
MIREIA VANCELLS i MARTÍ (Terrassa, 1964) és nascuda en el si d’una família de 7 germans. La seva vida transcorre al Vallès Occidental fins als 26 anys, edat en què es trasllada a viure al Maresme, comarca on resideix des d’aleshores. Ja de ben petita comença a inventar-se històries i a redactar petits relats i desenvolupa la passió de narrar ficció; la seva primera novel·la l’escriu a mà als 7 anys en un quadern, durant les vacances d’estiu. Després, la seva afició creativa queda adormida molt de temps, i durant dècades llegeix tota mena de novel·les que van formant un pòsit que més endavant donarà els seus fruits. Es llicencia en Filologia Anglogermànica per la Universitat Autònoma de Barcelona al 1988 i durant els estudis gaudeix a fons del descobriment fascinant de la literatura anglesa i nord-americana, de la troballa de la musicalitat de l’anglès com a llengua literària. Malgrat haver estat escolaritzada en castellà —ho va ser per força, durant el final del franquisme— i que la seva llengua universitària és l’anglès, a l’hora de posar-se a escriure es troba que només se’n surt a crear històries en català. Això l’obliga a reciclar-se en la seva pròpia llengua a l’edat adulta abans de posar-se de ple a escriure novel·les, cosa que decideix de ple al 2007.
El secret de la germandat és la seva primera novel·la publicada, i des del moment de la seva aparició al 2009, el llibre ha tingut una boníssima acceptació i un ressò mediàtic notable.
Després d’autopublicar El secret de la germandat, la constància i la perseverança van donar fruit i la seva segona novel·la Negra memòria va ser guardonada amb el IV Premi de narrativa marítima Vila de Cambrils-Josep Lluís Savall, amb la conseqüent publicació per part de l’editorial Cossetània a primers de juny de 2013. En aquesta segona novel·la, ens explica la història d’un jove cuiner català que a finals del segle XIX decideix embarcar-se rumb a Amèrica per fer fortuna. Una novel·la d’història, aventures, misteris i amor, perfectament documentada i que ens parla de temes com l’emigració, la vida dels famosos ‘indians’ catalans, i com a nucli, l’esclavatge.
Posteriorment publica La carpeta de Vílnius (2015) i L’home de Déu (2017), obra guanyadora del XXXIV Premi Ribera d’Ebre de narrativa 2016 i publicada també per l’editorial Cossetània.