6 Sint-Plechelmus in Oldenzaal
De monniken die langs het
Monnikenspoor liepen, kwamen steevast langs Oldenzaal om in de
basiliek hun geloof in de heilige Plechelmus te tonen
...
Oldenzaal, rond 700, door een van onze correspondenten – Er gaan allerlei verhalen over heiligen, die zich ook in Oldenzaal hebben afgespeeld. Maar voor zover bekend is deze Overijsselse legende niet anders dan de onuitroeibare overtuiging van de Oldenzalers dat de missionaris naar wie hun Plechelmusbasiliek is genoemd, degene was die als eerste en belangrijkste geloofsverkondiger in Twente is opgetreden. De historici hebben alle reden om daaraan te twijfelen, al was het alleen maar omdat in het levensverhaal van Plechelmus geen ernstige moeilijkheden voorkomen. En dat terwijl de Saksen omstreeks 700, toen Plechelmus predikte, bepaald niet geschroomd zullen hebben om moeilijkheden te veroorzaken, met de Franken hier toen nog niet op hun nek.
Iets anders is het dat Oldenzaal alle
reden lijkt te hebben om Plechelmus als beschermheilige te vereren.
De stad bleef in de Tweede Wereldoorlog voor oorlogsgeweld
gespaard, anders dan haar Twentse zustersteden. In en na 1945 kreeg
dan ook menige boreling als extra naam Plechelmus of Plechelma
toegevoegd. En uit dankbaarheid werd toen het bisschopsbeeld bij de
basiliek opgericht, dat de heilige moet voor-
stellen.
De Twentse cabaretier Herman Finkers noemt zichzelf geen Oldenzaler, ook geen parochiaan. Maar over de Plechelmusbasiliek zegt hij: ‘Misschien wel de oudste kerk boven de rivieren. In de achtste eeuw stond hier al een kerk. Toen Amsterdam nog een modderpoel was, liep Plechelmus hier al rond.’
Finkers wil de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal ook in de toekomst behouden als parochiekerk waar elke week liturgie wordt gevierd. Daartoe zit hij samen met prominenten als Henk van Os en Herwi Rikhof in een comité van aanbeveling voor de stichting die de basiliek ziet als de centrale parochiekerk van Oldenzaal. In dat kader is ook de website plechelmus.nl gelanceerd, waar steun kan worden betuigd.