El Museu d’història de la immigració de Catalunya, una iniciativa per a l’empatia
Es troba en una antiga masia delimitada per horts urbans, un vagó de tren i la ronda Litoral. Els horts són conreats per jubilats que van arribar a Catalunya durant la segona meitat del segle passat amb una maleta carregada d’esperances i pors. El vagó és un dels que va traslladar entre els anys 50 i 70 a Catalunya desenes de milers d’andalusos, extremenys, castellans i murcians com aquells hortolans que després de «llaurar-se un futur» ara cuiden tomàquets i enciams. El mas rehabilitat, Can Serra, és a l’antiga carretera de Mataró, al límit de Sant Adrià de Besòs amb Barcelona, i acull des del 2004 el Museu d’història de la immigració a Catalunya (MhiC).
La masia, el vagó i un edifici adjacent alberguen diverses exposicions permanents i temporals relacionades amb el fenomen de la immigració, així com un centre de documentació. És visitat sobretot per escolars, que poden adonar-se que per a l’espècie humana ha estat més habitual moure’s constantment al voltant del planeta que no pas quedar-se quieta en un territori pels segles dels segles. Som una espècie en moviment constant, sovint més Homo mobili que Homo sapiens.
El vagó de tren, cedit pel Museu del Ferrocarril de Catalunya (Vilanova i la Geltrú), recrea en el seu interior les condicions en què viatjaven els emigrants de l’oest i el sud de la península que es traslladaven a Catalunya. Recorda les vicissituds, els testimonis i les estadístiques dels passatgers d’El Sevillano, El Botejara i El Shanghai. Així eren anomenats els combois que durant dues dècades llargues van realitzar els trajectes que acabaven a l’estació de França de Barcelona i procedien respectivament de Sevilla, Badajoz i la Corunya. A la tornada, els mateixos trens eren coneguts a Andalusia, Extremadura i Galícia com El Catalán. En un altre indret del museu es projecten diferents audiovisuals sobre les persones d’arreu del món que actualment han de marxar de la seva terra per culpa de la pobresa, la persecució o la guerra. El MhiC és una iniciativa pública convenient per conscienciar-se i empatitzar amb els nouvinguts a Catalunya.