PRIMER DIUMENGE

ÉS conegut amb les denominacions diumenge del Roser o Roser de maig, perquè en la majoria de poblacions se celebra la festa del Roser.

La Mare de Déu del Roser segons una estampa set-centista. (Col. de l’autor.)

Per formar part de la confraria del Roser, calia pagar un quartà de blat en concepte d’entrada. Les confraries arribaven a tenir una suma important de blat, que servia per a auxiliar les necessitats que poguessin tenir els confrares. El qui havia acabat el seu blat en manllevava al fons comú de la confraria; el retornaria per la collita, i en pagava l’interès moderat de sis punyeres per quartera. El primer prohom de la confraria s’encarregava de vigilar aquestes operacions i de reconèixer la qualitat del blat retornat.

Els confrares de Torà es valien d’un sistema curiós per a elegir els nous majorals. La confraria posseïa una post quadrada, damunt de la qual el primer majoral feia una rodona amb guix. Tots els confrares que estaven en edat i condicions d’ésser majorals traçaven amb guix un raig damunt de la rodona, que venia a semblar com una roda de carro amb tants raigs com confrares aptes per a càrrec comptava l’entitat. Al cap de la ratlla cada u escrivia una inicial o altre signe distint. A l’hora de votar, cada u feia una ratlleta travessera damunt del raig del confrare que al seu juí podia ésser majoral. Quan tots havien fet la seva ratlleta, el dos majorals sortints, a presència de tota la camarada, comptaven les ratlles; el qui en tenia més era elegit primer majoral, i els altres, per ordre de ratlles o de vots. Feta l’elecció, s’esborraven les ratlles i es guardava la post o roda dels majorals fins a l’any següent.

Per diferents indrets, les majorales, després del llevant de taula, donaven compte públic de la suma recaptada, per mitjà d’un toc de campana, a raó d’una batallada per cada sou recollit. Un sou equivalia, escassament, a uns tretze cèntims de la moneda actual.

La devoció per la Mare de Déu del Roser ha respirat més sentor camperola, ben sadollada d’agre de la terra. Els hortolans del Portal Nou, de Barcelona, tenien la Mare de Déu del Roser per una de les copatrones de llur confraria.

També veneraven la Mare de Déu del Roser com a advocada protectora els velluters i teixidors de vellut de seda. No sabem per quin motiu, aquests teixidors tenien llurs telers instal·lats en horts i sota d’una mena de porxo, per tal d’estar a sopluig. Aquests horts solien estar voltats de rosers, tampoc no sabem el perquè.

Els raiers, que transportaven, riu avall, la fusta dels boscos de muntanya cap a la terra plana, tenen per patrona la Mare de Déu del Roser, a la qual demanen protecció contra els perills de la navegació, que, encara que sigui fluvial, no deixa d’oferir-ne.

També la tenien per advocada celestial els paternosters o rosariaires, els quals es dedicaven a fer rosaris de catxumbo i d’altres grans que venien pels carrers en mercadatge ambulant.

El paternoster o rosariaire, segons una auca set-centista d’oficis. (Col. de l’autor.)

Cada diumenge de maig, de bon matí, sortia en moltes poblacions la processó del rosari, que en aquella hora seguia pels carrers més importants, tot cantant el rosari i lliurant-se a d’altres devocions. Gairebé tota la concurrència la formaven dones. Abans de sortir la processó i ben fosc encara, es feia una passada, bo i cantant una cançó que convidava el veïnat a despertar-se i a anar cap a l’església per assistir a la processó. Per raó de fer-se, aquesta passada, abans de l’alba, era qualificada d’aurora i de desperta, perquè tenia per objecte despertar. Hom va confondre els conceptes corresponents al rosari que es cantava durant el curs de la processó i al qualificatiu de la passada, i va anomenar la devoció rosari de l’aurora, malgrat sortir essent ja ben alt el sol. Per desvetllar el veïnat, els qui feien la passada, a més de cantar la cançó pròpia de la desperta, a cada cantonada i en d’altres llocs adients del curs feien un toc de campana especial. Com que circulaven en plena fosca, es feien llum amb grossos fanals.

A Mollet feien una processó amb gamfarons i creus, que anava fins al monument megalític conegut amb el nom de pedra salvadora. Des d’allí, el sacerdot beneïa el terme i molt especialment les vinyes. Deixava el «lignum crucis» damunt de la pedra superior del dolmen, que feia com de mesa de l’altar durant la cerimònia. Quant al nom del megàlit, la tradició explica que durant la guerra de Successió s’hi va amagar un cabdill de les forces de la terra que fugia perseguit per les tropes enemigues. Com que va assolir salvar-se, d’ací que qualifiquessin el monument de pedra salvadora.

