15 Maria, moeder van alle militairen in Emmer-Compascuum
Elke laatste zondag in mei wordt in Emmer-Compascuum een processie gehouden ter ere van Maria van Drenthe. Deze jongste bedevaart in het Bisdom Groningen richt zich op een kapel die in 1951 is gebouwd uit dank voor de veilige thuiskomst van de dorpsgenoten die hadden deelgenomen aan de politionele acties in Nederlands-Indië. Sindsdien wordt Maria hier vereerd als ‘moeder van alle militairen’.
Emmer-Compascuum, van 1950 tot op heden, door een van onze correspondenten – In 1948 uitte de toenmalige pastoor J. van Emmer-Compascuum de wens een devotiekapel ter ere van de Heilige Maria te willen bouwen als de 24 soldaten uit Emmer-Compascuum die aan de politionele acties in Nederlands-Indië deelnamen, veilig zouden thuiskomen. Dit idee werd overgenomen door de parochianen en het plaatselijk bestuur van het Katholiek Thuisfront.
De soldaten bleven ongedeerd en de parochianen brachten geld bijeen voor de bouw van een kapel. De Mariakapel werd in 1950 opgetrokken uit de stenen van het klooster Ter Apel.
Het voorjaar daarop werd de kapel ingezegend in aanwezigheid van de 24 teruggekeerde soldaten en honderden mensen uit andere plaatsen.
Vanaf dat moment werd Emmer-Compascuum een bedevaartsoord. Cultusobject is het witte Mariabeeld van ongeveer een meter in de kapel, omstreeks 1950 gemaakt door beeldhouwer Leo Jungblut uit Bilthoven. Opdracht was om het eruit te laten zien zoals de Maria die in het Drentse wapen is afgebeeld.
In het Mariajaar 1954 was er een bedevaart naar de ‘Hertogin van Drenthe, moeder van alle militairen’, waaraan vijfhonderd militairen deelnamen. Paus Pius xii had in dat jaar opgeroepen zoveel mogelijk bedevaarten te houden naar Mariabedevaartplaatsen. Dat was de laatste soldatenbedevaart.
In de jaren zestig nam de devotie voor O.L. Vrouw van Drenthe, mede onder invloed van de modernisering in de kerk, sterk af. Bovendien kwam in deze periode de bedevaart naar het nabije Heede in het Emsland in Duitsland op, waar Maria in 1937 aan enkele kinderen zou zijn verschenen. Maria van Emmer-Compascuum raakte daarna met kapel en bedevaart in de vergetelheid.
In 1987 werd de kapel opgeknapt en zo de bedevaart nieuw leven ingeblazen. Sindsdien is het opnieuw een bedevaartsoord van en voor Zuidoost-Drenthe – zij het met meer toeristische motieven – waarbij velen gebruikmaken van de fiets, een soort fietsbedevaart dus.