De Wim-crisis
De kredietcrisis, de crisis op de huizenmarkt, de landbouwcrisis, de schuldencrisis, de identiteitscrisis, de watercrisis, er is altijd aandacht voor allerlei crisissen, maar over de Wim-crisis hoor je nooit iemand, terwijl die veel nijpender is. In 2008 werden er in Nederland nog maar negen Wimmen geboren en in Vlaanderen nog maar drie. In 2009 stokte het aantal Wimmen in Nederland bij acht en in 2010 zelfs bij vijf. Op veel scholen zit al jaren geen enkele Wim meer, niet op basisscholen en niet op middelbare scholen. En dat terwijl kinderen met de naam Wim ooit zo talrijk waren.
Omdat ikzelf een verstokte Wim ben en de teloorgang van de naam Wim me aan het hart gaat, startte ik op een zeker moment een actie tot behoud van de naam Wim. Ik ontdekte al snel dat veel nieuwe of aanstaande ouders Wim nogal ouderwets vinden klinken.
Toen ik kort na het begin van mijn Wimmen-actie de hoop uitsprak dat Willem-Alexander zich zou laten kronen tot koning Wim de Eerste (wim i), wat de naam Wim nieuw elan zou geven, kreeg ik van allerlei kanten ook te horen dat Máxima die naam beslist niet sexy genoeg zou vinden. Maar juist op dat moment kwam Philips met een erotisch massageapparaat op de markt, genaamd de Warm Intimate Massager, afgekort de Wim. Een krant kopte naar aanleiding daarvan: ‘De Wim voor een gelukkig huwelijk.’ Dat leek een mooie meevaller, maar de Warm Intimate Massager werd door Philips niet lang daarna alweer uit de handel genomen, omdat er geen vraag naar was. De echte Wim werkt toch beter, zou een conclusie kunnen zijn. En ja, iemand die Wim heet, kan echt ook wel een wimmenizer zijn.
Dat het slecht gaat met de naam Wim blijkt ook uit de voetbalstatistieken. Sinds er bij Ajax geen Wim meer speelt (en dat is al lang zo) zijn aansprekende resultaten op Europees niveau uitgebleven. Ook het Nederlands elftal heeft allang geen Wim meer gehad. Wim Jonk was zowel bij Ajax als bij het Nederlands elftal de laatste Wim. En dan te bedenken dat er ooit een Nederlands elftal is geweest waarin het aandeel Wimmen op 36 procent lag. In dat succesvolle en gevreesde elftal speelden Wim Rijsbergen, Wim Jansen, Wim Suurbier en Wim van Hanegem, ook al werd en wordt die laatste Wim vaak Willem genoemd.
Ook in de landelijke politiek is de ontwimming al geruime tijd merkbaar. Er is nauwelijks nog een politieke Wim op hoog niveau actief. Waar zijn ze gebleven: de tijden van de politieke Wimmen, zoals Wim Schermerhorn, Wim Kok, Wim Duisenberg en Wim Drees? Deze laatste werd in de volksmond weliswaar Willem genoemd, maar thuis altijd Wim, net als zijn zoon, de oprichter van de politieke partij ds’70. Met flink wat Wimmen in de politiek is er altijd wel sprake van een wim-wimsituatie, terwijl je daarvan nu alleen maar kunt dromen.
Als de huidige dewimmificatie door blijft gaan, overleeft Wim straks alleen nog maar op het leesplankje: aap-noot-mies-wim. Maar zelfs dat is twijfelachtig. Wim is op dat plankje de eerste mens, want Mies is een kat. Maar de leesplankjes-Wim is ooit begonnen met een petje op z’n hoofd en een lange broek aan. Zijn petje is hem allang afgenomen en zijn broek is heel kort geworden. Het is nog maar afwachten of Wim op de volgende editie van het leesplankje niet nog verder uitgekleed wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Misschien halen ze Fik wel weer terug, het hondje dat vroeger op het leesplankje stond toen Wim er nog niet was. Maar als Wim nu ook al moet wijken voor een hond, is er echt geen redden meer aan.
