10 Kundalini-meditatie
Kundalini-meditatie betekent in feite bewustzijn. Bewustzijn is een eindige relatie met oneindigheid. Deze slapende energie bevindt zich in u. Dit bewustzijn slaapt in u en u ervaart slechts een beperkt deel van uw vermogens. Maar wanneer dit kan worden uitgebreid naar oneindigheid blijft u hoe dan ook uzelf. Maar in die toestand ontbreekt niets.
M.S.S. Gurucharan Singh Khalsa, samensteller Kundalini Yoga/Sadhana Guidelines
Kundalini-energie is inherent aan ons lichaam. In opgewonden of bewegende toestand wordt deze vaak voorgesteld als een vrouwelijke godheid, terwijl de slapende of statische toestand mannelijk is. Wanneer u met deze bewegende en statische energietoestanden werkt, verhoogt u uw bewustzijn van zeven naar acht chakra’s. Hierdoor reikt u, volgens sommige kundalini-docenten, uit boven uw fysieke verlangens en ervaart u het goddelijke.
Fysiek gezien zijn chakra’s punten waar zenuwen samenkomen. Deze centra zouden ook concentratiepunten zijn van emotionele, geestelijke en spirituele energie. In tabel 1 vindt u de chakra’s met hun benamingen in het Sanskriet (Zie tabel 1).
Kundalini-yoga en -meditatie zijn ervoor bedoeld om op zeer specifieke wijze uw bewustzijn te verruimen. Ze trekken energie vanuit het stuitbeen via uw ruggenwervels naar de bovenkant van uw ruggengraat en vervolgens naar uw hoofd. Hoewel er verhalen bestaan over spontaan stromende kundalini-energie, zorgen yoga en meditatie voor een gestructureerde omgeving om dit te laten plaatsvinden. Deze energiestroom kan in het begin zeer krachtig, vreemd en beangstigend zijn. Meditatie en yoga zorgen voor structuur en discipline bij een anders zeer chaotische ervaring.
De meditatie bij kundalini-yoga richt zich op ademhalingsoefeningen en kriya’s, of oefeningensets. Bij deze oefeningen horen vaak asana’s (speciale zithoudingen) en mudra’s (handposities). Ze omvatten ook bewegingen die bedoeld zijn om bepaalde lichaamsdelen te stimuleren. Tijdens het uitvoeren van de kriya’s worden hardop of in stilte mantra’s gereciteerd.
De zaadmantra in kundalini is: ‘Sat Nam’. Tijdens het reciteren krijgt ‘sat’ vier maten en ‘nam’ een, gevolgd door drie rusten. ‘Sat’ betekent ‘waarheid’ en verwijst naar de realiteit van het bestaan. ‘Nam’ betekent ‘naam’ of ‘identiteit’ en verwijst naar de vibratie die het voorwerp met die naam maakt. Deze mantra wordt ook in verschillende kriya’s gebruikt, maar is er altijd voor bedoeld om u bewust te maken van de Schepper.
Sat Kriya is een van de eenvoudigste kundalini-oefeningen. Het gaat hierbij om één houding, één mudra en één mantra. De eerste keer houdt u deze oefening misschien nog geen drie minuten vol. In de loop van de tijd kunt u de tijd uitbreiden tot eenendertig minuten.
1 Ga op uw hielen zitten of gebruik een bankje. Strek uw armen boven uw hoofd met uw ellebogen dicht bij uw oren.
2 Vouw uw handen ineen, met de rechter- over de linkerduim. Steek uw wijsvingers recht naar boven.
3 Reciteer ‘sat nam’(‘sat’ op vier tellen en ‘nam’ op één, gevolgd door drie rusten.) Trek op ‘sat’ uw navel in. Ontspan uw buik op ‘nam’.
4 Doe dit drie minuten.
5 Adem in en span uw rugspieren aan van uw billen tot uw nek.
6 Laat de energie in gedachten tot boven op uw schedel stromen.
7 Ga op uw rug liggen en ontspan zes minuten (of twee keer de tijd die de oefening duurde).
Deze oefening lijkt heel gemakkelijk en heeft ook een gemakkelijke houding. Het is echter heel belangrijk dat u de oefening in het begin maar drie minuten doet en langzaam opvoert naar eenendertig minuten. De energiestroom moet namelijk met kleine beetjes tegelijk geïntegreerd worden om deel te kunnen worden van uw bewustzijn. Daarbij komt dat uw armen en handen, tenzij u heel sterk bent, behoorlijk moe worden. Ook kunnen uw benen of voeten de eerste paar keer gevoelloos worden. Hieronder volgt een uitspraak over de mogelijke resultaten.
Door meditatie ontdoet u het onderbewuste van angsten en ontstaan nieuwe voorraden van bewustzijn en energie om u bij te staan. Wanneer u elke angst die opkomt neutraal bekijkt, zal de angst zijn macht over u verliezen. U wordt flexibeler en voelt u vrijer.1
Dit is een andere kundalini-oefening die goed in uw meditatieprogramma kan worden ingepast. Ook hier gaat het om één houding, één mudra en één mantra.
1 Ga ontspannen zitten, met gekruiste benen. Als dit in het begin onprettig aanvoelt, kunt u uw knieën ondersteunen met kleine kussens om de druk op de gewrichten te verminderen. Zorg ervoor dat de rug recht is bij deze oefening.
