mostra de material disposat artísticament: fulls de paper en forma de ventall, un ram de plomes d’escriure dins d’un gerro i pots de tinta de diferents mides.

—Espereu-vos aquí —va dir als seus guàrdies. Va entrar a la botiga i es va quedar astorat en veure-hi la Sylvie Palot.

No hi havia dubte que era ella. Tenia trenta-un anys, va calcular, però semblava una mica més gran, sens dubte per tots els mals tràngols que havia passat. Era més prima que abans i ja no estava a la plenitud de l’adolescència. Començava a tenir arrugues fines al voltant de la boca, en aquella barra de baix forta, tan seva, però els ulls eren del mateix to blavís. Portava un vestit de lli tot blau, i s’endevinava que el seu cos sòlid encara era ferm i prim.

Per un moment es va sentir transportat, com per un encanteri màgic, a aquella època, catorze anys enrere: el mercat de peix on li havia parlat la primera vegada, la llibreria a tocar de la catedral, l’església il·legal al pavelló de caça i ell mateix més jove, no tan murri, que no tenia res i ho volia tot.

La Sylvie estava sola a la botiga. Estava dreta davant d’una taula, sumant una columna de números en un llibre major, i al primer moment no va alçar els ulls.

Ell la va estudiar. D’alguna manera havia sobreviscut a la mort del seu pare i a la confiscació del negoci. Havia adoptat un nom fals i havia muntat una empresa pròpia, que havia prosperat. A en Pierre el desconcertava que Déu permetés que a tants protestants blasfems els anessin bé els negocis i el comerç. Utilitzaven els beneficis per pagar els pastors, per construir sales de reunió i comprar llibres prohibits. De vegades costava molt entendre els designis de Déu.

I ara ella tenia un admirador que era un enemic, i a qui en Pierre odiava.

—Hola, Sylvie —va dir al cap d’un moment.

Malgrat que havia emprat un to afable, ella va fer un xiscle de por. Li devia haver reconegut la veu, fins i tot després de tants anys.

A ell li va agradar veure-li aquella expressió de terror.

—Què has vingut a fer aquí? —va preguntar ella amb veu tremolosa.

—Pura casualitat. Ha estat una sorpresa deliciosa, per a mi.

—No em fas por —va dir ella, però ell sabia que era mentida, i el satisfeia veure-ho—. Què em pots fer? Ja em vas destrossar la vida.

—Ho podria tornar a fer.

—No, no pots. Ara hi ha la Pau de Saint-Germain.

—Però vendre llibres prohibits encara va contra la llei.

—No venem llibres.

En Pierre va fer una ullada per tota la botiga. No hi havia llibres impresos a la venda, en aparença; només llibres majors en blanc, com aquell en què escrivia ella, i uns quaderns més petits, anomenats livres de raison. Potser se li havia apagat el zel evangèlic quan havia vist com cremaven el seu pare a la foguera: allò era el que sempre havia volgut l’Església. Però de vegades les execucions tenien l’efecte contrari, creaven màrtirs que eren font d’inspiració. Potser la Sylvie havia dedicat la seva vida a continuar la missió del seu pare. Potser tenia un magatzem de llibres heretges en un altre lloc. Podia fer que la seguissin nit i dia per esbrinar-ho; però malauradament ara ella estaria alerta, i prendria més precaucions.

—Abans m’estimaves —va dir ell, canviant de línia d’atac.

—Que Déu m’hagi perdonat. —Ella s’havia quedat blanca.

—Au, vinga, que t’agradava fer-me petons.

—Una mel enverinada.

En Pierre va fer un pas endavant, amb posat amenaçador. En realitat no li volia fer un petó, mai no n’hi havia volgut fer cap. Era molt més emocionant espantar-la.

—Ara me’n faries un, ho sé.

—T’arrencaria aquest coi de nas d’una mossegada.

Va intuir que l’hi deia de veritat, però va continuar la broma.

—Tot el que saps de l’amor, t’ho vaig ensenyar jo.

—El que em vas ensenyar és que es pot ser cristià i, alhora, un mentider fastigós.

—Tots som pecadors. És per això que necessitem la gràcia de Déu.

—Alguns pecadors són pitjors que uns altres, i n’hi ha que van a l’infern.

—Li fas petons, al teu admirador anglès?

Això la va espantar de debò, va observar amb gran satisfacció en Pierre. Era evident que a la Sylvie no se li havia acudit que ell pogués saber alguna cosa de sir Ned.

—No sé de qui em parles —li va mentir.

—I tant que ho saps!

Fent un esforç, ella va recuperar la serenitat.

