Ximpanzé iconoclasta

Quan, durant els primers anys de la República, era redactor de «La Publicitat», ja he explicat anteriorment que el diari m’havia encarregat la confecció d’una pàgina infantil dominical. El treball meu, d’autèntica creació pròpia, era més aviat modest: només hi havia una historieta a peu de pàgina, alguna il·lustració i un problema senzillet de mots encreuats que les primeres setmanes vaig titular «mots creuats», incorrecció deguda a la influència dels «mots croisés» que publicava la premsa francesa. Algú em va fer adonar del nyap i aleshores ho vaig batejar de «mots encreuats», sabedor això no obstant que res no s’oposava dretament a la paraula crucigrama, puix que en català tenim una pila de mots amb el prefix «cruci» (crucifixió, crucíferes, cruciferari, etcètera), per deixar de banda, sense cap necessitat d’exemple, el sufix «grama». Però ho vaig fer per tal de defugir la usual denominació espanyola, sense preveure que la meva idea faria fortuna i que acabaria figurant als diccionaris, en aquesta variant de «mots encreuats» i en l’altra que em vaig empescar de «mots enreixats», una vegada que havia de defugir repeticions.

Ja he dit anteriorment que una de les col·laboracions més preades era la d’Ignasi de Sagarra i de Castellarnau, el gran zoòleg germà del poeta Josep Maria, i director de la col·lecció del Parc de la Ciutadella.

Cada dimarts, quan sortia del Palau de Justícia amb la informació de les vistes de causa d’aquell dia, m’arribava fins a la col·lecció zoològica i anava al despatx del seu director. L’Ignasi de Sagarra, tothora un magnífic cavaller, em deia de quin animal volia parlar en el proper article i si era d’un gènere hoste del zoo, m’acompanyava fins davant la gàbia i jo feia un apunt de la bestiola, que posteriorment polia, passava en net i dibuixava amb tinta de Xina. Alguna vegada escrivia sobre animals que no figuraven en la col·lecció barcelonina i en aquests casos em deixava algun llibre, sovint una monografia dedicada a l’animaló, i jo copiava la foto que ell trobava més escaient, hi dibuixava com a fons l’hàbitat natural i a l’altra visita li tornava el llibre, li ensenyava el meu ninot i recollia l’article. Menàvem una relació excel·lent, molt cordial, car havíem descobert el munt d’afinitats que hi havia entre ambdós. (Tots els noms científics d’animal que recordo —que fan un bon munt— els vaig aprendre aleshores). Mai no menystenia l’ocasió de contemplar tan llargament com podia la «Júlia», l’aleshores decrèpita elefanta que Mawlay’Abd al Hafiz havia regalat a la ciutat i per la qual (suposo que a fi i efecte que l’animal se sentís com a casa seva) hom havia bastit un sinistre pavelló d’estil àrab, un modest Generalife d’anar a peu empeltat de plaça de toros, amb uns commovedors arcs de ferradura aguantats per columnetes de pega dolça. Com es deu dir horripilant, en àrab? M’entretinc parlant de la gàbia de la «Júlia» per despistar, per no haver d’acarar allò inevitable: que el periodisme no té entranyes i ens ensenya, àdhuc, a cometre deslleialtats. «Mea culpa, mea grandisima culpa»: vaig fer traïment al meu amic Ignasi de Sagarra i de Castellarnau!

Un dia que jo era al seu despatx, va entrar, trasmudat, un dels funcionaris de la direcció i va dir al director que havia de parlar a soles amb ell, car n’havia passat una de molt grossa. Ignasi de Sagarra el va incitar a explicar-se fent cas omís de la meva presència —«El senyor Artís-Gener és com de la casa», va dir insensatament— i el funcionari, nerviós, va explicar que s’havia escapat un ximpanzé d’una de les gàbies del petit jardí zoològic instal·lat al terrat de Can Jorba i que la bèstia, escampant el terror i saltant de casa en casa, havia anat a parar al palau dels marquesos de Castellbell, al Portal de l’Àngel (eren aquells nobles que deixaven la majestuosa carrossa per a l’Eucaristia en la processó de Corpus barcelonina), i s’havia fet fort a la capella. Allí el tenien tancat, per ara, i demanaven socors al Parc Zoològic, que els trametessin caçadors especialistes. No volien fer cap mal a l’antropoide, però, naturalment, tampoc no volien que continués cometent disbarats.

