47

Tot i que era conscient que tenia poc temps, el camarlenc Carlo Ventresca caminava lentament. Necessitava estar un moment tot sol per ordenar les idees abans de fer front a l’oració d’obertura. Havien passat moltes coses. A mesura que avançava per l’ala nord, sentia a l’esquena el gran pes que havia suposat acceptar el repte dels últims quinze dies.

Havia complert les seves tasques sagrades al peu de la lletra.

Tal com era tradició al Vaticà, després de la mort del Papa el camarlenc havia de confirmar personalment la defunció posant-li els dits damunt l’artèria caròtide, escoltant si respirava i pronunciant el seu nom tres vegades. Per llei no se li feia autòpsia. Aleshores havia de segellar l’habitació del Papa, havia de destruir l’anell de pescador papal i havia de fer els preparatius del funeral. Un cop enllestit tot això, començava les preparacions per al conclave.

«El conclave», pensava. «L’últim obstacle». Era una de les tradicions més antigues de la cristiandat. Actualment, com que el desenllac del conclave se solia saber abans de començar, el procés es titllava d’obsolet i de ser més una burla que una elecció. Però el camarlenc sabia que la crítica només era manca de comprensió. El conclave no era una elecció, sinó una transferència de poders antiga i mística. La tradició era intemporal… La intimitat, els papers plegats, els paperets cremats, la barreja de productes químics antics i els senyals de fum.

A mesura que el camarlenc avançava pel pòrtic de Gregori XIII, es preguntava si el cardenal Mortati ja devia haver entrat en estat de pànic. Segur que ja s’havia adonat que els preferiti no hi eren. Sense ells, la votació duraria tota la nit. L’elecció de Mortati com a gran elector havia estat molt encertada, el camarlenc n’estava convençut. Era un lliurepensador i tenia les idees clares. Aquella nit més que cap altra vegada el conclave necessitava un bon líder.

Així que el camarlenc va arribar al capdamunt de les escales reials, es va sentir com si fos a la punta d’un precipici. Fins i tot des d’allà dalt sentia l’estrèpit de l’activitat de la Capella Sixtina, a sota: la xerrameca inquieta de cent seixanta-cinc cardenals.

«Cent seixanta-un», es va corregir.

Per un instant, el camarlenc va notar que queia, que es precipitava cap a l’infern i sentia gent cridant, tot de flames que l’engolien i pedres i sang que davallaven del cel.

Aleshores es va fer el silenci.

Quan el nen es va despertar era al cel. Tot el que l’envoltava era blanc. La llum era pura i encegadora. Tot i que molta gent hauria dit que un nen de deu anys no podia entendre el cel, el jove Carlo Ventresca l’entenia a la perfecció. On podia ser, si no? Fins i tot amb una dècada justa al món, en Carlo havia sentit la majestuositat de Déu: els descomunals orgues de vent, les cúpules eminents, les veus que cantaven una melodia, els vitralls tintats, el bronze i l’or brunyits. La mare d’en Carlo, la Maria, el duia a missa cada dia. L’església era la llar d’en Carlo.

—Per què venim cada dia a missa? —preguntava en Carlo, tot i que allò no el molestava de cap manera.

—Perquè li vaig prometre a Déu que ho faria —va contestar ella—. I una promesa a Déu és la promesa més important de totes. No s’ha de trencar mai, una promesa a Déu.

En Carlo li va prometre que mai no trencaria cap promesa que fes a Déu. Estimava la seva mare més que qualsevol altra cosa del món. Era el seu àngel diví. De vegades l’anomenava «Maria benedetta», «beneïda Maria», tot i que a ella no li agradava gens. S’agenollaven junts per pregar, i ell sentia l’aroma suau de la seva carn i escoltava com murmurava en passar el rosari. «Santa Maria, mare de Déu, pregueu per nosaltres, pecadors, ara i en l’hora de la nostra mort».

—On és el meu pare? —li demanava en Carlo, que ja sabia que el seu pare havia mort abans que ell nasqués.

—El teu pare és Déu, ara —li contestava sempre—. Ets un fill de l’Església.

A en Carlo allò li encantava.

—Sempre que tinguis por —li deia ella— recorda que el teu pare és Déu. Et protegirà sempre. Déu té grans plans per a tu, Carlo. —El nen sabia que tenia raó. Ja sentia Déu a la sang.

Sang…

«Sang que davalla el cel!».

Silenci. Aleshores el cel.

