La majoria dels ciutadans de països amb més immigrants creuen que són més una fortalesa que una càrrega
El centre d’investigacions Pew Research, dels Estats Units, va realitzar un estudi entre els ciutadans dels divuit països que concentren la meitat dels migrants del planeta i va descobrir que són majoria les persones que opinen que els forasters són una fortalesa per al seu país (56%) enfront dels que consideren que representen més aviat una càrrega per a la societat receptora (38%).
L’opinió positiva s’imposa en deu dels divuit països estudiats. Entre ells, els EUA de Donald Trump, el Regne Unit del Brexit, Alemanya —el país que més refugiats va rebre durant la crisi del 2015—, Espanya i França. En canvi, són majoria els que veuen els immigrants com un llast a l’Hongria de Viktor Orbán, la Itàlia de Matteo Salvini, la Rússia de Vladímir Putin, Polònia, Grècia, Israel o Sud-àfrica.
Als Estats Units, contràriament al que es podria pensar pels discursos i tuits del seu president, s’ha produït un canvi significatiu en els darrers vint-i-cinc anys. Si el 1994 el 63% dels enquestats opinaven que els immigrants eren una càrrega perquè prenien feines, habitatges i beneficis socials als autòctons, el percentatge actual és del 34%.
A Europa, la tendència no és uniforme. La crisi dels refugiats, sobretot com a conseqüència de la guerra de Síria, va deixar cicatrius, principalment a Grècia, Itàlia i Alemanya, tres dels països de destinació o de trànsit on més va créixer proporcionalment el flux migratori.
A Espanya, com en els altres països estudiats, hi ha una diferència clara entre la comprensió que manifesten envers els immigrants els votants d’esquerres i els de dretes. El 69% de les persones que s’identifiquen amb l’esquerra creuen que els migrants són una fortalesa. La xifra baixa fins al 50% entre els conservadors. També s’observa una fractura generacional: el 64% dels menors de 30 anys hi estan a favor davant del 50% dels més grans de 50 anys.