—I estàs satisfet amb la recompensa, Pierre? —Va fer un gest assenyalant-li la jaqueta—. Ara tens roba bona i t’he vist muntant a cavall al costat del duc de Guisa. Ja tens el que volies. Ha valgut la pena, tot el mal que vas haver de fer?

Ell no va poder resistir la temptació de fatxendejar:

—Tinc diners i més poder dels que havia somiat mai.

—Això no és el que desitjaves de debò. Has oblidat fins a quin punt et conec. —De cop i volta, en Pierre es va posar neguitós—. L’únic que volies era ser un d’ells —va continuar ella, implacablement—, volies formar part de la família de Guisa, que t’havia rebutjat de petit.

—I ja en formo part.

—No, no ets un d’ells. Tots coneixen els teus orígens autèntics, no?

A en Pierre el va començar a envair una sensació de pànic.

—Sóc el conseller de més confiança del duc!

—Però no ets cosí seu. Ells veuen la roba elegant que dus, però se’n recorden, que ets fill il·legítim d’un fill il·legítim, i es riuen de les teves pretensions, oi que sí?

—Qui t’ha explicat aquestes mentides?

—La marquesa de Nimes ho sap tot, de tu. Ella és de la teva regió. T’has tornat a casar, oi? —Ell va fer una ganyota. S’ho estava imaginant, la Sylvie, o realment ho sabia?—. Infeliçment, potser? —va continuar. En Pierre ja no podia amagar els sentiments, i ella els hi veié reflectits a la cara amb tota nitidesa—. Però no amb una dona de la noblesa. Amb algú d’origen humil, i per això l’odies.

La Sylvie tenia raó. Si ell algun dia arribava a oblidar com s’havia guanyat el dret a emprar el cognom De Guisa, tenia una dona detestable i un fillastre irritant que li recordaven el preu que n’havia pagat. Fou incapaç de contenir la ganyota de ressentiment que li torçà la cara.

A ella no li va passar per alt.

—Pobra dona —es va compadir.

En Pierre hauria d’haver saltat a l’altra banda de la taula i tirar-la a terra, i avisar els guàrdies perquè entressin i l’estomaquessin; però no s’hi va veure amb cor. En lloc de veure’s empès per la ràbia, es va sentir impotent, dubtava de si mateix. Ella tenia raó, el coneixia massa. La Sylvie li havia fet mal i ara l’únic que volia era escapolir-se d’allà i anar a llepar-se les ferides.

Quan es va girar per anar-se’n, la Isabelle va entrar de la rebotiga, i el va reconèixer a l’instant. Es va quedar tan esglaiada que va recular un pas, amb una expressió de temor i fàstic alhora, com si hagués vist un gos rabiós. Però amb una rapidesa sorprenent, l’ensurt es va transformar en fúria.

—Malparit! —va cridar—. Tu vas matar el meu Giles. Li vas destrossar la vida a la meva filla. —La seva veu pujà de to fins que va esdevenir un xiscle, gairebé com si li hagués agafat un accés de demència, i en Pierre va recular cap a la porta, allunyant-se’n—. Si tingués un ganivet t’arrencaria les teves tripes pudents —va cridar—. Fastigós! Bastard de prostituta! T’escanyaré, cadàver repugnant i pestilent!

En Pierre va sortir cames ajudeu-me i va tancar la porta darrere seu amb un cop ben fort.