Així que es va apagar aquella llum encegadora, en Carlo es va adonar que en realitat el seu cel era la unitat de cures intensives de l’hospital de Santa Clara de Palerm. En Carlo havia estat supervivent d’un atemptat terrorista que havia esfondrat la capella on havien anat ell i la seva mare per assistir a una missa durant les vacances. Havien mort trenta-set persones, inclosa la mare d’en Carlo. Els diaris van titular la supervivència d’en Carlo El miracle de sant Francesc. Per alguna raó desconeguda, en Carlo havia marxat del costat de la seva mare tan sols uns instants abans de l’explosió i s’havia dirigit a una capella lateral per admirar un tapís on apareixia la història de sant Francesc.

«Déu em va dir que hi anés», va decidir. «Em volia salvar».

En Carlo delirava pel dolor. Encara veia la seva mare agenollada al banc que li llançava un petó, i aleshores, amb un soroll que ho va fer trontollar tot, aquella carn que desprenia una olor tan dolça es va esquinçar en mil bocins. Encara era capaç de distingir el gust del mal dels homes. Queia sang de tot arreu. La sang de la seva mare! Beneïda Maria!

«Déu et protegirà sempre», li havia dit la seva mare.

«Però, on era Déu, en aquell moment?».

Aleshores, com si fos una manifestació de la veritat de la seva mare, un clergue va anar a l’hospital. Va resar per en Carlo. El miracle de sant Francesc. Així que en Carlo es va haver recuperat, el bisbe va fer les gestions necessàries perquè en Carlo pogués viure en un petit monestir del costat de la catedral que presidia. En Carlo va viure sota la tutoria dels monjos. Fins i tot va fer d’escolà del seu nou protector. El bisbe va suggerir que en Carlo anés a l’escola pública, però ell no ho va acceptar. Enlloc no podia ser més feliç que a la seva nova llar. Aleshores sí que vivia de debò a la casa de Déu.

Cada nit, en Carlo resava per la seva mare.

«Déu m’ha salvat per alguna raó», pensava. «Per quina raó?».

Així que en Carlo va fer setze anys, la llei italiana el va obligar a anar dos anys al servei militar. El bisbe va explicar a en Carlo que si ingressava al seminari quedaria exempt d’aquella tasca, però en Carlo li va contestar que ell ja tenia previst ingressar-hi, al seminari, però que primer sentia la necessitat de comprendre el mal.

El bisbe no el va entendre.

En Carlo li va dir que, si esperava dedicar la seva vida a l’Església per lluitar contra el mal, primer l’havia d’entendre. No se li acudia cap lloc millor per entendre el mal que l’exèrcit. Allà es feien servir armes i bombes. «Una bomba va matar la meva beneïda mare!».

El bisbe va intentar dissuadir-lo, però ell ja estava decidit.

—Vés amb compte, fill meu —li va dir el bisbe—. I recorda que l’Església espera que tornis.

Els dos anys de servei militar d’en Carlo van ser horribles. La joventut d’en Carlo havia transcorregut entre silenci i reflexió, però a l’exèrcit no hi va trobar cap d’aquestes dues coses. El soroll era continu, allà. Hi havia màquines enormes pertot arreu. Ni un sol moment de pau. Tot i que a la caserna els soldats anaven a missa un cop per setmana, en Carlo no sentia la presència de Déu en cap dels seus companys soldats. Tenien la ment tan plena de caos que no podien veure Déu.

Tot i que a en Carlo no li agradava gens aquella nova vida i volia tornar a casa seva, estava decidit a acabar. Encara havia de comprendre el mal. Com que s’havia negat a disparar cap arma, li havien ensenyat a pilotar l’helicòpter sanitari. En Carlo no suportava el soroll i la pudor que feia, però almenys es podia enlairar cel amunt i estar més a prop de la seva mare. Quan li van comunicar que la instrucció dels pilots incloïa aprendre a saltar en paracaigudes, en Carlo es va quedar paralitzat de la por. Però no tenia cap altra opció.

«Déu em protegirà», es deia a ell mateix.

El primer salt en paracaigudes d’en Carlo va ser l’experiència física més estimulant de la seva vida. No n’hauria tingut mai prou… El silenci…, la sensació de volar…, veure la cara de la seva mare en els núvols tous i blancs mentre es precipitava cap a terra. «Déu té grans plans per a tu, Carlo». Quan va tornar de l’exercit, en Carlo va ingressar al seminari.

D’allò ja en feia vint-i-tres anys.

