90 / 100

És millor no apagar els fluorescents, perquè gasten més energia en el moment d’encendre’ls

Aquesta és una d’aquelles afirmacions que es pot trobar en diferents versions, segons on busquis. Hi ha revistes que aconsellen que, si hem de sortir d’una habitació durant uns vint minuts, resulta més econòmic deixar encès el fluorescent que no pas apagar-lo i tornar-lo a encendre. En altres indrets, aquest període de temps a partir del qual resulta millor deixar encès el fluorescent es redueix a cinc minuts. I altres llocs simplement no determinen cap temps.

El cas és que, efectivament, un tub fluorescent gasta força més energia en el moment d’encendre’s que no pas quan ja està il·luminat. En el moment d’encendre’s pot arribar a consumir cinc vegades més energia que en la resta del temps. Aquesta diferència no té lloc si parlem de bombetes de llum corrents. En aquest cas, el consum energètic és més gran mentre estan enceses, però no hi ha aquest pic de consum en el moment d’encendre-les.

De manera que semblaria que sí, que resulta pràctic evitar els augments de consum energètic associats al moment d’encendre el fluorescent, i que si hem de marxar de l’habitació durant una estona potser estalviarem energia evitant apagar i tornar a encendre el tub.

Pot semblar-ho, però el cas és que no.

La clau del problema s’amaga en quant de temps triga a encendre’s un fluorescent. Diem que en aquest moment gasta unes cinc vegades més que en funcionament “normal”, però aquest augment de consum, aquest moment, quant de temps dura?

Doncs per saber-ho he anat a encendre el fluorescent de la cuina i he vist que en dos o tres segons ja està encès. De manera que durant tres segons gasta cinc vegades més que la resta del temps. Això vol dir que una encesa del fluorescent equival a uns quinze segons de funcionament normal.

Per tant, el raonament que és millor deixar-lo encès únicament tindrà sentit si he de sortir (i apagar-lo) i tornar a entrar (i tornar-lo a encendre) en menys de quinze segons!

Una altra qüestió que de vegades també es diu que està relacionada no amb el consum d’energia, sinó amb el desgast del fluorescent. A mesura que l’encenem i l’apaguem, la vida dels components del fluorescent va disminuint. Els fabricants de fluorescents ofereixen fórmules i gràfics que mostren com varia la vida del fluorescent segons el nombre de vegades que s’encén.

De nou, és cert que el fluorescent tindrà una vida més llarga si l’encenem i l’apaguem menys vegades. Però, de nou també, la diferència a la pràctica és prou petita com perquè resulti millor apagar el llum si hem de marxar més enllà d’uns pocs minuts.

Tot plegat és un cas típic de raonament fet per algú a partir de dades correctes, però que a l’hora de passar-les a la vida real no es va prendre la molèstia de fer quatre càlculs per veure si tenien aplicació o si resultaven simplement anecdòtiques. Certament, podem dir que no és pas un mite i que en determinades condicions resulta més econòmic deixar el fluorescent encès. Però aquestes condicions simplement no tenen aplicació a la pràctica. En realitat, si fem cas del mite, gastarem més energia, en lloc d’estalviar-ne, cada vegada que deixem un fluorescent encès durant vint minuts pensant que així consumeix menys que no apagant-lo i tornant-lo a encendre.