Immigració i medi ambient, les principals preocupacions dels europeus
Una enquesta realitzada a més de 8.000 ciutadans de vuit països europeus reflecteix que la immigració i el medi ambient són els temes que més els preocupen. El 46% dels votants d’Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Polònia, Bèlgica, Suècia i Hongria prefereixen que el seu país no accepti més refugiats procedents de zones de conflicte i només el 3% considera molt bona la gestió de la UE als anys de més pressió migràtoria (2015 i 2016).
El sondeig va ser dut a terme poques setmanes abans de les eleccions al Parlament Europeu del 2019 per YouGov per a un aliança de vuit diaris europeus, entre els quals hi havia l’espanyol El País. La majoria dels europeus temen més una nova crisi migratòria que una altra gran recessió al continent.
L’investigador de YouGov Peter Mannott creu que el debat públic en molts països ha provocat que de la ment d’alguns europeus hagi desaparegut la distinció entre immigrant irregular i refugiat. El rebuig a l’estranger és més notable entre els més grans de 65 anys i molt menor entre els joves. En general, també són els europeus de formació inferior i amb les rendes més baixes els més partidaris que la UE tanqui les fronteres fins i tot als més necessitats. Només una quarta part té clar que el seu país ha de seguir concedint l’estatus de refugiat a qui compleixi les condicions.
No obstant això, hi ha profundes diferències en la percepció del fenomen migratori entre els diferents països enquestats. A Itàlia —principal via d’entrada d’immigrants irregulars a Europa el 2016 i 2017—, el 53% considera que les seves autoritats no han d’acceptar més refugiats i només el 5% sosté amb rotunditat que la immigració és beneficiosa per al país. L’habitual retòrica antiimmigració entre els governants d’Europa de l’Est també es reflecteix en les dades. Més del 60% dels hongaresos creuen que, a més d’incrementar el risc d’atacs terroristes, la immigració no pot ser mai beneficiosa per al seu país.