2

El palau comtal

Des de la mort de la seva eterna rival, Ermessenda de Carcassona, àvia del seu espòs, que li havia presentat una batalla tan enèrgica, la comtessa Almodis s’havia ensenyorit dels comtats de Barcelona, Osona i Girona sense cap mena d’oposició, i s’havia de reconèixer en justícia que per mitjà de les seves obres de caritat, de les generoses aportacions als convents i del seu indiscutible talent com a governant, s’havia guanyat l’afecte dels súbdits. Així i tot, la comtessa no oblidava els atzarosos temps passats. No era una d’aquelles dones que viuen de records, però, de vegades, quan es quedava sola a les seves estances, li agradava d’evocar aquella època tempestuosa. Somreia en pensar en el valor que havia tingut d’abandonar el seu primer espòs, Ponç de Tolosa, arrossegada per la irrefrenable passió que li havia inspirat Ramon Berenguer, el comte de Barcelona. Mai, ni en els pitjors moments, no se n’havia penedit, encara que, evidentment, hagués pagat cara aquella gosadia… Maleïda Ermessenda! L’àvia del comte fins havia sol·licitat l’excomunió de la «concubina del seu nét», com l’anomenava ella, i havia anat a visitar el mateix Papa per aconseguir-la. Però el temps havia anat posant les coses al seu lloc: si la seva arribada a la cort havia anat precedida per l’escàndol, ara, onze anys més tard, gaudia del respecte del seu poble. Déu l’havia beneïda amb dos fills i dues filles, amb l’amor de l’espòs i l’estimació de la seva gent… I s’havia emportat Ermessenda a la tomba. Que el Senyor la tingués a la seva glòria.

Aquell matí, en la intimitat de la seva petita i recollida sala, Almodis conversava amb la seva primera dama, la fidel Lionor de la Boesie, que havia vingut amb ella des de la llunyana Tolosa en aquell seu dramàtic viatge; amb Bàrbara d’Ortigosa i Brígida d’Amalfi, les dues dames de família noble que el seu espòs havia seleccionat per formar el seu cercle íntim, i amb Delfí, el nan geperut, també company dels seus primers passos a la Marca i dotat d’aquella rara facultat de nigromant. Delfí havia estat el seu amic fidel i conseller ja des de joveneta, i si bé la solia irritar amb el seu desvergonyiment, la seva fidelitat era inqüestionable.

La sala, que en una altra època havia estat oratori, era el centre de la seva vida. L’ostentació del gran saló no s’ajustava als seus gustos i peça a peça havia anat reunint els objectes i curiositats que complaïen el seu cultivat esperit en aquell selecte reducte. Des de la seva butaca balancí fins a la vella filosa, passant per la col·lecció d’instruments musicals, entre els quals destacava una flauta amb incrustacions de nacre, un saltiri de palissandre, regal de l’abat de Ripoll, i sobretot una cítara que tocava amb gran cura la seva primera dama, Lionor. Tot contribuïa a fer-li més agradable l’estada al palau comtal.

—Senyora em penso que us excediu assumint tantes responsabilitats. Més valdria que empréssiu el temps en tasques més grates i que deixéssiu, per exemple, que fossin els clergues de la Pia Almoina els que es dediquessin a repartir la sopa dels pobres.

La que havia parlat d’aquella manera era Lionor, qui, juntament amb Delfí, devia ser l’única persona que gosava opinar sobre les activitats de la comtessa.

—Us puc assegurar, Lionor, que el meu pitjor càstig és la inactivitat. Penseu que quan acabo una tasca important noto frisança fins que no en trobo una altra que m’estimuli. Les obres de la catedral o la portada d’aigües a Barcelona, més que no pas treballs, per a mi han estat motius de vida.

Brígida va intervenir mentre impulsava amb la punta del peu dret la filosa on es cabdellava la llana.

—Entre poc i massa, senyora, hi ha la virtut. Moltes persones són incapaces de seguir la vostra agitació i pateixen per complaure-us.

—Que potser us compteu entre aquestes, Brígida? —va preguntar Almodis amb veu esmolada.

—Jo no, senyora, però es famós el vostre ànim i costa de seguir-vos els passos —es va justificar la dama.

Es va fer el silenci davant de la resposta de Brígida, que havia copsat el lleu retret subjacent en el to de la senyora.

Lionor va mirar d’ajudar-la.

—Brígida es referia sens dubte al vostre esperit indomable. La vostra història avala els fets. Digueu-me, comtessa, quina dama o altra dona d’igual rang que hàgiu conegut és capaç d’emular les vostres iniciatives.

L’afalac va estovar la comtessa, poc acostumada a suportar censures de ningú, encara que fossin encobertes.

El diàleg va quedar en un punt mort i davant d’un lleuger alçament de celles de Lionor, va intervenir Bàrbara per canviar de tema.

—I què, Delfí, què es comenta pel mercat?

El nan, que anava amb roba de colors molt vius, se la passava d’allò més bé fent de centre d’atenció de la petita cort, de manera que procurava estar al corrent dels últims esdeveniments per atraure l’interès de la mestressa.