Immediatament van organitzar una brigada d’experts i quan ja anaven a sortir en la furgoneta municipal vaig demanar a Ignasi de Sagarra si no em deixava acompanyar els tècnics. El sant baró, sense sospitar que jo havia flairat en allò un reportatge fastuós i que a canvi de fer-lo era capaç de trair-lo amb la consciència ben tranquil·la, em va autoritzar a anar-hi. Quines penques, ara que hi penso! Els seus homes duien unes enormes mànegues robustes com xarxes de gladiador muntades en cercles de ferro amb mànec, en forma de con caçapapallones però a escala de caçapterodàctils. M’emocionava la idea d’anar a un autèntic safari al Portal de l’Àngel: mai no havia entrat a cap palau senyorívol i gaudia a la bestreta de la pila d’estremiments que m’esperaven.

A la dreta del pati arrencava una escala imponent i en el primer replà hi havia les dues portes corredisses de la capella. Ens hi vam apropar, tots tensos, i un dels funcionaris va separar les portes uns deu centímetres, per estudiar «sur-le-champ» les possibilitats de captura. L’home va tancar ràpidament la doble porta, el temps just que s’hi estavellés un canelobre feixuc, magistralment llançat pel meu oncle pòngid africà. Vaig veure la mola negra damunt l’altar, entre ciris i faristols, expectant, furiosa, disposada a jugar-s’hi el tot pel tot. La gent del Parc de la Ciutadella bescanviaven àvides mirades d’estupefacció i interrogants: no sabien pas com posar-s’hi! I en aquells temps encara no s’havien inventat les carrabines d’aire comprimit que llancen dards hipnòtics.

El clan Castellbell, mentrestant, revivia els pitjors setges de l’Edat Mitjana o les epidèmies de pesta bubònica que devien delmar els seus il·lustres avantpassats. Els senyors i les senyores s’abraçaven, els majordoms amb les majordomes i els criats amb les criades, tots parapetats darrere els ampits de les finestres de la planta noble, tancades i barrades. (Això de la planta noble és un dir, perquè em sembla que en aquella casa totes ho eren).

El repartiment no m’havia assignat cap paper i solament podia fer d’espectador mirant de no destorbar ningú que hi tingués feina. Els tècnics es van repartir la seva: dos, armats amb els monumentals caçapapallones i amb uns pals amb ganxo de ferro com aquells que fan servir per a obrir i tancar les portes de ferro ondulat de les botigues, estarien preparats per a capturar el primat, el qual distrauria l’altre, fent-li babarotes amb el perpal amb punxa de ferro. No vaig sentir pas que el formulessin, però vaig intuir que entre els tres homes hi havia vigent un pacte com de mosqueters davant la ferotge guàrdia de Richelieu. Jo em vaig quedar defora, amb les portes badades onze centímetres i mig, distància bona per a no perdre’m res i segura com un «burladero» de plaça de toros. Vaig pensar que si el monstre venia cap a l’entrada i introduïa un braç entre les portes i jo anava amatent a tancar-les, el senyor de la captura hauria estat jo. El nostre avantpassat ja esgotava els projectils de damunt l’altar. Un dels darrers era un voluminós faristol amb un missal de pergamí i va llançar furiosament el llibre contra l’home que l’havia de distreure i a continuació va empunyar el faristol i el va tirar contra els senyors dels salabrets. Acabats els pertrets de guerra, va fer un salt prodigiós i va anar a parar a una petita trona que hi havia al costat dret de la capella. Ja eren a punt de copar-lo i va saltar novament, ple d’empenta funambulesca, i es va penjar a l’enorme aranya central, no pensada per a aguantar simis de bona còrpora, i de seguida van caure a terra llàntia i hoste. Encara es va entaforar al confessionari i allí el van enxampar. El van immobilitzar progressivament, els tres homes lluitant contra un sol ximpanzé. Havien entrat al pati la camioneta municipal, l’hi van pujar i se’l van endur.

