Els nens immigrats a Espanya tenen la taxa més alta d’abandonament escolar de la UE
Els alumnes d’origen estranger a Espanya són els que registren la taxa d’abandonament escolar més alta de la Unió Europea, segons un informe publicat el gener del 2019 que examina les polítiques dels Estats membres per facilitar la integració dels immigrants als centres educatius.
L’estudi, elaborat per la xarxa d’informació sobre educació a Europa (Eurydice), revela que a Espanya la taxa d’alumnes estrangers que deixen l’escola de manera prematura es troba en el 31,9% davant del 15,6% entre els estudiants.
El percentatge és similar a Itàlia (30,1% entre els estrangers i 12% entre els italians) davant de països com Irlanda, Holanda o Luxemburg, on els alumnes d’origen estranger tenen els percentatges més baixos d’abandonament escolar (4%, 6,6% i 8,2%, respectivament).
En línies generals, els països de la UE amb un percentatge més alt d’estudiants estrangers a les escoles són Luxemburg (45,8% de forans), Xipre (21%) i Àustria (18,9%), davant de Polònia (1,7%), Bulgària (2,1%) i Romania (2,2%). A Espanya, el percentatge d’estrangers a les escoles se situa en el 12,9%.
L’estudi d’Eurydice també assenyala que els estudiants d’origen estranger tenen pitjors resultats acadèmics que els nacionals, amb diferències especialment importants a Suècia, Holanda, França, Dinamarca o Bèlgica. La segona generació d’estrangers sol tenir un nivell més alt a l’escola, tot i que segueix sent inferior al dels estudiants autòctons. Això explicaria l’abandonament escolar prematur tan elevat entre els estrangers.
La Comissió Europea considera que l’educació té un paper fonamental per «promoure la integració» dels immigrants ja que els anima a ser «membres actius» en les societats d’acollida.