GENER

ELS nostres avis associaven la idea del gener amb el sentit del principi del món i de totes les coses existents. Una vella creença que encara perdura suposa que la Creació va iniciar-se el dia primer de l’any del nostre calendari actual i que la fi del món es produirà el dia darrer de desembre. Abundant en aquesta opinió, el notable llunari d’En Granollachs representa el mes de gener per la figura del vell Noè amb una clau a una mà i una copa a l’altra. La clau simbolitza que tanca l’any passat i obre la porta del que comença, és a dir, que fa d’intermediari entre el passat i l’esdevenidor, alhora que recorda que el principi universal s’inicia amb el gener, mentre que la fi és simbolitzada pel desembre. Un sentit un xic semblant té la copa. Conta la tradició que tot el patrimoni material del nostre pare Adam fou una copa de fusta que ell mateix es va obrar. Aquesta copa fou l’única herència que pogué deixar als seus descendents, els quals la van conservar curosament. Henoc fou un dels molts hereus de la copa i d’ell va passar al patriarca Noè, qui amb gran zel se la va emportar a la seva arca per tal que no es perdés, puix que representava la primera obra de mà humana. Amb aquesta copa va beure Jesús el vi de la consagració el vespre del Sant Sopar; per tant, és el Sant Greal que va iniciar el sacrifici de la Missa, tan afavorit per la tradició i per la llegenda universal. Hom creu que el Sant Greal subsistirà mentre perdurarà el món i que la seva pèrdua marcarà la ruïna de l’univers. La clau i la copa del patriarca Noè enclouen, doncs, tot el sentit del gener, principi i fi del món i de tota la Creació. El poble reflecteix aquest concepte, que hom pot dir que gairebé és universal, amb el graciós refrany que ens diu que:

El gener és l’hereu de l’any,

i el desembre, l’avi.

i també que:

El gener és el mes verdader

perquè és el primer.

Si el gener no naixia

l’any no s’acabaria.

Representació del mes de gener del llunari quatre-centista de Bernat Granollachs. (Biblioteca Central.)

El gener és, doncs, el principi de tot el curs de l’any que li va al darrera.

L’agermanament dels conceptes del gener, del començament del món i de l’inici de totes les coses no és pas massa remot, atesa la insondable llargada de la vida de l’home. El temps s’havia calculat tot d’altra manera de com es fa avui. El sistema actual és d’origen romà i la gran força civilitzadora d’aqueix poble el va estendre arreu. De record històric, l’any s’havia començat pel 25 de març, data coincident amb l’Encarnació, responent a la idea que en aquest dia germinen i fecunden les llavors. Temps enllà, però, sembla que havia començat pel setembre, que és quan de fet comença l’any agrícola, el qual s’inicia amb la sembra, vers el setembre, i acaba amb les collites dels fruits principals que requereixen més esforç i que no resten del tot enllestides fins, si fa no fa, vers les darreries d’agost, moment, per tant, que marca l’acabament de l’any agrari. El còmput antic del temps no era pas igual a l’actual. Sembla que hom agrupava els dies de tres en tres. La setmana sembla ésser d’ascendència hebraica; fou adoptada per Roma i estesa primer pels pobles de cultura romànica i més tard per tots els que en van experimentar la influència. El còmput mesal es feia segons una base lunar i els mesos eren de vint-i-vuit dies. Al cap dels dotze mesos restava un sobrant de dies, és a dir, un escaig de temps que constituïa com un tretzè mes, el qual era dedicat a festes i esplais, i durant el qual hom creia que s’esdevenien calamitats i plagues que, segons sembla, foren les que van originar l’aversió universal vers el número tretze. El càlcul per mesos lunars, adaptat a les feines agrícoles i a la vida del camp, sembla que va perdurar molt de temps després de la calendació romana, que regia només oficialment, però la gent de l’agre de la terra, que sempre ha format la gran majoria de la població fins a temps recents, seguia regint-se pels sistemes que s’adaptaven a les seves necessitats i maneres, sistemes que no s’han esborrat pas del tot entre la gent de la gleva, la qual, malgrat el curs recent de la civilització, continua comptant el temps de conformitat amb les feines de la terra.

Representació del mes de gener del calendari de pedra esculpit a la portalada romànica del segle XII del Monestir de Ripoll.

La representació del curs de l’any havia estat un dels temes decoratius preferits pels artistes antics, que l’havien glossat molt servint-se de la figuració de les feines agrícoles més importants. Abunden els monuments artístics de diferent ordre, pagans i paleocristians, de tema menològic. Els més antics no arriben a destriar els mesos i divideixen les feines en quatre grups, corresponents a les estacions. Els antics sembla que només estimaven dues estacions: l’estiu i l’hivern; la primavera i la tardor les consideraven com un interval entre el temps de calor i el de fred. Les estacions solien figurar-se per les collites principals que les caracteritzen: la primavera, per les flors; l’estiu, per les messes; la tardor, per les veremes, i la hivernada, per la collita de les olives. La representació menològica fou molt emprada per a la decoració de los grans catedrals romàniques i gòtiques. A casa nostra en tenim un bell exemple en el calendari de pedra esculpit a la portalada del Monestir de Ripoll, el qual ens servirà per a seguir la visió que els nostres avantpassats tenien del curs del temps i de les feines que el caracteritzaven. Aquest és el menologi català més antic que ens és conegut.