Zonder een Wim kunnen we ook nooit meer een gooi doen naar een finaleplaats op Wimbledon, het tennismekka dat juist gemaakt lijkt te zijn voor iemand die Wim heet. Maar nooit heeft er tot nu toe een Wim gewonnen of zelfs maar gespeeld. Wel won er vier keer een Bill. Dat is de Amerikaanse Wim, zou je kunnen zeggen. Want de naam Bill is ontstaan uit de verkorting van William tot Will, waarbij de W via een Ierse immigrantenuitspraak is veranderd in Bill. Bij Bill Clinton (vooral bekend van zijn sigarenavontuur met Monica Lewimsky; het merk sigaar daarbij was overigens Willem ii, eentje uit de oude doos zogezegd) stroomt ook Iers bloed door de aderen.
In Frankrijk is Wim een Guillaume. Die naam gaat via Guilhelm terug op Wilhelm, waarop ook Wim is terug te voeren. Wilhelm is een oud-Germaanse naam met als betekenis: de wil hebben om anderen te beschermen. Kijk, die mensen heb je nodig, mensen die opkomen voor anderen.
Al meteen aan het begin van mijn Wimmen-actie heb ik een nadrukkelijke oproep gedaan aan allochtonen om een van hun kinderen de naam Wim te geven. Er is geen betere manier om snel te integreren dan via de naam Wim, want grotere boterhammen-met-hagelslag-eters zijn er niet. In Arabische landen is Wim overigens te vergelijken met de naam Ali. Die naam wordt daar – in tegenstelling tot Wim hier – nog wel volop gekozen en gebruikt. De Nederlander Wim van der Wim (jawel, de achternaam Van der Wim bestaat), die veelvuldig in Arabische landen heeft vertoefd, werd er ook altijd Ali bin Ali genoemd.
Natuurlijk is de naam Wim geen garantie voor een vlekkeloos leven. Soms kom je zelfs een ronduit vervelende Wim tegen, iemand van wie je denkt: Hoe kan die nou Wim heten? Maar over het algemeen zit je met een Wim heel goed. En let wel: ook meisjes kunnen Wim heten. Tot de bekendste vrouwelijke Nederlandse Wimmen behoorde Wim Hora Adema, de oprichtster van het feministische maandblad Opzij, die ook de ontdekster was van schrijfsters als Annie M.G. Schmidt en Mies Bouhuys. Dat de ouders van Wim Hora Adema op een jongen hadden gerekend, doet wel wat afbreuk aan de zaak, maar Wim als meisjes- en vrouwennaam kan heel goed. Sommige vrouwelijke Wimmen gebruiken overigens liever de verkleinvorm: Wimke. Daar is natuurlijk ook niks mis mee.
Mijn actie tot behoud van de Wimmen, met als doel tot een rewimmificatie te komen, een herwimming, die uiteindelijk tot de overwimming moet leiden, heeft al wel enkele succesjes geboekt. Zo ontving ik een brief van een jong stel dat nog geen kinderen heeft maar wel ooit kinderen wil krijgen. Voor hun toekomstig kind hebben ze alvast de werknaam Wim gekozen. En de activiteit die tot dat uiteindelijke resultaat moet leiden, wordt door hen met het nieuwe werkwoord ‘wimmen’ aangeduid.
En de bekende mental coach Frits Löhnen besloot op een zeker moment zijn cursisten het volgende advies te geven: ‘Als je het niet meer ziet zitten of je hebt het anderszins moeilijk, denk dan aan wim’, waarbij de W staat voor ‘Wat is er aan de hand?’, de I voor ‘Is dat zo erg?’ en de M voor ‘Maak je niet druk!’. Door zo aan wim te denken word je gelukkig, aldus Löhnen. En zo is het. Wim is een mooie, klassieke naam, kort en krachtig, warm ook; zo’n naam mag niet verloren gaan, want, om het in het Engels te zeggen: what is a world without Wimmen?