07 / 100

Podem aprendre idiomes mentre dormim

És el somni de qualsevol estudiant amb poques ganes de treballar. Et poses uns auriculars, connectes el reproductor i et disposes a dormir. Durant la nit, sense cap esforç, aniràs escoltant les lliçons que de mica en mica aniran quedant gravades al teu cervell, i al matí hauràs adquirit uns quants coneixements, habitualment de l’idioma que vols aprendre. Per Internet hi ha força pàgines en aquest sentit que ofereixen, per uns centenars d’euros, cursos complets per aprendre anglès mentre dorms.

La propaganda d’aquests cursos és seductora. Parlen d’aprofitar el potencial de relació de la ment durant la nit, o de l’eficàcia de passar diverses hores envoltat de l’idioma que vols aprendre. També es fan referències més o menys clares a la hipnosi, i fins i tot a la hipnopèdia, un concepte que apareixia a la novel·la Un món feliç. De manera que sembla que no val la pena esforçar-se en avorridíssimes classes d’anglès on has d’explicar què has fet el cap de setmana a persones a les quals no els importa en absolut la teva vida, ni trencar-te el cap buscant les paraules necessàries per fingir que vols comprar una casa.

Per desgràcia, les coses no són tan fàcils i al final l’esforç no ens el podrem estalviar si realment volem aprendre un idioma. L’aprenentatge és un procés actiu que requereix atenció i una ment desperta. I també requereix dormir, ja que el son no és un període en què la ment no fa res. Mentre dormim sembla que el cervell es dedica a fixar les coses que hem après, les experiències que hem de recordar, els esdeveniments que es consideren importants. El primer resultat de la falta de son és la incapacitació per aprendre coses.

La clau de l’engany és el fet de pensar que mentre dormim el cervell simplement està descansant. En realitat el fet de dormir és una activat molt complexa, de la qual encara sabem poques coses. Però el que sí que sabem és que les zones del cervell, com el tàlem, que incorporen la informació provinent dels sentits estan notablement inactives. Per això quan dormim deixem de ser conscients del que passa al nostre voltant. I per això cal un estímul relativament fort per despertar-nos.

Perquè la informació del curs d’anglès arribi a l’escorça cerebral, on té lloc l’aprenentatge, hauria de ser un estímul prou fort per creuar aquestes zones, i si fos així ens despertaríem. Si realment estem adormits el que passarà és que la informació que escoltem no arribarà a les zones superiors del cervell i, per tant, no ens servirà de res. Serà equivalent a sentir la remor dels cotxes d’un carrer llunyà mentre dormim.

Per això la propaganda fa una mica de trampa. Encara que l’auricular estigui tota la nit repetint paraules en anglès, aquesta informació no arriba a la ment. Si més no, no arriba a les zones del cervell que s’encarreguen d’incorporar-la com a coneixements. El cervell està massa enfeinat processant tot el que hem après durant el dia.

En realitat, aquests cursos sembla que serveixen sobretot per a persones que no poden dormir. Però, és clar, aleshores ja parlem de la manera habitual d’aprendre, encara que es faci de nit.

L’aprenentatge és un procés actiu, que demana molta atenció per part del nostre cervell. Es diu que els nens aprenen sense esforç els idiomes. Això és cert, però fins i tot ells hi han de posar molt de la seva part. Han de repetir les paraules i intentar entendre en quin context es fan servir. Sembla que no els costi gaire, però en realitat és que fan poca cosa més en aquesta etapa de la vida. Tota la seva atenció, tota la seva ment es dedica a aprendre a interactuar amb el món, i això inclou aprendre a parlar. Uns esforços que durant les llargues dormides que fan aniran fixant-se a les seves ments.

Diuen que hi ha un moment per a cada cosa. Doncs això també és cert pel que fa al cervell. I mentre dormim la nostra ment fa moltes coses importants, però no és el moment d’aprendre res.