08 / 100
Cal beure dos litres d’aigua diàriament
Sempre s’ha d’anar amb compte amb la manera com fem servir les paraules. Frases que sembla que diuen el mateix, en realitat no diuen el mateix. I aquest mite dels dos litres o els vuit gots d’aigua n’és un exemple excel·lent. La realitat és que en condicions normals el nostre cos necessita dos litres d’aigua per dia. Aquesta quantitat depèn, és clar, del pes de la persona, de l’edat, de l’activitat física que realitzi i de l’ambient on es trobi, però com a generalització mitjana es pot acceptar. Però que necessitem dos litres d’aigua no vol dir que obligatòriament hàgim de beure dos litres d’aigua!
Abans de seguir, cal que quedi clar que no és dolent beure aquesta quantitat d’aigua. En cap cas vull dir que no s’hagi de beure molta aigua. Simplement cal tenir present que les necessitats fisiològiques del nostre organisme no requereixen els vuit gots d’aigua que algunes persones s’obliguen a beure perquè pensen que és beneficiós per a la salut.
El motiu és que el menjar que ingerim ja conté una bona quantitat d’aigua, que cal tenir en compte a l’hora de fer els càlculs. Una peça de fruita pot tenir força aigua, això és evident, i un plat de sopa no cal dir-ho, però un tall de carn o un filet de peix també contenen un percentatge d’aigua sorprenentment elevat. Els macarrons que mengem han estat bullits, i en fer-ho s’han inflat i estovat gràcies a l’aigua que han incorporat. Fins i tot una llesca de pa conté aigua. N’hi ha prou de notar la diferència amb una llesca torrada, que entre altres coses ha perdut l’aigua que contenia. Tota aquesta aigua la podríem restar als dos litres necessaris que tant s’esbomben en els anuncis publicitaris.
Amb l’aigua passa com amb molts factors nutricionals. Resulta imprescindible per mantenir la salut i el correcte funcionament del nostre cos. Uns nivells deficients d’hidratació de seguida porten problemes que poden ser greus. Per això ens sembla que, com més aigua beguem, millor. Però això no és exactament així. Una vegada hàgim ingerit la quantitat necessària d’aigua, tota la resta l’eliminarem sense més.
I no, no ens ajudarà a eliminar més toxines ni farà que la pell sigui més maca. De nou, si no tenim prou aigua tindrem problemes per eliminar toxines i la pell se’n ressentirà, però un excés d’aigua no farà que estiguem millor.
Igual que passa amb les vitamines, podem comparar-ho amb l’exemple de l’oli del cotxe. Fa falta que tingui el necessari per funcionar correctament, però posar un excés d’oli al motor no fa que funcioni millor. En realitat, l’excés no serveix absolutament de res.
El nostre organisme està compost per tres quartes parts d’aigua, de manera que és normal que la manera com la fem servir estigui molt ben regulada. L’equilibri hídric del nostre cos es manté en uns marges ben establerts gràcies a un seguit de mecanismes que tenen lloc automàticament. Un dels més obvis és que, segons l’aigua que ingerim, fabricarem una orina més o menys concentrada, i en major o menor quantitat. Aquesta regulació és perquè ens cal tenir un nivell d’aigua al cos prou important, però les pèrdues són inevitables. Perdem aigua amb la suor o pel mateix fet de respirar. Cada vegada que expirem aire dels pulmons aquest s’emporta una petita quantitat d’humitat provinent de l’interior del cos.
Per tant, sí que ens cal una certa quantitat d’aigua cada dia. Però estar pendent d’aquesta xifra dels vuit gots, els dos litres o el que sigui no té gaire sentit. El més assenyat és deixar que el mateix cos ens indiqui si ens cal aigua o no. Beure quan tenim set, o quan tenim calor, o quan fem exercici.
És molt important que no ens falti aigua, però cap excés ens servirà de gran cosa.