4 Het drama van de Regimentsleeuw

Tijdstip: tot op de dag van vandaag

Plaats: Ede

Auteur: door onze redactie

 

In Ede ligt een oude zandstenen leeuw met een bijzonder dramatische geschiedenis. Een familiedrama dat zijn oorsprong heeft in de gevechten in Rotterdam, waar het Regiment Verbindingstroepen naast het Korps Mariniers een belangrijke rol speelde. Maar laten we bij het begin beginnen...

 

Als men rond 1780 door de oude Hofpoort de Noordzijde van Rotterdam binnenkwam, werd men verwelkomd door vier zandstenen leeuwen: papa leeuw, mama leeuw en hun zoon en dochter. De Rotterdamse beeldenfamilie heeft sindsdien heel wat meegemaakt. Nadat de Hofpoort was gesloopt, werden de leeuwen in 1860 op de uiteinden van de vroegere Koningsbrug geplaatst. De brug was aangelegd als snelle verbinding tussen het Station Beurs en het Maasstation. De vier leeuwen schitterden als nooit tevoren, koninklijker dan de koning zelf, want de Koningsbrug werd onder Rotterdammers al snel bekend onder een nieuwe naam: de Vierleeuwenbrug.

In de vroege morgen van 10 mei 1940 zagen de leeuwen
– papa leeuw, mama leeuw en hun zoon en dochter – hoe Duitse troepen aangevoerd werden per watervliegtuig. De mannen namen stelling op hun brug en bezetten zo het Noordereiland en de noordoever van de Nieuwe Maas van Maasstation tot Leuvehaven. De bezetter had op de brug met mitrailleurs en automatische handvuurwapens stelling genomen in de brugwachtershuisjes en achter de stenen leeuwen.

Twee compagnieën van het Nederlandse Bataljon Verbindingstroepen werden ingezet om via de Vierleeuwenbrug op te rukken naar de oprit van de verkeersbrug over de Maas. Een van de twee compagnieën stond onder commando van ene luitenant Rodrigo.

De luitenant naderde met zijn tien rekruten de brug omstreeks 07.00 uur. Onderweg had men een ontmoeting met een zwaargewonde marinier. Dat had op zijn mannen al een diepe en weinig opbeurende indruk gemaakt.

Rodrigo had slechts tien onervaren rekruten ter beschikking, voorzien van karabijnen waarmee ze nauwelijks wisten om te gaan. Een rechtstreekse aanval zou gelijkstaan aan zelfmoord. Daarom bedacht de luitenant een list. Hij bracht zijn mannen tot in een straatje achter de huizen schuin tegenover de brug. Aan de bewoners werd beleefd toestemming gevraagd om op de daken te klimmen.

Rodrigo liet de helft van zijn patrouille beneden achter en bereikte met de rest het dak van het huis naast hotel Weimar. Daar had men een goed uitzicht op de brug, de koninklijke leeuwen en de nietsvermoedende Duitsers, die achter de leeuwen schuilden.

Hij stelde zijn mannen op en gaf opdracht te vuren. Het was voor hen een moeilijk moment: voor het eerst schieten op een vijand. De officier bemerkte de nervositeit van zijn mensen en zag de karabijnlopen ‘achtjes’ beschrijven. Instinctief greep hij in, nam de karabijn van de dichtstbijzijnde soldaat en richtte. Zijn eerste schot was raak. Dat bleek de ban te breken en het zelfvertrouwen van zijn mannen te herstellen. Binnen enkele seconden knalde het van alle kanten. De vijand reageerde met schoten in de richting van de halve groep, die beneden als dekking was achtergebleven. Veel hielp dat niet en er begon bij de Duitsers paniek te ontstaan.

Op dat moment kwam er hulp: negentig man verbindingstroepen. Deze vuurversterking noodzaakte de vijand, onder achterlating van een antitankgeweer de barricade achter de brug te verlaten. De Duitsers werden tot de laatste man neergelegd en de brug was weer in Nederlandse handen.

De vreugde – zo weten we nu – zou maar voor korte duur zijn. Vier dagen later, rond het middaguur van 14 mei, werd de stad gebombardeerd en gaf het Nederlandse leger zich over.

De vier leeuwen zagen dit alles lijdzaam aan. Ze waren wonderbaarlijk ongeschonden uit het bombardement gekomen en zagen hoe de bevolking het juk van de Duitsers, en later de hongerwinter, verdroeg.