Una columna de foc
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
dedicatoria.xhtml
cites.xhtml
personatges.xhtml
proleg.xhtml
primera_part.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
Section0102.xhtml
Section0103.xhtml
Section0104.xhtml
Section0105.xhtml
Section0106.xhtml
Section0107.xhtml
Section0200.xhtml
Section0201.xhtml
Section0202.xhtml
Section0203.xhtml
Section0300.xhtml
Section0301.xhtml
Section0302.xhtml
Section0303.xhtml
Section0304.xhtml
Section0400.xhtml
Section0401.xhtml
Section0402.xhtml
Section0403.xhtml
Section0404.xhtml
Section0405.xhtml
Section0406.xhtml
Section0407.xhtml
Section0408.xhtml
Section0409.xhtml
Section0500.xhtml
Section0501.xhtml
Section0502.xhtml
Section0600.xhtml
Section0601.xhtml
Section0602.xhtml
Section0603.xhtml
Section0604.xhtml
Section0605.xhtml
Section0700.xhtml
Section0701.xhtml
Section0702.xhtml
Section0703.xhtml
Section0800.xhtml
Section0801.xhtml
Section0802.xhtml
Section0803.xhtml
Section0804.xhtml
Section0805.xhtml
Section0806.xhtml
Section0807.xhtml
Section0808.xhtml
Section0809.xhtml
Section0810.xhtml
Section0811.xhtml
segona_part.xhtml
Section0900.xhtml
Section0901.xhtml
Section0902.xhtml
Section0903.xhtml
Section0904.xhtml
Section0905.xhtml
Section0906.xhtml
Section0907.xhtml
Section0908.xhtml
Section0909.xhtml
Section0910.xhtml
Section1000.xhtml
Section1001.xhtml
Section1002.xhtml
Section1003.xhtml
Section1100.xhtml
Section1101.xhtml
Section1102.xhtml
Section1103.xhtml
Section1104.xhtml
Section1105.xhtml
Section1106.xhtml
Section1107.xhtml
Section1108.xhtml
Section1109.xhtml
Section1110.xhtml
Section1200.xhtml
Section1201.xhtml
Section1202.xhtml
Section1300.xhtml
Section1301.xhtml
Section1302.xhtml
Section1303.xhtml
Section1304.xhtml
Section1305.xhtml
Section1306.xhtml
Section1307.xhtml
Section1308.xhtml
tercera_part.xhtml
Section1400.xhtml
Section1401.xhtml
Section1402.xhtml
Section1403.xhtml
Section1404.xhtml
Section1500.xhtml
Section1501.xhtml
Section1502.xhtml
Section1503.xhtml
Section1504.xhtml
Section1600.xhtml
Section1601.xhtml
Section1602.xhtml
Section1603.xhtml
Section1604.xhtml
Section1605.xhtml
Section1606.xhtml
Section1607.xhtml
Section1608.xhtml
Section1609.xhtml
Section1700.xhtml
Section1701.xhtml
Section1702.xhtml
Section1703.xhtml
Section1704.xhtml
Section1705.xhtml
Section1800.xhtml
Section1801.xhtml
Section1900.xhtml
Section1901.xhtml
Section1902.xhtml
Section1903.xhtml
Section1904.xhtml
Section1905.xhtml
Section1906.xhtml
Section1907.xhtml
Section1908.xhtml
Section2000.xhtml
Section2001.xhtml
Section2002.xhtml
Section2003.xhtml
Section2004.xhtml
Section2005.xhtml
Section2006.xhtml
Section2007.xhtml
Section2008.xhtml
Section2100.xhtml
Section2101.xhtml
Section2102.xhtml
Section2103.xhtml
quarta_part.xhtml
Section2200.xhtml
Section2201.xhtml
Section2202.xhtml
Section2203.xhtml
Section2204.xhtml
Section2205.xhtml
Section2206.xhtml
Section2300.xhtml
Section2301.xhtml
Section2302.xhtml
Section2303.xhtml
Section2304.xhtml
Section2305.xhtml
Section2306.xhtml
Section2307.xhtml
Section2308.xhtml
Section2309.xhtml
Section2400.xhtml
Section2401.xhtml
Section2402.xhtml
Section2403.xhtml
Section2404.xhtml
Section2405.xhtml
Section2406.xhtml
Section2407.xhtml
Section2408.xhtml
Section2409.xhtml
Section2410.xhtml
Section2411.xhtml
Section2412.xhtml
Section2413.xhtml
Section2500.xhtml
Section2501.xhtml
Section2502.xhtml
Section2503.xhtml
Section2504.xhtml
Section2505.xhtml
Section2600.xhtml
Section2601.xhtml
Section2602.xhtml
Section2603.xhtml
Section2604.xhtml
Section2605.xhtml
Section2606.xhtml
Section2607.xhtml
Section2608.xhtml
Section2609.xhtml
Section2700.xhtml
Section2701.xhtml
Section2702.xhtml
Section2703.xhtml
Section2704.xhtml
Section2705.xhtml
Section2706.xhtml
cinquena_part.xhtml
Section2800.xhtml
Section2801.xhtml
Section2802.xhtml
Section2803.xhtml
Section2900.xhtml
Section2901.xhtml
Section2902.xhtml
Section2903.xhtml
Section2904.xhtml
Section2905.xhtml
Section2906.xhtml
Section2907.xhtml
Section2908.xhtml
Section2909.xhtml
Section2910.xhtml
Section2911.xhtml
Section3000.xhtml
Section3001.xhtml
Section3002.xhtml
Section3003.xhtml
Section3004.xhtml
Section3005.xhtml
Section3006.xhtml
Section3007.xhtml
epileg.xhtml
qui_es_real.xhtml
agraiments.xhtml
autor.xhtml