Ara desmuntarem un altre geni que va ser realment un mal bitxo. Toca desvelar la veritat d’un dels tres científics més importants de tots els temps, juntament amb el professor Bacterio i Q, aquell que fa els gadgets a James Bond. Ens carregarem, ni més ni menys, que Albert Einstein.

Darrere la cara de bonàs, d’avi adorable tan semblant a Gepetto, s’amagava un tipus fred, un pare horrible, un marit agressiu, un misogin, un aprofitat i un calculador, i no en el sentit matemàtic. Ja podeu anar llançant aquesta samarreta simpàtica d’Einstein amb la llengua a fora.

El més cridaner de l’avi afable és que era un misogin (per als de l’Eso, un tipus que practica el que diuen a les lletres de les cançons de reggaeton que tant us agraden) i que les seves relacions amb les dones eren sempre desdenyoses. A la seva primera nòvia, Marie Winteler, la va deixar per silenci administratiu, és a dir, deixant d’escriure-li. Quan la seva relació ja estava en declivi i el jove Albert no li feia cas, només estaven units per una cosa: ell enviava la roba bruta a casa d’ella perquè la rentés. Per entendre’ns, el Yoyas és un líder feminista, comparat amb el nostre científic.

Sí, a Marie la va deixar per una noia, companya d’estudis científics, anomenada Mileva. La relació tenia en contra la mare d’Einstein, que pensava que no seria bona esposa pel fet de ser una dona de ciències. Ell, en el fons, hi estava d’acord, ja que anys després va dir: «Molt poques dones són creatives. No enviaria la meva filla a estudiar Física. Estic content que la meva nova dona no sàpiga res de ciència». Per Einstein, la ciència feia les dones agres i deia de Marie Curie, per exemple, «que mai havia sentit cantar els ocells».

Mileva era una dona excepcional i pionera. Era l’única que estudiava al prestigiós Politècnic de Zuric. Estem parlant del 1896, quan una dona que treballés ja era sospitosa. El 1897 va ser becada per la Universitat de Heildelberg i tothom li augurava un futur espectacular a les ciències però…

Però Albert va deixar embarassada Mileva. Una filla fora del matrimoni podia fer que Einstein perdés la seva feina en una oficina de patents a Berna, així que va enviar Mileva amb la seva família a Sèrbia per donar a llum una nena que es va dir Lisa. Einstein va imposar que no se sabés res d’aquesta filla nascuda abans de casar-se. Tot i que al part gairebé moren mare i filla, mai va anar a veure-les. El que va passar amb la nena és un misteri. Uns biògrafs diuen que va morir de ben petita, altres que va ser donada en adopció i altres que va viure fins fa poc a Novi Sad sota el nom de Zorka Kaufler. La seva existència va ser un secret fins al 1986, trenta anys després de la mort d’Einstein.

Amb Mileva s’hi va casar el 1903 i van tenir una relació —per ser suaus— complexa. Un dels seus fills, Eduard, Tate, va néixer amb un retard i, amb total indiferència, Einstein el va internar en un manicomi i mai va anar a visitar-lo. Per acabar-ho d’adobar, Albert, amb la delicadesa d’un orangutan, té una relació amb la seva cosina Elsa i comença a odiar la seva dona. Algun biògraf parla fins i tot de violència física cap a ella. No sabem si física, però de violència psicològica, en tenim com a mostra les condicions matrimonials que va imposar Albertet a la seva dona Mileva per escrit:

Hauràs d’encarregar-te que:

La llar i la meva roba estiguin sempre ordenades.

Em serveixin tres àpats diaris a la meva habitació.

El meu dormitori i el meu estudi estiguin sempre en ordre i que ningú toqui el meu escriptori, que és per al meu ús exclusiu.

Renunciaràs a tot tipus de relacions personals amb mi, amb excepció d’aquelles requerides per al manteniment de les aparences socials.

El document també deia:

—No has de demanar que:

  • Segui amb tu a casa.
  • Surti amb tu o et porti de viatge.