En aquell moment, el camarlenc Carlo Ventresca baixava per les escales reials mentre intentava comprendre la successió d’esdeveniments que l’havien dut fins a aquella cruïlla tan extraordinària.

«Treu-te tota la por de sobre», es deia a si mateix, «i lliura aquesta nit a Déu».

Ja veia la gran porta de bronze de la Capella Sixtina protegida amb obediència pels guàrdies suïssos. Van ser ells els qui van desbarrar la porta i la van obrir. A dins, tothom es va girar. El camarlenc va mirar totes aquelles túniques negres i faixes vermelles que tenia al davant. Va entendre quins eren els plans que li havia preparat Déu. Li havia posat el destí de l’Església a les mans.

El camarlenc es va senyar i va creuar el llindar.

Àngels i dimonis
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
dedicatoria.xhtml
Section000.xhtml
Nota.xhtml
Mapes.xhtml
Mapa0001.xhtml
Mapa0002.xhtml
Mapa0003.xhtml
Proleg.xhtml
Section0001.xhtml
Section0002.xhtml
Section0003.xhtml
Section0004.xhtml
Section0005.xhtml
Section0006.xhtml
Section0007.xhtml
Section0008.xhtml
Section0009.xhtml
Section0010.xhtml
Section0011.xhtml
Section0012.xhtml
Section0013.xhtml
Section0014.xhtml
Section0015.xhtml
Section0016.xhtml
Section0017.xhtml
Section0018.xhtml
Section0019.xhtml
Section0020.xhtml
Section0021.xhtml
Section0022.xhtml
Section0023.xhtml
Section0024.xhtml
Section0025.xhtml
Section0026.xhtml
Section0027.xhtml
Section0028.xhtml
Section0029.xhtml
Section0030.xhtml
Section0031.xhtml
Section0032.xhtml
Section0033.xhtml
Section0034.xhtml
Section0035.xhtml
Section0036.xhtml
Section0037.xhtml
Section0038.xhtml
Section0039.xhtml
Section0040.xhtml
Section0041.xhtml
Section0042.xhtml
Section0043.xhtml
Section0044.xhtml
Section0045.xhtml
Section0046.xhtml
Section0047.xhtml
Section0048.xhtml
Section0049.xhtml
Section0050.xhtml
Section0051.xhtml
Section0052.xhtml
Section0053.xhtml
Section0054.xhtml
Section0055.xhtml
Section0056.xhtml
Section0057.xhtml
Section0058.xhtml
Section0059.xhtml
Section0060.xhtml
Section0061.xhtml
Section0062.xhtml
Section0063.xhtml
Section0064.xhtml
Section0065.xhtml
Section0066.xhtml
Section0067.xhtml
Section0068.xhtml
Section0069.xhtml
Section0070.xhtml
Section0071.xhtml
Section0072.xhtml
Section0073.xhtml
Section0074.xhtml
Section0075.xhtml
Section0076.xhtml
Section0077.xhtml
Section0078.xhtml
Section0079.xhtml
Section0080.xhtml
Section0081.xhtml
Section0082.xhtml
Section0083.xhtml
Section0084.xhtml
Section0085.xhtml
Section0086.xhtml
Section0087.xhtml
Section0088.xhtml
Section0089.xhtml
Section0090.xhtml
Section0091.xhtml
Section0092.xhtml
Section0093.xhtml
Section0094.xhtml
Section0095.xhtml
Section0096.xhtml
Section0097.xhtml
Section0098.xhtml
Section0099.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
Section0102.xhtml
Section0103.xhtml
Section0104.xhtml
Section0105.xhtml
Section0106.xhtml
Section0107.xhtml
Section0108.xhtml
Section0109.xhtml
Section0110.xhtml
Section0111.xhtml
Section0112.xhtml
Section0113.xhtml
Section0114.xhtml
Section0115.xhtml
Section0116.xhtml
Section0117.xhtml
Section0118.xhtml
Section0119.xhtml
Section0120.xhtml
Section0121.xhtml
Section0122.xhtml
Section0123.xhtml
Section0124.xhtml
Section0125.xhtml
Section0126.xhtml
Section0127.xhtml
Section0128.xhtml
Section0129.xhtml
Section0130.xhtml
Section0131.xhtml
Section0132.xhtml
Section0133.xhtml
Section0134.xhtml
Section0135.xhtml
Section0136.xhtml
Section0137.xhtml
Section0138.xhtml
autor.xhtml
notes.xhtml