Representació del mes de gener del llunari sis-centista de Joan Alemany. (Arxiu Històric Municipal de Barcelona.)

Les representacions menològiques van passar dels llibres manuscrits als impresos, i fou costum que els antics repertoris del temps i llunaris fossin il·lustrats amb representacions dels mesos, figurats per les feines agrícoles més característiques d’aquell moment. Dels repertoris van passar als calendaris, que són llurs succedanis. Aquestes gracioses vinyetes ens ofereixen bon tema il·lustratiu del concepte que des de temps enllà té el nostre poble de la representació del curs de l’any a través del còmput menològic. La figuració de les activitats humanes ha constituït un dels temes profans de decoració més importants des de molt temps enllà. Quan les feines de la gleva omplien gairebé la totalitat de les activitats, hom prodigava la representació de les ocupacions de la pagesia, que anà perdent importància a mesura que avançaren i s’industrialitzaren moltes d’altres feines. La figuració de les arts i oficis envaí bona part del camp de la il·lustració de les feines humanes, i sorgí un altre tipus curiós d’imatgeria, que també ens fornirà estimables elements populars d’il·lustració.

Representació del mes de gener, segons un calendari de la primeria del segle XVIII. (Bibl. de l’autor.)

Abundant en la gràcia atribuïda al gener és que hom creu que durant el seu curs la lluna influeix damunt de les coses terrenes molt més que durant la resta de l’any:

La lluna del gener set virtuts té.

La lluna de gener

la reina del cel és.

La lluna del gener

pariona no té.

Pel gener mana la lluna

i pel juliol mana el sol.

La lluna de gener

i el sol d’agost

són els millors de lots.

De llunes, la del gener

i la d’agost també.

Hom creu també que aquest és precisament el moment de l’any en què la lluna és més clara.

Si vols veure la lluna bé,

mira-la pel gener.

La lluna del gener,

la més clara de l’any

i mirar-la no fa dany.

Respon a la creença que mirar la lluna porta malalties i desventura.

Les nits de gener

les més clares

i les més fredes de l’any

solen ser.

Dels amors

sempre el primer,

i de llunes,

la del gener.

La lluna de gener

fa sortir la formiga del formiguer.

Lluna nova de gener

molta pluja duu al darrer.

Representació del mes de gener, segons una coberta de llibret de paper de fumar del primer terç del segle XIX. (Col. de l’autor.)

Representació del mes de gener, segons un calendari de la darreria del segle XVIII. (Bibl. de l’autor.)

Els mudaments i fases de la lluna han colpit tostemps notablement la imaginació de l’home, tant més com més elemental ha estat la seva cultura. Sembla que la primera divisió calendàrica fou feta a base de l’observació lunar i que el sistema cronomètric solar representa una segona època dins del càlcul i ordenació del temps. Fins a temps ben recents hom qualificava els calendaris de llunaris, i encara avui és ben viu el terme a les Balears i en algunes contrades continentals orientals, emprat per a qualificar llibres de virtut meravellosa en record dels vells llibres de ventura basats en l’astrologia. En els diversos dialectes del basc, que és considerat com la llengua més primitiva d’Europa, hom dóna a cada mes diversos noms, gairebé tots formats del mot lluna i de la feina agrícola més pròpia i adient del moment de l’any que determinen. Aquesta interessant nomenclatura respon a les calendacions més primitives basades en la lluna amb relació a les feines de l’agre de la terra, nomenclatura que ha sobreviscut a l’embat de la cultura romana. La determinació dels moments de l’any a base de les feines del terròs ha perdurat en diversos nuclis rurals de la vella Europa, àdhuc entre la nostra pagesia, com tindrem ocasió d’anar veient en el curs de la present obra.

Representació del mes de gener, segons un calendari de mitjan segle XIX. (Bibl. de l’autor.)

Les creences populars referents a la influència de la lluna damunt dels conreus, de la salut i de moltes altres idees són abundantíssimes i constitueixen, com és molt natural, un bon llevat del calendari selenita. Algunes d’aquestes creences es refereixen d’una manera clara i concreta a determinats moments de bany.

Representació del mes de gener, segons un calendari del segon terç del segle XIX. (Bibl. de l’autor.)

Hom creu que les bruixes, a mesura que es van fent velles, perden força bruixesca i se’ls refreda i esmorteeix llur gràcia en aquest sentit. Per tal de mantenir la virtut que se’ls esvaeix ban d’ensenyar els darreres a la lluna, la qual els retorna la força minvada. Duen a terme aquesta pràctica pintoresca pel gener, que és quan la lluna té més força. Diu la veu popular que hom pot conèixer sense cap dificultat les bruixes si es passa les nits de lluna plena del gener al ras i observa atentament les teulades on hi ha dones amb la roba aixecada i d’esquena a l’astre de la nit.