—T’has de comprometre explícitament a observar els següents punts:

  • No has d’esperar afecte de la meva part i no em retrauràs res per aquest motiu.
  • Has de respondre immediatament quan et dirigeixi la paraula.
  • Has d’abandonar el meu dormitori o el meu estudi a l’acte, quan ho demani.
  • Prometràs no denigrar-me quan així t’ho demani jo o davant dels meus fills, ja sigui de paraula o d’obra.

I encara n’hi ha més. Einstein, a les cartes que enviava a la seva amant/cosina, parlava de la seva dona en aquests termes: «És una mena de treballadora a la qual no puc acomiadar. Tinc el meu propi dormitori i evito trobar-me amb ella a soles».

Estem parlant d’una dona que anys abans havia conquerit Einstein per la seva intel·ligència (no era especialment guapa i era coixa a causa d’una artritis congènita), a la qual anomenava «gateta meva» i li deia que: «Sóc molt feliç d’haver trobat algú tan semblant a mi en tots els aspectes». Una dona que la mare d’Albert no podia ni veure i que deia al seu fill que «la deixés i es busqués una dona de veritat. És un llibre, igual que tu. Quan tinguis trenta anys, ella serà una bruixa». El nen va seguir els consells de la mare, que era una misògina i una xenòfoba que no va parar fins que el seu nen es va casar amb la filla de la seva germana.

Una altra de les polèmiques amb Mileva és que molts estudiosos li atribueixen part del mèrit dels primers estudis d’Einstein. Un dels arguments és que Mileva va passar un semestre a la Universitat de Heidelberg, on va rebre classes del Nobel Philipp Lenard, pioner en l’estudi de l’efecte fotoelèctric i que té molta influència en els treballs d’Einstein; de fet, és per això que guanya el Nobel. Ella mateixa va escriure en una carta: «Fa poc hem acabat un treball molt important que farà mundialment famós el meu marit». També el fet que Einstein donés tots els diners del premi Nobel a Mileva pot semblar sospitós. Potser ho va fer per responsabilitat amb la seva família, encara que vist el que hem vist…

L’acord de divorci, en un acte de romanticisme sense igual, es va signar el 14 de febrer de 1919, el dia dels enamorats; Albert cedia a Mileva els diners del premi que no guanyaria fins al 1923, a més de qualsevol altre premi que rebés pels articles que van publicar signats conjuntament a la revista Annalen der Physik l’any 1905, considerats pels científics com «l’any miraculós». Potser sí que sembla que Mileva tenia molt a veure amb l’èxit del seu marit.

Quan preguntaven a Mileva, que era molt bona en càlcul matemàtic, la disciplina que el geni menys dominava, per què no signava els articles amb el seu marit, responia que junts eren «wir sind ein stein», que en alemany vol dir ‘som una roca’. El que no sabia Mileva era que La Roca, de nom es deia Albert.

Al costat de la seva nova dona, que com a mínim era jueva i guapa, que era el que interesava a Pauline, la mare d’Albert, Einstein va anar a viure als Estats Units. Però Elsa no era tan llesta com Mileva. De fet, des que es va separar de Mileva, Einstein no va fer cap avenç significatiu en les seves investigacions. És curiós.

Hi ha un altre tema delicat. Einstein va ser pacifista i va advocar per la fi dels arsenals nuclears militars. Va parlar de la responsabilitat i de la culpa que sentia per ser un dels pares de l’energia atòmica. Però, sempre hi ha un però, va escriure al president Roosevelt l’any 1939. La carta deia:

Aquest nou fenomen podria ser utilitzat per a la construcció de bombes, i és concebible —penso que inevitable— que poden ser construïdes bombes d’un nou tipus extremament poderoses. Una sola bomba d’aquest tipus, portada per un vaixell i explotada en un port, podria molt bé destruir un port completament, conjuntament amb el territori que l’envolta.

