91 / 100

És perillós tenir plantes de nit a l’habitació, perquè consumeixen oxigen

De nou ens trobem amb un mite que es basa en una dada correcta, però de magnitud irrellevant, i que l’ampliem fins a fer pensar que pot haver-hi un problema allà on no n’hi ha cap.

Quan a l’escola ens ensenyen la fotosíntesi, ens expliquen que les plantes agafen CO2 de l’aire i amb l’energia que capten de la llum poden fabricar matèria orgànica i generar oxigen, l’oxigen que els animals fem servir per respirar. Però sempre es recorda que aquest mecanisme únicament passa de dia, quan hi ha llum del Sol. De nit, les plantes actuen com els animals, consumeixen oxigen i generen CO2.

Per tant, algú va pensar que, si tenia una planta a l’habitació durant el dia, aniria molt bé, perquè li generaria un oxigen molt necessari. En canvi, durant la nit, aquella planta li prendria l’oxigen i generaria un gas com el CO2 que, si s’acumula, pot ser tòxic. De manera que la conclusió evident és que és millor no tenir plantes a l’habitació durant la nit.

Però aquest raonament, a part d’erroni, és una mica absurd. Els humans dediquem molt temps i esforços a aconseguir tenir algú amb qui passar la nit. I si pot ser d’una manera que impliqui molta activitat, encara millor. Segons aquest raonament, també hauria de ser perillós dormir amb algú, ja que també ens pren l’oxigen i genera CO2. I, posats a comparar, ho fa en unes quantitats molt més importants que no pas una planta.

El problema del mite de les plantes a les habitacions durant la nit és que es fonamenta en uns quants fets que no són reals. Per començar, les habitacions on fem vida no són completament estanques. Ni de bon tros. De vegades poden estar poc airejades, però no prou com perquè s’hi produeixi falta d’oxigen. Fins i tot quan hi dormen moltes persones, l’ambient es torna inhabitable molt abans per la calor que no pas per la falta d’oxigen. Hi ha qui diu que li falta aire, però en realitat està experimentant l’efecte d’un aire massa escalfat.

I el segon error és no tenir en consideració la quantitat d’oxigen que consumeix una planta durant la nit, comparat amb nosaltres. Encara que sembli curiós, el metabolisme de les plantes és més complex que el dels animals. Moltes adaptacions necessàries per a la supervivència que els animals solucionen amb un determinat comportament (com ara marxar a buscar un indret fresc), les plantes les han de fer amb adaptacions metabòliques que els permetin sobreviure faci fred o calor, plogui o nevi.

Però que sigui més complex no vol dir que sigui més intens. Nosaltres consumim molt més oxigen que un grapat de plantes. Justament el fet que hem de mantenir una temperatura constant, que fem servir musculatura per moure’ns o que tenim un sistema nerviós que consumeix una barbaritat d’energia fa que el consum d’oxigen d’un animal sigui de llarg superior al d’una planta, que es pren la vida amb molta més tranquil·litat.

Hi ha encara un detall erroni que no canvia les coses, però que va bé recordar. Les plantes durant el dia també consumeixen oxigen! Certament, mentre hi ha llum generen oxigen gràcies a la fotosíntesi, però això no vol dir que les cèl·lules vegetals no consumeixin oxigen sempre, dia i nit.