25
Maandag 12 mei, n.m.
Maandagmiddag werd er in Sala Backe, Tunabackar en in delen van Kvarngärdet een pamflet verspreid. De kop luidde: ‘Chaos in Uppsala’, en werd geïllustreerd met een foto van Drottninggatan, die vermoedelijk zaterdagochtend vroeg was genomen.
De ondergetekenden waren: ‘Bewoners van Uppsala tegen onbegrensde immigratie’. Geen naam of telefoonnummer. Keurig drukwerk, foutloos Zweeds, professionele lay-out.
Het meest opzienbarende was een ingevoegde necrologie met een zwart kruis en met Sebastian Holmbergs persoonsgegevens en het woord ‘Waarom?’
De reacties bleven niet uit, en waren bijzonder fel. Er belden veel mensen naar de lokale krant en de politie kreeg al snel drie aangiftes van hetze tegen een bevolkingsgroep. Anderen die de boodschap wel konden waarderen, volgden de aansporing helemaal onderaan op het pamflet en plakten het op publicatieborden en in winkels in de verschillende stadsdelen.
Bij een Bosnisch gezin op Gardets Bilgata werd de beplanting vernield. Iemand goot diesel over de voorjaarszonnebloemen en de viooltjes. Drie Somalische burgers op Torbjörns torg werden door jongelui met stenen bekogeld en moesten rennen voor hun leven.
Munke, die door de centrale werd gebeld, stuurde patrouillewagens naar de betreffende gebieden en gebood waar mogelijk de aangeplakte pamfletten te verwijderen.
Toen vervolgens een jongen met een Koerdische achtergrond bij de Gränbyschool tot bloedens toe geslagen werd en hij voor behandeling naar het ziekenhuis moest met een fractuur aan een van zijn polsen, werd er besloten tot spoedoverleg. Daaraan namen deel de afdelingschefs van Geweld en Orde, Liselotte Rask van Voorlichting en een handvol anderen.
Geen van de vooraf opgestelde actieplannen van de politie voldeed aan de loop van de gebeurtenissen. Er moest geïmproviseerd worden. De patrouilles werden versterkt en uitgebreid en er werd extra personeel opgeroepen voor de avonddienst, er werd contact opgenomen met de lokale media en met de verantwoordelijke voor immigratie- en integratiezaken bij de gemeente.
Om 18.30 uur brak er op Gamla Torget een vechtpartij uit tussen twee jeugdbendes. Een vijftienjarige jongen werd opgepakt voor illegaal wapenbezit omdat hij een stiletto in de schacht van zijn schoen had zitten. Aan het tumult kwam pas een einde toen er twee politiepatrouilles kwamen. De stemming was dreigend en tussen de huizen weerkaatsten de scheldpartijen. De kroegbaas van Kung Krål beklaagde zich luidkeels over vernielde tafels en stoelen, die door de jongelui als wapen waren gebruikt. Een oudere man, een Engelse gastspreker van Indiase afkomst die toevallig was gepasseerd op weg naar zijn instituut, stond geschokt tegen de muur van de Föreningssparbanken. Iemand had hem in zijn gezicht gespuugd.
Toen de situatie enigszins was bekoeld, kwamen er meldingen van nieuwe ongeregeldheden bij Nybron en voor het Centraalstation. Er klonken sirenes van de hulpdiensten, de opgehitste mensen renden van hot naar her, overal hoorde je opgewonden stemmen, en er deden geruchten de ronde over ruzies en bloedvergieten.
Uppsala was een stad in ontbinding.