O, en un altre paràgraf:

En vista d’aquesta situació, vostè podria considerar que és desitjable tenir algun tipus de contacte permanent entre l’Administració i el grup de físics que estan treballant en reaccions en cadena als Estats Units.

Acabava la carta dient que tenia indicis que els alemanys estaven en la mateixa operació. La realitat és que Alemanya no va utilitzar cap bomba atòmica i que la que van utilitzar els Estats Units a Hiroshima i Nagasaki es va fer servir el 1945 contra els japonesos quan els nazis ja havien caigut.

Aquesta carta, Einstein la va considerar, amb els anys, «l’errada moral més gran de la seva vida». Molts diuen que va prendre aquesta determinació conscient del que feien els nazis als jueus, tot i que, per si faltava alguna cosa per completar el quadre, també va tenir un passat en el qual no estava gaire compromès amb la seva raça. De fet, el 1933 es queixava que «temo tots aquests cervellets jueus expulsats d’Alemanya».

Que això ho digui un jueu intel·ligent veient el que començava a dir i fer Hitler amb els jueus és preocupant, però és que Einstein mai va tenir gaire clars els preceptes polítics. De fet, anys després, mentre ja vivia als Estats Units en plena Guerra Freda, va tenir entre les seves sis amants reconegudes una que es deia Margarita, que mai va sospitar que era espia soviètica.

Il·lustres execrables
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
Section0001.xhtml
Section0002.xhtml
Section0003.xhtml
Section0004.xhtml
Section0005.xhtml
Section0006.xhtml
Section0007.xhtml
Section0008.xhtml
Section0009.xhtml
Section0010.xhtml
Section0011.xhtml
Section0012.xhtml
Section0013.xhtml
Section0014.xhtml
Section0015.xhtml
Section0016.xhtml
Section0017.xhtml
Section0018.xhtml
Section0019.xhtml
Section0020.xhtml
Section0021.xhtml
Section0022.xhtml
Section0023.xhtml
Section0024.xhtml
Section0025.xhtml
Section0026.xhtml
Section0027.xhtml
Section0028.xhtml
Section0029.xhtml
Section0030.xhtml
Section0031.xhtml
Section0032.xhtml
Section0033.xhtml
Section0034.xhtml
Section0035.xhtml
Section0036.xhtml
Section0037.xhtml
Section0038.xhtml
Section0039.xhtml
Section0040.xhtml
Section0041.xhtml
Section0042.xhtml
Section0043.xhtml
Section0044.xhtml
Section0045.xhtml
Section0046.xhtml
Section0047.xhtml
Section0048.xhtml
Section0049.xhtml
Section0050.xhtml
Section0051.xhtml
Section0052.xhtml
Section0053.xhtml
Section0054.xhtml
Section0055.xhtml
Section0056.xhtml
Section0057.xhtml
Section0058.xhtml
Section0059.xhtml
Section0060.xhtml
Section0061.xhtml
Section0062.xhtml
Section0063.xhtml
Section0064.xhtml
Section0065.xhtml
Section0066.xhtml
Section0067.xhtml
Section0068.xhtml
Section0069.xhtml
Section0070.xhtml
Section0071.xhtml
Section0072.xhtml
Section0073.xhtml
Section0074.xhtml
Section0075.xhtml
Section0076.xhtml
Section0077.xhtml
Section0078.xhtml
Section0079.xhtml
Section0080.xhtml
Section0081.xhtml
Section0082.xhtml
Section0083.xhtml
Section0084.xhtml
Section0085.xhtml
Section0086.xhtml
Section0087.xhtml
Section0088.xhtml
Section0089.xhtml
Section0090.xhtml
Section0091.xhtml
Section0092.xhtml
Section0093.xhtml
Section0094.xhtml
Section0095.xhtml
Section0096.xhtml
Section0097.xhtml
Section0098.xhtml
Section0099.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
Section0102.xhtml
Section0103.xhtml
Section0104.xhtml
autor.xhtml