36 / 100

Per treure la ressaca va bé seguir bevent

Això més que un mite és gairebé una excusa barroera per seguir bevent. Que l’alcohol té molts efectes sobre l’organisme és ben conegut. Alguns d’aquests efectes, sobretot al començament, resulten agradables. Una sensació d’eufòria, de desinhibició, fins i tot lleugerament anestèsica que pot animar al principi de la nit. Però, si seguim bevent, abans o després comencen a aparèixer els altres efectes de l’alcohol. El mal de cap, el mareig, el descontrol i tot un seguit de malestars realment desagradables.

Estrictament la culpa no és de l’alcohol. L’etanol, que és el tipus d’alcohol que hi ha a les begudes, és metabolitzat ràpidament per les nostres cèl·lules. Són els productes de degradació de l’alcohol, com l’acetaldehid, els que triguen més a ser eliminats, s’acumulen amb especial afinitat pels teixits grassos i causen els efectes de la ressaca. Un dels motius és l’afinitat que tenen per les neurones. La transmissió nerviosa deixa de funcionar correctament i el cervell acaba sense poder processar una informació que li arriba dels sentits de manera inconnexa o descoordinada.

El que òbviament no té cap sentit per eliminar o per fer disminuir aquests efectes és seguir afegint al cos més alcohol i, per tant, més productes de degradació. Potser l’efecte euforitzant i anestèsic inicial de l’alcohol farà que ens sembli que la ressaca és menys intensa, però això durarà molt poca estona i de seguida tornarem a sentir malestar, augmentat per la nova ingesta que hàgim fet.

Realment hi ha poques coses que es puguin fer amb la ressaca a part de tenir paciència i deixar que el cos es vagi desfent de l’acetaldehid que ha acumulat. Però una bona estratègia és beure força aigua. Primer, per compensar la deshidratació que causa l’alcohol en l’organisme. La imatge típica del borratxo fent pipí no és perquè sí, ja que l’alcohol deshidrata molt, és un potent diürètic. Però, quan perdem molt líquid, les cèl·lules comencen a no funcionar correctament, i en el cas de les neurones això també explica alguns dels efectes de la ressaca. Per tant, rehidratar el cos és una bona mesura per començar la recuperació.

Però, a més, l’acetaldehid es dissol força bé en aigua, de manera que, si volem reduir la concentració d’acetaldehid que portem a sobre, beure molta aigua ajuda a diluir-lo i a fer que l’efecte que causa sigui menor. Això també explica en part per què, generalitzant molt i amb tots els casos particulars que vulgueu, els homes aguanten millor l’alcohol que les dones. El cos de la dona té una proporció de greix més gran que no pas el de l’home, que conté més aigua. Més aigua on diluir l’acetaldehid fa que es pugui anar metabolitzant amb més calma, sense arribar a les concentracions que es donen en el cos de la dona si beu la mateixa quantitat.

I, posats a triar, millor una aigua que no sigui baixa en sals minerals, que aquestes també les hem eliminat i cal recuperar-les. Begudes isotòniques de les que fan servir els esportistes també han de ser útils. Isotòniques, eh! No les energètiques, que això és una altra història.

En canvi, ingerir més alcohol, del tipus que sigui, l’únic que farà és augmentar la deshidratació i la concentració d’acetaldehid que portem a sobre. Una solució molt poc assenyada, encara que el seny durant una borratxera és de les primeres coses que desapareix.