La Via Catalana: el gran impacte visual del procés
Si la Diada del 2012 havia tingut impacte, l’11 de setembre de 2013 la imatge de centenars de milers de ciutadans de Catalunya agafats de les mans de punta a punta del país colpeja amb força a tot el planeta. L’ANC, amb un sentit de l’estratègia mediàtica extraordinari, ha plantejat aquesta mobilització com un esdeveniment enfocat als mitjans de comunicació audiovisuals. El repte de formar una cadena humana de punta a punta del país compta amb un referent exterior d’entrada, la Via Bàltica que un quart de segle abans (1989) havia marcat el punt de partida per a les independències que Lituània, Letònia i Estònia assolirien l’any 1991.
La repercussió de la Via Catalana és tremenda. La cadena humana davant de la Sagrada Família és la fotografia de portada de The Wall Street Journal, que obre una galeria monogràfica al seu web per tal que els lectors hi facin arribar imatges. També ho fan el britànic The Guardian, o el francès Le Monde. Un detall gens menyspreable: obrir una galeria de fotos no és un acte de generositat, sinó que respon a la constatació oportunista que el trànsit de visites al web aquell dia pot incrementar-se gràcies als lectors catalans. Com apuntàvem al principi d’aquest treball, el lector català també inclou en el seu quiosc virtual els mitjans estrangers que parlen de Catalunya.
La corrua de titulars és llarguíssima i la procedència molt diversa: «Cadena humana per un referèndum a Catalunya» (Web de Radio Canadà); «Manifestació catalana per la independència» (Sveriges Radio, Suècia); «Empenta per la independència a Catalunya» (El Watan, Algèria); «Catalanes se dan la mano por la independencia» (El Nuevo Siglo, Colòmbia); «Una cadena humana a tot Catalunya demana la independència d’Espanya» (Helsingin Sanomat, Finlàndia); «Una cadena humana de 400 quilòmetres demana la independència de Catalunya» (Press TV, Iran). Als països bàltics, en complicitat amb la inspiració històrica de la Via Catalana, se’n fa una cobertura molt important. «Catalunya repeteix la llegendària Via Bàltica», recorda el mitjà letó NRA; «Via Bàltica a l’altra punta del vell continent», remarca des de Lituània el Kauno Diena.
La llista de referències del ressò de la Via Catalana es podria completar, si mai es fes una edició multimèdia d’aquest llibre, amb un gran nombre de vídeos i reportatges televisius que circulen pels cinc continents.