In 1945 zagen ze de bevrijders voorbijtrekken. Mooie tijden leken aan te breken. Het water van de overstromingen in 1953 leek hen niet te deren, maar een aantal jaren later werd het toch hun ondergang.

In 1960 werden de leeuwen van hun plaats gehaald. De Vierleeuwenbrug werd afgebroken voor de aanleg van een verzwaarde Zeedijk, de uiteindelijke Maasboulevard, die nieuwe overstromingen in de stad zou moeten voorkomen.

De leeuwen zijn nog altijd te bewonderen op de Maasboulevard. Drie stuks zijn het. Ze liggen bij DeAdmiraliteiten aan ’sLands Werf. Daar staan nu fraaie flatgebouwen, waarvan het middelste de ‘Leeuwenflat’ heet, naar de leeuwen.

Maar wat is er met de vierde leeuw gebeurd?

Het is een dramatisch gegeven: de leeuwenfamilie is gesplitst. Een van de leeuwen, het zoontje, is door de gemeente Rotterdam in langdurige bruikleen gegeven aan het Regiment Verbindingstroepen in Ede, de opvolger van het regiment dat de beschietingen op de Duitsers uitvoerde in 1940. Hij wordt nu de ‘Regimentsleeuw’ genoemd en vormt het centrale deel van het zogenaamde Monument van de Verbindingsdienst in Ede.

Hij ligt daar standbeeld te wezen, meer dan honderd kilometer van zijn zusje en zijn ouders verwijderd. Natuurlijk is het een zeer respectabele bestemming, veel beter dan die van de rest van zijn familie, die nu feitelijk met pensioen is. Op plaquettes onder zijn beeld zijn de namen aangebracht van militairen van de Verbindingsdienst die op
10 mei 1940 en daarna, waar dan ook, zijn omgekomen. De leeuw is goed gekozen, want hij kijkt een beetje treurig. Maar of het de gesneuvelden zijn waar hij om rouwt, dat valt nog maar te bezien...

 

Ziet hoe treurig zijn blik

welk uitziet op het plein

Zijn gelaat smeekt om

bij zijn familie te zijn.

 

Hij roept, doch wordt niet gehoord

en stilaan, den tijd schrijdt voort

De eenzaamheid het groot gemis

Zijn houding laat zien hoe het is

 

Met zijn edele gestalte, welke sierde

Het poortgebouw in Rotterdam

En hoe hij verlangt naar zusje, pap en mam.

 

Een lid van de Rotterdamse gemeenteraad, de heer Van Gent (van de vvd ), heeft zich het lot van de Regimentsleeuw aangetrokken en richtte zich in 2004 tot

4 Het drama van de Regimentsleeuw.TIF

burgemeester Opstelten in de hoop de leeuwenfamilie te herenigen. De kazerne waar de jonge leeuw dienstdeed zou namelijk gesloten worden.

Dit stuitte bij een vertegenwoordiger van het Regiment Verbindingstroepen op gevoeligheid: ‘Ieder jaar herdenkt de Verbindingsdienst zijn gevallenen, waarbij onder meer alle Verbindingsdiensteenheden, vertegenwoordigers en veteranen met hun familie aanwezig zijn. Niet alleen bij deze plechtigheid, maar ook bij andere ceremoniële bijeenkomsten speelt de aanwezigheid van de leeuw uit Rotterdam een rol.

Vanuit kringen van de verbindingstroepen wordt ervan uitgegaan dat ook na sluiting van de kazerne in Ede een goede plek voor het monument zal worden gevonden en dat deze plek opnieuw een rol zal spelen bij plechtige gebeurtenissen.’

Inderdaad is op 31 oktober 2006 besloten dat er met de gemeente Ede een overeenkomst voor een langdurige bruikleen moest worden aangegaan voor de leeuw. Het zal daarom nog wel even duren voordat zoontje leeuw weer naar Rotterdam komt.

De verborgen geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog / druk 1
titlepage.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_0.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_1.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_2.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_3.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_4.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_5.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_6.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_7.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_8.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_9.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_10.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_11.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_12.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_13.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_14.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_15.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_16.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_17.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_18.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_19.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_20.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_21.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_22.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_23.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_24.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_25.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_26.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_27.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_28.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_29.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_30.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_31.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_32.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_33.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_34.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_35.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_36.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_37.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_38.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_39.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_40.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_41.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_42.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_43.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_44.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_45.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_46.xhtml
De_verborgen_geschiedenis_van_WO_II_split_47.xhtml