Boer zoekt vrouw
Een combinatie van drie woorden heeft het meeste effect, zo blijkt uit onderzoek. ‘Hiep hiep hoera’ werkt beter dan ‘hiep hoera’ of alleen ‘hiep’ of ‘hiep hiep hiep hoera’. Pim Pam Pet spelen zou lang niet zo aardig zijn als het Pim Pam zou heten. En ‘lachen, gieren, brullen’ is veel leuker dan alleen ‘lachen, gieren’. Daarom zijn Boer zoekt vrouw en Man bijt hond ook zulke sterke titels. En door hun succes blijken ze zich ook steeds vaker met elkaar te vermengen. Via Google ontdekte ik bijvoorbeeld dat er 54 vindplaatsen zijn voor ‘boer bijt vrouw’ en 96 voor ‘boer bijt hond’. Vroeger zouden dat ondenkbare woordcombinaties zijn geweest.
Ik trof ook 70 vindplaatsen aan voor ‘boer laat boer’, terwijl de zoekopdracht ‘boerin laat boer’ het gigantische aantal van 161.000 resultaten opleverde. Maar bij nadere beschouwing bleek het vooral een deel van een iets langere zin te zijn: ‘Boerin laat boer in de steek.’ Vandaar natuurlijk ook dat programma Boer zoekt vrouw.
Ik mag er graag naar kijken, al maak ik me wel zorgen over de toekomst van het programma. Het aantal boeren in Nederland holt namelijk achteruit. En ik kan de kro op een briefje geven dat een programma met de titel ‘Gestopte boer zoekt vrouw’ geen succes wordt. Bovendien zijn dat vier woorden en geen drie.
Wel zie ik diverse andere mogelijkheden voor een vervolg van Boer zoekt vrouw. Omdat de bevolking van Suriname wel toe is aan een verzetje nu het leven er steeds duurder wordt, kun je denken aan ‘Paramariboer zoekt vrouw’. Ook aardig lijkt me een serie over tambour-maîtres die een vrouw zoeken. Het is een goed bewaard geheim dat er onder tambour-maîtres veel vrijgezellen zitten omdat ze zo gefixeerd zijn op het jongleren met hun tamboerstok.
Verder zou je nog een serie kunnen maken over groenteboeren, visboeren, ijscoboeren, sigarenboeren en melkboeren die een vrouw zoeken. Maar de melkboeren staan ook in de belangstelling van het programma Spoorloos, omdat er veel kinderen in Nederland zijn die ooit te horen hebben gekregen dat ze er misschien eentje van de melkboer zijn, zonder dat daarbij de naam van de melkboer is genoemd. Het lijkt me ook wel heerlijk om Derk Bolt van Spoorloos te horen zeggen: ‘Als we afreizen naar het zuiden van Nederland, weten we niet veel meer dan dat Anna’s vader in de jaren zestig melk rondbracht in de regio Zuidoost-Brabant en daarbij altijd een pet droeg.’
Door de sterke titel Boer zoekt vrouw ben ik op internet ook al eens gaan zoeken naar ‘Wim zoekt vrouw’. Dat leverde niet minder dan 603 vindplaatsen op, waarvan er 69 voor rekening kwamen van ‘boer Wim’, dus ‘Boer Wim zoekt vrouw’. Dat was ongetwijfeld boer Wim uit een van de vorige edities van Boer zoekt vrouw. Die Wim was heel even onder de pannen dankzij Boer zoekt vrouw maar nu zoekt hij opnieuw. Daarnaast zijn er dan nog 534 andere Wimmen die een vrouw zoeken. Dat vind ik een hopeloos hoog aantal, want internet gaf maar drie treffers bij de zoekactie: ‘Vrouw zoekt Wim’. En van die drie Wimmen die gezocht worden, is er eentje ook al gepreciseerd als Wim van Dijk, die ik toevallig ken. Het is een huisschilder uit mijn geboortedorp. Dus mocht de betreffende vrouw Wim van Dijk nog altijd zoeken, dan kan ze even contact met me opnemen, zodat ik zijn adres kan doorgeven. Hij is ook nog van boerenkomaf. En de grootste verdienste van Boer zoekt vrouw is misschien toch wel dat van boerenkomaf zijn een pluspunt is geworden. De boer die alleen maar voortploegt, dat beeld bestaat niet meer. De ploegende boer is vooral een zoekende boer geworden, maar dan een zoekende boer die men graag vindt.