Espanya, el segon país amb la taxa de natalitat més baixa de la UE
Només Malta té una taxa de natalitat més baixa que Espanya en tota la Unió Europea, segons les dades de l’agència estadística comunitària Eurostat. Els experts i els polítics estan amoïnats perquè els països del sud d’Europa arrosseguen Europa a un declivi demogràfic que li fa perdre pes al món.
A més de Malta i Espanya, altres països de la UE com Xipre, Itàlia, Grècia i Portugal tenen una taxa de natalitat d’1,4 fills per dona. La mitjana de fecunditat de la UE estava estancada en els 1,59 fills per dona en edat fèrtil l’any 2017.
Igual que en altres assumptes candents de l’agenda comunitària, com ara el creixement econòmic o la recepció d’immigrants, Europa es mou a velocitats diferents pel que fa a fecunditat. A l’est, els naixements han augmentat els darrers anys. Hongria i Polònia, encapçalats per governs ultraconservadors, han fomentat polítiques natalistes. El xenòfob primer ministre hongarès, Viktor Orban, va declarar: «Per a Occident, la solució és la immigració. Els hongaresos pensem diferent: no necessitem quadrar números; necessitem nens hongaresos». En la campanya electoral del 2019, el líder del PP, Pablo Casado, va dir una cosa semblant referint-se a les mares espanyoles.
A l’hora d’establir les causes de la baixa natalitat al sud d’Europa, els demògrafs sostenen que aquests països tenen més atur juvenil, més precarietat i eventualitat laborals, més desigualtat de gènere, menys polítiques de conciliació. I són també els que menys inverteixen en polítiques d’infància i ajudes a les famílies.
El 2017 van néixer a la UE 5,08 milions de nens, 73.000 menys que un any abans. Això allunya Europa de l’anomenada taxa de reemplaçament de 2,1 fills per mare, al mateix temps que cada vegada les dones europees tenen més tard el seu primer fill (29,1 anys). A Espanya és als 30,9 anys.