DE NEUSHOORNVOGEL

Een dierentuin is een verzameling. Van elk dier één was aanvankelijk mooi genoeg. Dubbelen werden niet gespaard, van fokken kwam toch niks. Moderne tuinen daarentegen houden hun dieren in groepen: de ene soort met kudden tegelijk, de andere tenminste in de paartijd met zijn tweeën. Mensen houd je het best het hele jaar als paartje. Architecten weten dat en breien hele vinexwijken aan elkaar met eengezinshokken. Zo houd je de soort het langst in stand.

Trouwen is gezond. Wie trouwt, leeft langer. Welnee, zeggen verstokte vrijgezellen, dat lijkt alleen maar zo. Of ze wijzen op de dieren in de dierentuin. In Artis wordt een olifant ouder dan in het wild, maar is dat soms een reden om alle olifanten in Artissen op te sluiten? Er zijn dieren die vinden zelf van wel. Veel parkieten weten niet hoe snel na het schoonmaken ze weer hun hok in moeten vliegen. In je kooi ben je veilig en is je kostje gekocht. Zo denken brave echtparen er ook over. Saampies staat er altijd gezond eten op tafel, vergeet je nooit de verzekering te betalen en kan je nog eens van bil op een doordeweekse dag.

Trouw! Maar met wie? Die vraag houdt de meeste mensen jaren bezig en kost handen vol geld. Maar dat is lang niet altijd aan het resultaat af te zien. Kijk nu eens op het kussen naast je. Hoe kom je eraan? Veel mensen hebben hun partner gekozen in een vlaag van verstandsverbijstering die als verliefdheid bekend staat. Doe dat niet. Laat de keuze liever over aan iemand die ouder en wijzer is en in ieder geval niet verliefd. Aan je ouders bijvoorbeeld. Dat spaart enorm veel tijd en geld – je hoeft niet naar al die disco’s of modezaken – en als het toch misloopt, heb je tenminste iemand om de schuld te geven.

Dierentuindieren worden meestal uitgehuwelijkt, door de directeur. Dat gaat goed, als je het maar handig aanpakt. Zet je domweg het ene neushoornvogelmannetje bij het andere neushoornvogelwijfje, dan willen ze vaak niets van elkaar weten. Beter is het, vinden ze sinds kort bij Avifauna, om de neushoornvogels een tijd in een groep te houden. Kijk wie goed met wie opschiet voor je de groep in stelletjes opsplitst. Zo doen dure mensen het ook op hun debutantenballen. Die leveren niet voor niets de upper ten van de maatschappij op.

Van trouwen word je oud. Hoe vaak moet je trouwen om honderd te worden? Niet vaak. Eén keer is zat. Nul keer is ook goed. Van meer dan eens trouwen ga je juist eerder dood. Voor je voor je gezondheid kunt hertrouwen, moet je eerst scheiden en dat is erg ongezond. Wat je door trouwen aan levensjaren wint, gaat er door scheiden dubbel en dwars weer af. Van scheiden word je instabiel. Of ga je scheiden omdat je al instabiel was? Dat is wetenschappelijk uitgezocht. Mensen die het bij één partner houden of er niet eens aan beginnen, waren als kind al stabiel. Een ander woord voor stabiel is saai. Hoe saaier je leeft, des te ouder word je. Oude mensen zijn niet somber omdat ze oud zijn, maar oud omdat ze somber zijn. Wie alles van de zonnige kant ziet, loopt algauw in zeven sloten tegelijk. Vrolijke mensen, die onbezorgd van partner wisselen, rijden even vrolijk met hun rode sportwagentje tegen een boom. Chagrijnen hebben niet eens een rood sportwagentje. Zij gaan toch wel een zonnige toekomst tegemoet. Zolang ze die maar zwart in blijven zien.