Me’n vaig anar cap al diari i vaig escriure un reportatge del fet —l’he rellegit a Ca l’Ardiaca—, el qual va agradar al director, sobretot amb l’al·licient que tenia d’exclusiva. De primer s’ho va agafar com si fos un relat imaginatiu i tot seguit, convençut de l’autenticitat i un pèl irreflexivament, el va publicar. He dit que un pèl irreflexivament i cal que ho expliqui. Per començar, els Magatzems Jorba ja mai més no van voler publicar anuncis a «La Publicitat»; molts subscriptors van trobar irreverents les meves ratlles i es van donar de baixa del diari; els marquesos de Castellbell van denunciar la violació de llur intimitat i —allò va ser el més gros— el meu amic Ignasi de Sagarra em va dir que havia comès deslleialtat i abús de confiança. Em va retreure que la casualitat m’hagués donat accés a la notícia i que l’havia publicada sense demanar-li autorització, cosa que hauria estat una mínima cortesia.

Viure i veure 2
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
Part5.xhtml
Section0001.xhtml
Section0002.xhtml
Section0003.xhtml
Section0004.xhtml
Section0005.xhtml
Section0006.xhtml
Section0007.xhtml
Section0008.xhtml
Section0009.xhtml
Section0010.xhtml
Section0011.xhtml
Section0012.xhtml
Section0013.xhtml
Section0014.xhtml
Section0015.xhtml
Section0016.xhtml
Section0017.xhtml
Section0018.xhtml
Section0019.xhtml
Section0020.xhtml
Section0021.xhtml
Section0022.xhtml
Section0023.xhtml
Section0024.xhtml
Section0025.xhtml
Section0026.xhtml
Part6.xhtml
Section0027.xhtml
Section0028.xhtml
Section0029.xhtml
Section0030.xhtml
Section0031.xhtml
Section0032.xhtml
Section0033.xhtml
Section0034.xhtml
Section0035.xhtml
Section0036.xhtml
Section0037.xhtml
Section0038.xhtml
Section0039.xhtml
Section0040.xhtml
Section0041.xhtml
Section0042.xhtml
Section0043.xhtml
Section0044.xhtml
Section0045.xhtml
Section0046.xhtml
Section0047.xhtml
Section0048.xhtml
Part7.xhtml
Section0049.xhtml
Section0050.xhtml
Section0051.xhtml
Section0052.xhtml
Section0053.xhtml
Section0054.xhtml
Section0055.xhtml
Section0056.xhtml
Section0057.xhtml
Section0058.xhtml
Section0059.xhtml
Section0060.xhtml
Section0061.xhtml
Section0062.xhtml
Section0063.xhtml
Section0064.xhtml
Section0065.xhtml
Section0066.xhtml
Section0067.xhtml
Section0068.xhtml
Section0069.xhtml
Section0070.xhtml
Section0071.xhtml
Section0072.xhtml
Part8.xhtml
Section0073.xhtml
Section0074.xhtml
Section0075.xhtml
Section0076.xhtml
Section0077.xhtml
Section0078.xhtml
Section0079.xhtml
Section0080.xhtml
Section0081.xhtml
Section0082.xhtml
Section0083.xhtml
Section0084.xhtml
Section0085.xhtml
Section0086.xhtml
Section0087.xhtml
Section0088.xhtml
Section0089.xhtml
Part9.xhtml
Section0090.xhtml
Section0091.xhtml
Section0092.xhtml
Section0093.xhtml
Section0094.xhtml
Section0095.xhtml
Section0096.xhtml
Section0097.xhtml
Section0098.xhtml
Section0099.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
autor.xhtml