—Doncs ara mateix, els comentaris fan referència a la mort per sobrepart de l’esposa de Martí Barbany, la qual també va perdre el fill que portava a dins, per cert un nen i, per tant, hereu de les seves riqueses. L’arribada de la mort sempre mereix comentari, però quan la difunta és personatge de qualitat i perd la vida a una edat primerenca, el poble s’hi rabeja. A les comares, els fascinen les defuncions tràgiques.

La comtessa va aturar la labor.

—Què dius? Que l’esposa de Barbany és morta?

—Això mateix he dit, senyora.

—I com és que ningú no m’ho ha fet saber?

—Em pensava que el pare Llobet us ho havia dit —va respondre Delfí.

—Fa tres dies que no el veig.

—Deu ser per això —va intervenir Lionor.

—O perquè no li ha semblat que tenia prou interès per interrompre les vostres infinites tasques —va respondre Brígida, venjant-se així, de manera indirecta, del retret anterior.

—Mai no em descuido de les persones que alguna vegada m’han mostrat el seu afecte. Sempre he sentit una predilecció especial per un ciutadà tal com cal, a qui el comtat deu tant. Un home que ja va patir una gran pèrdua… I ara això. —La comtessa va evocar aleshores la sinistra imatge de Bernat Montcusí, aquell que havia estat conseller del seu espòs i que amb la seva lascívia i crueltat havia segat la vida de la innocent Laia, l’amor de joventut de Martí Barbany.

—És molt dur quedar-se vidu a aquesta edat —va comentar Brígida.

—Pitjor és no haver conegut baró —va afegir el nan.

—Ets un impertinent menyspreable!

Bàrbara d’Ortigosa va intervenir per alleujar la tensió.

—De tota manera, em fa l’efecte que té una nena de quatre o cinc anys, que sens dubte serà el seu consol.

El soroll dels boixets de les dames omplia el silenci. Després es va fer present la veu de la comtessa.

—Li vull expressar el meu condol. Lionor, que algú em porti els estris d’escriure i feu venir un amanuense.

Mar de foc
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
dedicatoria.xhtml
personatges.html
genealog.xhtml
p1.xhtml
c1.xhtml
c2.xhtml
c3.xhtml
c4.xhtml
c5.xhtml
c6.xhtml
c7.xhtml
c8.xhtml
p2.html
c9.xhtml
c10.xhtml
c11.xhtml
c12.xhtml
c13.xhtml
c14.xhtml
c15.xhtml
c16.xhtml
c17.xhtml
c18.xhtml
c19.xhtml
c20.html
c21.xhtml
c22.xhtml
c23.xhtml
c24.xhtml
c25.xhtml
c26.xhtml
c27.xhtml
c28.xhtml
c29.xhtml
c30.xhtml
c31.xhtml
c32.xhtml
c33.xhtml
c34.xhtml
c35.xhtml
c36.xhtml
c37.xhtml
c38.xhtml
c39.xhtml
c40.xhtml
c41.xhtml
c42.xhtml
p3.xhtml
c43.xhtml
c44.xhtml
c45.xhtml
c46.xhtml
c47.xhtml
c48.xhtml
c49.xhtml
c50.xhtml
c51.xhtml
c52.xhtml
c53.xhtml
c54.xhtml
c55.xhtml
c56.xhtml
c57.xhtml
c58.xhtml
c59.xhtml
c60.xhtml
c61.xhtml
c62.xhtml
c63.xhtml
c64.xhtml
c65.xhtml
c66.xhtml
c67.xhtml
c68.xhtml
c69.xhtml
c70.xhtml
c71.xhtml
c72.xhtml
c73.xhtml
p4.xhtml
c74.xhtml
c75.xhtml
c76.xhtml
c77.xhtml
c78.xhtml
c79.xhtml
c80.xhtml
c81.xhtml
c82.xhtml
c83.xhtml
c84.xhtml
c85.xhtml
c86.xhtml
c87.xhtml
c88.xhtml
c89.xhtml
c90.xhtml
c91.xhtml
c92.xhtml
c93.xhtml
c94.xhtml
c95.xhtml
c96.xhtml
c97.xhtml
c98.xhtml
c99.xhtml
c100.xhtml
c101.xhtml
c102.xhtml
c103.xhtml
c104.xhtml
c105.xhtml
p5.xhtml
c106.xhtml
c107.xhtml
c108.xhtml
c109.xhtml
c110.xhtml
c111.xhtml
c112.xhtml
c113.xhtml
c114.xhtml
c115.xhtml
c116.xhtml
c117.xhtml
c118.xhtml
c119.xhtml
c120.xhtml
c121.xhtml
c122.xhtml
c123.xhtml
c124.xhtml
c125.xhtml
c126.xhtml
c127.xhtml
c128.xhtml
c129.xhtml
c130.xhtml
c131.xhtml
c132.xhtml
c133.xhtml
c134.xhtml
c135.xhtml
nota.html
agraiments.xhtml
biblio.html
autor.xhtml