En diverses poblacions de la Catalunya nova s’havia celebrat la processó dels angelets, anomenada així perquè hi anaven profusió d’infants vestits com d’angelets, amb túniques de seda i unes ales daurades que els sortien de l’esquena. A Valls, cada angelet feia anar pel seu compte deu homes a la processó, que portaven una atxa encesa a una mà i un pom de flors a l’altra. Antigament, hi anaven també moltes donzelles, vestides de blanc, que volien simbolitzar els misteris del Roser. De retorn a l’església, rifaven una joia entre les fadrines que havien anat a la processó.

A Reus feien la processó dels àngels. Hi anaven molts infants vestits d’angelet. Cada infant feia anar a la processó, pagant-los pel seu compte, dotze homes, que portaven una atxa encesa a una mà i un pom de flors, com més gros millor, a l’altra.

A Camarasa, després de l’ofici, celebraven una processó, en la qual anava la majorala del Roser amb un pa grossíssim, col·locat damunt de la post amb què l’havia dut al forn, posada damunt del cap. Aquest pa era beneït, i repartit entre els devots.

A Mataró, a Solsona i, abans, per molts d’altres indrets, feien la processó de les roses. L’església feia la benedicció de roses i seguidament s’organitzava la processó, dividits els fidels en dues rengleres, una d’homes, que duien a la mà una rosa vermella ben grossa, i l’altra de dones, amb una rosa blanca.

Al santuari de Lluc, a Mallorca, feien una solemne funció durant la qual beneïen roses, que repartien entre els fidels que donaven almoina, i després feien com una processó forana, els assistents a la qual lluïen a la mà les roses beneïdes.

A Besora, la vigília, els majorals del Roser, que acabaven l’exercici de llur càrrec, sortien a fer una cercavila amb els penons, seguits de molta fadrinalla i de músics. Durant el curs, es lliuraven a mil excentricitats i extravagàncies, algunes no gaire adients. D’ací que hom anomenés aquesta passada la processó dels boigs. De retorn a l’església, i mentre les campanes brandaven anunciant la festa de l’endemà, els fadrins enramaven molt bé el temple.

Havia estat costum estès la benedicció de roses, que eren repartides als fidels, a voltes dins del temple mateix, i d’altres, en tornar de la processó que se solia organitzar, mentre que hi havia llocs on els concurrents a la processó portaven poms de roses beneïdes. Fóra llarg ressenyar els petits detalls que distingeixen aquest costum, segons les localitats.

Pel Rosselló i per d’altres terres de la França endins també s’havien dedicat festes a la Mare de Déu del Roser per part de les donzelles, que eren qualificades de roseres i rosières, i, com pels Pirineus ençà, sobresortien les processons i les danses, perdudes temps ha i gairebé esborrades del record de la generació present. El darrer ball del Roser de què tenim notícia el feien les pavordesses de Banyuls de la Merenda per la diada de l’Assumpta; en parlem en ocupar-nos d’aquest dia.

La processó de la Mare de Déu o de les Roseres del Rosselló, a mitjan segle XIX, comuna a d’altres contrades de la França. Segons un full de rengles publicat per l’imatger Pellerin d’Epinal. (Col. de l’autor.)

A Mallorca, a l’ofertori de l’ofici major, reparteixen poms de roses beneïdes a tots els feligresos. La pagesia cura de proveir l’església de bona cosa de roses que els escolans passen a recollir per les cases amb grossos paners. Hom empra les fulles de roses beneïdes per fer aigua de roses per a guarir el mal d’ulls, i oli de roses per als talls.

Per l’estil fan al llogarret valencià de Segart.

També fa festa el llogarret empordanès de Montagut. La nota sobresortint són les sardanes, com arreu de l’Empordà. Antigament ballaven contrapassos, i al matí, en sortir d’ofici, el jovent més polit i més garrit del poble, vestit amb robes ben brutes i espelleringades, feia el ball dels Esparracats. Les noies tenien gran goig de ballar amb el jove que anava més mal vestit i més brut. Dansaven una variant del ballet, perduda fa anys i de la qual només es conserva la melodia. Aquest ball pintoresc no havia estat privatiu de Montagut, car es feia també per d’altres pobles de la rodalia.

