L’arribada a Catalunya de menors estrangers no acompanyats s’ha quintuplicat en dos anys
El sistema de protecció de menors de Catalunya va atendre 3.450 menors estrangers no acompanyats durant l’any 2018. Aquesta xifra és cinc vegades més alta que els 684 menors que van arribar dos anys abans a la mateixa comunitat autònoma i nou vegades més que els atesos per les institucions públiques catalanes el 2015. La majoria, el 80%, van venir del Marroc.
Un alt percentatge d’aquests nois, coneguts com a MENA (sigla de menor estranger no acompanyat), han passat per centres d’atenció d’altres autonomies com ara Andalusia, principal receptora d’immigrants a la península Ibèrica. Només el 2% són noies. La Generalitat esperava atendre durant l’any 2019 uns 5.500 nois. Segons explica l’expert en migracions Abdel Belattar a El País, alguns es dirigeixen a Catalunya «perquè en el seu imaginari de vida s’identifiquen amb la comunitat catalana i, més concretament, amb la ciutat de Barcelona». No hi ha xifres exactes dels MENA arribats els darrers anys a territori espanyol ni el nombre d’acollits en cada autonomia, perquè les xifres oficials daten del 2016, com les de la Fiscalia General de l’Estat, que afirmava aquell any que hi havia menys de 4.000 menors tutelats per l’Estat espanyol, quan només al mes de novembre del 2017 van arribar a Catalunya 220 menors.
Amnistia Internacional (AI) afirma que fins a l’octubre del 2018 hi havia a Espanya una mica més d’11.100 MENA, la meitat dels quals van arribar aquell mateix any. La majoria es troben a Andalusia, Catalunya, País Basc i Melilla.
Al món, 28 milions de menors han estat víctimes de desplaçaments forçosos, 17 milions dels quals s’han quedat als seus països, segons informa Amnistia Internacional. El 51% dels refugiats són menors i Europa n’és el principal continent de destinació.