2 Leg uw handpalmen tegen elkaar en raak met uw duimen uw borstbeen aan. De handen zijn dicht bij de borst.
3 Sluit uw ogen en concentreer u op een punt op uw voorhoofd net tussen en boven uw ogen. Als u dit goed doet, merkt u dat het bijna onmogelijk is een negatieve gedachte te hebben.
4 Haal diep adem en concentreer u hierop.
5 Zeg de zaad-mantra terwijl u uitademt. Het woord ‘sat’ krijgt zeven tellen en het woord ‘nam’ een. Voel op elke tel van ‘sat’ de energie door u heen stromen, beginnend onder aan uw ruggengraat en uitstralend naar boven. (Zie tabel 1 voor informatie over de zeven centra.)
6 Houd dit vijftien minuten vol. Deze oefening kan worden uitgebreid naar eenendertig en een halve minuut of langer per dag.
Deze meditatie wordt gebruikt om routineuze gedachtepatronen te doorbreken. Het is hoofdzakelijk de mantra die hiervoor zorgt, maar uw ademhaling en houding zorgen ervoor dat u de energiestroom in uw lichaam en geest voelt. Deze meditatie opent uw geest voor nieuwe ervaringen en is goed wanneer u met andere meditaties wilt beginnen.
De kundalini-yoga onderwezen door Yogi Bhanjan is zowel een rigoureus trainingsprogramma als een meditatiesysteem. Veel houdingen en bewegingen zullen een uitdaging zijn, zelfs als u behoorlijk sterk bent. In dit boek staan twee basisoefeningen en het kan even duren voor u die de gewenste tijd vol kunt houden.
De kundalini-yoga onderwezen door Yogi Bhanjan is zowel een rigoureus trainingsprogramma als een meditatiesysteem. Veel houdingen en bewegingen zullen een uitdaging zijn, zelfs als u behoorlijk sterk bent. In dit boek staan twee basisoefeningen en het kan even duren voor u die de gewenste tijd vol kunt houden.
Wat ik heb gemerkt bij bewegingsmeditaties is dat het belangrijk is eerst de beweging onder de knie te krijgen. Dit geldt ook voor het ademhalingsproces. De houdingen, bewegingen, ademhalingen en mantra’s zijn niet toevallig. Ze zijn bewust samengesteld om bepaalde doelen te kunnen bereiken. Naarmate u beter wordt in de oefeningen, zal ook uw geest zich aan het ritme aanpassen. U bent minder snel afgeleid en er komt rust in het proces, zelfs als u de moeilijke kriya’s doet.
Als u meer informatie wilt over kundalini, geeft Ravindra Kumars Kundalini for beginners een goed overzicht van dit systeem, dat soms ‘de kortste weg naar God’ wordt genoemd.
Oefening: meditatie voor de spijsvertering en ter versterking van uw aura
Deze meditatie helpt – bij regelmatige toepassing – bij spijsverteringsproblemen, versterkt de armen en hermagnetiseert de aura. Op korte termijn krijgt u uit deze meditatie misschien een ‘kick’ die erg plezierig is. U moet na afloop een paar minuten rusten.
1 Ga ontspannen met gekruiste benen zitten. Als u op een stoel blijft zitten, moet u ervoor zorgen dat de rugleuning uw armbewegingen niet hindert. U kunt voor deze oefening misschien beter een kruk of bankje gebruiken.
2 Begin met het voor u uitstrekken van uw armen. Houd de handpalmen ongeveer 15 cm van elkaar en naar elkaar toe gericht.
3 Adem in en beweeg uw armen naar opzij en naar achteren, met de duimen omhoog.
4 Adem uit en beweeg uw armen weer naar voren.
5 Doe dit gedurende drie minuten. Uw ademhaling is diep en sterk en niet te snel. Deze voelt aan als een pompende beweging.
6 Rust enkele minuten uit terwijl u zit of op uw rug ligt.
Dit is een zware oefening. De eerste keer vindt u drie minuten waarschijnlijk te lang. Als u wilt, kunt u langzaam naar die drie minuten toe werken. Na afloop voelt u zich energiek. Sommige mensen krijgen ook een licht gevoel in hun hoofd – daarom is de rustperiode na afloop zo belangrijk.
Deze meditatie is erg goed voor een ander soort lichtheid. Vaak is deze meditatie de laatste positie in een kriya of sessie en kan worden gebruikt om een meditatie af te sluiten.
1 Ga op uw rug liggen met uw handen naast u.
2 Open uw mond en begin hard te lachen. Gebruik uw middenrif om de lach eruit te duwen. Houd dit een minuut vol.
3 Ontspan een minuut.
4 Herhaal deze oefening.
5 Ontspan een paar minuten.
Deze oefening laat energie door uw lichaam circuleren. En u wordt er vrolijk van!
Samenvatting
Kundalini-yoga zorgt, bij regelmatige toepassing, voor meer fysieke
kracht, lenigheid en mentale ontspanning. Door u op de bewegingen
en mantra’s te concentreren, reduceert u externe ‘ruis’ en richt u
zich op patronen die uw bewustzijn naar een ander niveau brengen.
De volgende twee hoofdstukken gaan over andere activiteiten dan
yogabewegingen, namelijk over wandelen, rennen en atletiek en
andere vormen van prestatie. Deze tonen aan dat u zich bij
meditatie niet hoeft te beperken tot zithouding op een kussen, maar
dat u overal kunt mediteren, waar ter wereld u zich ook
bevindt.
1 Bennet, Over de grondslagen van de psychoanalyse