Ball dels Esparracats, de Montagut, a l’Empordà.

Ball dels Esparracats, de Montagut, a l’Empordà. Recollit per l’autor. Transcripció musical del mestre J. Tomàs.

Els veïns del barri de Sant Magí de Reus celebraven llur festa. A part dels jocs i de les sorts típiques de les festes de barri, representaven el Ball de Sant Domènec, propi també dels veïns del barri del Pedró, que el feien per la festa d’aquest sant, que s’escau el dia quatre d’agost, i del qual parlem en tractar d’aquest dia.

La xicalla de Verdú sortia pels camins que menaven a la vila; allí feia cadena barrant el pas i cantava:

Firetes, firons,

donau-nos tarrons;

firetes, firons,

tirau-nos tarrons.

Era costum dels qui anaven a la fira tirar a la xicalla grapats d’avellanes torrades i d’ametlles ensucrades que els infants s’agarbonaven per recollir a l’aranya i estiracabells.

Els nostres avis avui es treien la primera peça de roba d’hivern, creguts que així no es refredarien i no els perjudicaria l’anar més prims.

Del primer diumenge del Roser ens en parla així el refrany:

Si pel primer Roser plou,

pels altres també plourà.

Per la festa del Roser

tot fruit ve.

Per la festa del Roser

s’aclareix el galliner.

Pel Roser

menja gall qui en té.

Costumari català - 3. Corpus. Primavera
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
exlibris.xhtml
nota_ed_dig.xhtml
Corpus.xhtml
Section0001.xhtml
Section0002.xhtml
Section0003.xhtml
Section0004.xhtml
Section0005.xhtml
Section0006.xhtml
Section0007.xhtml
Section0008.xhtml
Section0009.xhtml
Section0010.xhtml
Section0011.xhtml
Section0012.xhtml
Primavera.xhtml
Marc.xhtml
Section0013.xhtml
Section0014.xhtml
Section0015.xhtml
Section0016.xhtml
Section0017.xhtml
Section0018.xhtml
Section0019.xhtml
Section0020.xhtml
Abril.xhtml
Section0021.xhtml
Section0022.xhtml
Section0023.xhtml
Section0024.xhtml
Section0025.xhtml
Section0026.xhtml
Section0027.xhtml
Section0028.xhtml
Section0029.xhtml
Section0030.xhtml
Section0031.xhtml
Section0032.xhtml
Section0033.xhtml
Section0034.xhtml
Section0035.xhtml
Section0036.xhtml
Section0037.xhtml
Section0038.xhtml
Section0039.xhtml
Section0040.xhtml
Section0041.xhtml
Section0042.xhtml
Section0043.xhtml
Section0044.xhtml
Section0045.xhtml
Section0046.xhtml
Section0047.xhtml
Section0048.xhtml
Section0049.xhtml
Maig.xhtml
Section0050.xhtml
Section0051.xhtml
Section0052.xhtml
Section0053.xhtml
Section0054.xhtml
Section0055.xhtml
Section0056.xhtml
Section0057.xhtml
Section0058.xhtml
Section0059.xhtml
Section0060.xhtml
Section0061.xhtml
Section0062.xhtml
Section0063.xhtml
Section0064.xhtml
Section0065.xhtml
Section0066.xhtml
Section0067.xhtml
Section0068.xhtml
Section0069.xhtml
Section0070.xhtml
Section0071.xhtml
Section0072.xhtml
Section0073.xhtml
Section0074.xhtml
Section0075.xhtml
Section0076.xhtml
Section0077.xhtml
Section0078.xhtml
Section0079.xhtml
Section0080.xhtml
Section0081.xhtml
Section0082.xhtml
Section0083.xhtml
Section0084.xhtml
Section0085.xhtml
Juny.xhtml
Section0086.xhtml
Section0087.xhtml
Section0088.xhtml
Section0089.xhtml
Section0090.xhtml
Section0091.xhtml
Section0092.xhtml
Section0093.xhtml
Section0094.xhtml
Section0095.xhtml
Section0096.xhtml
Section0097.xhtml
Section0098.xhtml
Section0099.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
Section0102.xhtml
Section0103.xhtml
Section0104.xhtml
Section0105.xhtml
Section0106.xhtml
Section0107.xhtml
Section0108.xhtml
Section0109.xhtml
Section0110.xhtml
Section0111.xhtml
nota_balls.xhtml
autor.xhtml
notes.xhtml