Les irregularitats legals i laborals dels immigrants creixen a Catalunya
El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) és una associació promoguda per Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya que dona assessorament en matèria d’estrangeria, mobilitat internacional i sobre els drets socials i laborals de les persones immigrades.
Les trenta-quatre oficines del CITE han arribat a la conclusió, en la seva memòria del 2018, que hi ha hagut un canvi de tendència en el perfil migratori i un increment de les arribades. En aquest creixement han pesat més els factors d’expulsió dels països d’origen que els d’atracció per una demanda de mà d’obra. Els països d’origen que més han crescut són Hondures, país sotmès a una violència estructural greu, i Veneçuela, que travessa una forta crisi econòmica i una elevada inestabilitat política.
La mala qualitat de l’ocupació que s’ofereix a Catalunya dificulta l’accés dels estrangers a la regularitat legal. El 19% de les gairebé 27.000 consultes que van fer les més d’11.000 persones ateses als CITE van estar relacionades amb l’arrelament familiar, que és la via prevista a la llei d’estrangeria per accedir a la regularitat. El 57% d’aquestes persones ateses van ser dones.
Va augmentar igualment el nombre de persones que no treballen o que si ho fan és de manera irregular, especialment en les feines domèstiques (42%) i, en menor mesura, en l’agricultura, la indústria i els serveis. Aquesta irregularitat laboral dificulta la regularització legal i incrementa la precarietat i l’explotació.
En un altre estudi elaborat per CCOO sobre la situació de la joventut estrangera s’assenyala que l’atur, la precarietat i els prejudicis són les tres grans xacres que pateixen els immigrants més joves. L’informe lamenta l’existència de nombrosos estereotips en la societat d’acollida que són presents tant a l’escola i els serveis socials com a les empreses, on s’evidencien conductes clarament discriminatòries en la selecció, contractació i la gestió del personal. És especialment significativa la percepció negativa de les noies amb signes externs de la seva religió, com ara el vel musulmà.
L’estudi també observa entre els joves immigrants que la necessitat d’obtenir ingressos ràpidament per a ells i els familiars que tenen als països d’origen els empeny a abandonar els estudis postobligatoris, i això també minva les seves possibilitats en el mercat laboral.