52 Som nævnt i indledningen er det uhyre vanskeligt at være imod lykken – og de fleste mennesker vil kunne genkalde sig i det mindste én lykkelig erfaring.

53 I kapitlets næste afsnit argumenterer jeg for, at lykkens særegne tidslighed medfører, at udtrykket “var lykkelig” er noget misvisende.

54 ”Fænomenologiens afgørende moment er hverken subjektet eller objektet, men givetheden.” skriver Anthony Steinbock (2007, 1).

55 Faderskabet er noget uklart – visse kilder angiver Hermes som faderen.

56 I Fysikken placerer Aristoteles Tyché sammen med automaton, som årsager, der unddrager sig de traditionelle kausale kategorier. For en lacaniansk læsning af Tyché på dansk, se Hyldgaard (٢٠٠٠).

57 Se videre Gitte Meyers bidrag til nærværende antologi, kapitel 2.

58 Retten til denne stræben er, som flere af antologiens bidrag berører, indskrevet i flere forfatninger og konstitutioner. Gennem den amerikanske Declarations of Independene fra 1776 og den franske Déclaration des droits de l’homme et du citoyen de fra 1789, bliver lykken et demokratisk projekt. At beskytte og fremme borgernes ret til at søge lykken var en af statens fornemmeste opgaver.

59 Til tider skelnes der mellem interpersonel og eksistentiel ensomhed. På baggrund af ovenstående læsning sammenfalder disse. Det interpersonelle er det eksistentielle og omvendt.

60 Harvard Study of Adult Development (www.adultdevelopmentstudy.org) hvor 268 Harvard-studerende blev fulgt fra 1938 og blev interviewet på forskellige tidspunkter igennem livet, ses ofte som et slagkraftigt argument for dette. Deres karrieremæssige fremgange til trods, ses nære relationer som det “livet grundlæggende handler om”, lyder konklusionen.

61 Parallellerne til Freuds melankoli-begreb er tydelige. For Freud er sorgen knyttet til tabet af objektet – den elskede, og melankolien til tabet af mig selv. Se også Kirsten Hyldgaards bidrag til denne antologi, kapitel 5.

62 Denne læsning er i høj grad inspireret af Jonathan Lears Wisdom Won from Illness – Essays in Philosophy and Psychoanalysis (2017).