6 De onbekende Soldaat van Oranje
Tijdstip: 1940-1945
Plaats: over de hele wereld
Auteur: Bert Honselaar
Een nog bekendere held van de Tweede Wereldoorlog is Erik Hazelhoff Roelfzema. Hij heeft zijn roem voor een belangrijk deel te danken aan Paul Verhoevens verfilming van zijn boek Soldaat van Oranje . Maar zijn avonturen waren lang niet zo spectaculair als die van Luitenant-ter-zee Douw van der Krap...
Een fantastische reeks avonturen beleefde de Luitenant-ter-zee Douw van der Krap. Meteen na de capitulatie van Rotterdam herinnerde hij zich een aangelegenheid die feitelijk nooit uit zijn gedachten geweest was, namelijk de geheime codes aan boord van HM Balder , waarvan hij commandant was. Uit een brandend huis redde hij een burgerkostuum en toen vroeg hij aan overste Lugt verlof om te vertrekken. De overste had eerst gegronde bezwaren, maar zei ten slotte: ‘Doe maar wat uw eed u ingeeft.’ Met een vrachtauto reed de zeeofficier naar Den Haag; het duurde alles bijeen nog een week voor hij kans zag naar Bolnes te gaan, maar de papieren lagen onaangeroerd in de kluis van zijn schip.
Door zijn weigering om voor de Duitsers de erewoordsverklaring af te leggen, werd ltz. Douw van der Krap al in 1940 krijgsgevangen gemaakt en naar Stanislau gebracht. Dertienmaal deed hij een vluchtpoging, waarvoor hij in totaal vijf maanden celstraf kreeg op te knappen. De veertiende keer, in 1943, slaagde hij erin, na drie dagen en nachten graven, een tunnel te maken, die hem en twee anderen de vrijheid bracht. Na een verschrikkelijke tocht over de Karpaten bereikten zij Polen, waar ltz. Douw van der Krap contact kreeg met de partizanen. Hij ging toen door voor Japanner (!), wat alle deuren voor hem opende. Bij de organisatie ingelijfd, leidde hij een partizanencompagnie. In februari 1944 werd hij met een kameraad gearresteerd door een Duitse officier, die zij in de Weichsel wisten te werken. Nadien was hij uiteraard volkomen vogelvrij verklaard, moest erg voorzichtig zijn en steeds de eerste die schoot, wanneer er geschoten moest worden. Hij maakte in augustus 1944 de opstand en het bloedbad in Warschau mee, trachtte naar Rusland te komen, wat niet lukte, toen naar het westen, wat wel lukte. Zo belandde hij na vele omzwervingen in Arnhem... juist toen daar de Airborne Division naar beneden kwam. Als leider van een Hollandse groep K.P.’ers – ca. veertig man – streed hij met de Engelsen mee, werd door de Duitsers gevangengenomen, brak weer uit en wist met zo’n 150 K.P.’ers door de Duitse linies heen te breken en de Rijn over te steken. Zo kwam hij weer in Nijmegen, twee dagen later zat hij al in Engeland en na enkele weken op de Engelse kruiser Berwick, waarmee hij enkele trips maakte naar Spitsbergen en de Noorse wateren. Nadien werd hij geplaatst aan boord van HM Heemskerck , vertrok in januari 1945 naar Indië en kwam aldus nog tegen de Japanners in actie. Zo streed hij praktisch aan alle fronten van deze laatste oorlog... Met HM Tromp is hij ten slotte naar huis gevaren.
Wellicht is het wat voor Paul Verhoeven om na Soldaat van Oranje en Zwartboek dit verhaal ook nog te verfilmen?