Hom creu que la lluna plena del gener afavoreix les aventures. Els qui volien anar-se’n de casa, fos per la causa que fos, els qui volien deixar la muller i els qui volien anar a cercar fortuna en terres llunyanes creien que aconseguirien llur desig amb tot èxit i sense entrebancs de cap mena si iniciaven llur empresa el dia cinquè de la lluna nova de gener. És també general la creença que aquest dia marca el temps que farà durant tot bany. Els pagesos observaven amb atenció el temps que feia aquest dia per treure’n averany del temps que regiria durant bany que començava.

Representació del mes de gener, segons un calendari del darrer terç del segle XIX. (Bibl. de l’autor.)

El refrany en diu:

De la lluna del gener

el cinquè dia veuràs

quin any tindràs.

Hom creu que el dia setè de la lluna nova de gener és el millor per a junyir els animals per primera vegada. S’adapten bé al jou i admeten la feina sense dificultat. També és el dia més bo per a ferrar els animals de peu rodó per primera vegada.

La Lluna, segons un llibre d’oracles cinc-centista valencià. (Bibl. Babra.)

Estel·ler observant la gener, segons una portada de calendari de la darreria del segle XVIII. (Bibl. de l’autor.)

Hom creu que el gener és el mes més bo per a casar-se, i dins d’aquest mes el moment millor és durant la lluna plena:

La lluna de gener

l’amor prevé.

Estel·lers observant la Lluna, segons una capçalera de romanç del darrer terç del segle XIX. (Bibl. de l’autor.)

Hom creu que si sembra alls per la lluna creixent no arrelen perquè la terra els escup o els crema. En canvi, hom creu que és el moment millor de l’any per a sembrar les cebes, car neixen més grosses i més coentes.

Si vols cebes de diner

sembra-les pel creixent

de la lluna del gener.

El poble ha estat molt amic d’oraclejar basant-se en el mes del naixement. Els vells llunaris oferien un bon llevat per a aquestes especulacions. Fou popular una cançó de romanç qualificada de cançó de la planeta que pronosticava el futur a base del mes del gener canta d’aquesta manera:

Tot home que naixerà

en aquest mes serà honrat,

en el treball aplicat

i la gent l’estimarà.

Mai vençut no es trobarà

si algun dia té un combat,

puix per ell serà guanyat

tot enemic que tindrà.

La dona que naixerà

en aquest mes serà prudenta,

molt amable i diligenta

i gran fortuna tindrà.

Amb un vidu es casarà

molt ric, de tracte senzill,

del qual vindrà a tenir un fill

que molt la divertirà.

Una de les idees que més colpeixen l’home de la gleva és la llargada del dia que representa el renaixement del sol confortador, portador de vida i vivificador dels conreus. Els refranyers de tots els pobles europeus compten amb nombrosos refranys que omplen el calendari popular des del Nadal fins ben ençà de l’any nou, en els quals es reflecteix la joia per l’allargament de la claror del dia. No localitzats en cap dia, nosaltres coneixem els següents:

El gener ja té una hora tot sencer,

i la vella que ho va comptar

una i mitja en va trobar.

A darrers de gener

una hora hi és,

i si es compta bé,

una i mitja també.

Darrer dia de gener

una hora més ja té;

qui la vulgui ben comptar

hora i mitja hi trobarà.

En desgranar els dies en trobarem molts d’altres de semblants.

I semblantment com hom se sent joiós per la llargada de la claror, es dol de la poca durada del dia:

Pel gener

així que matineja

ja vespreja.

Matiner de gener,

que així que surt ja es pon.

Matiner de gener,

gastador d’oli.

Perquè hom havia d’encendre llum i abans només es gastava oli. La brevetat del dia comporta les poques hores de treball, puix que generalment les feines del camp solen fer-se de sol a sol.

Mes de gener,

mes mal feiner.

Feina de gener

no la canviïs per diner.

A mig gener

lloga jornaler.

La feina de gener,

set pans per un diner.

Es menja molt i es treballa poc.

Passat el gener

lloga jornaler,

que si feina vol fer

no et doldrà el diner.

El concepte que hom té arreu del gener és de gran fredor i gelor. En la majoria dels menologis esculpits i miniats, tan abundants en les cultures dels pobles llatins (quan hom no representa aquest mes per la figura mitològica del Janus bicèfal, que amb una cara obre una porta i amb l’altra en tanca una altra), gairebé sempre es troba figurat per una escena de gent que està escalfant-se vora de la llar, exactament com pol observar-se en els nostres calendaris. Els bascos, que en la nomenclatura dels mesos conserven encara avui dia molts dels conceptes primitius, un dels diversos noms que donen al gener és equivalent a mes negre o del gel.

Estampa sis-centista que hom penjava darrera de la porta o enganxava a la paret com a amulet per a esquivar les rates de casa. (Col. de l’autor.)

La parèmia diu amb referència a la fredor:

Dia creixent,

fred naixent.

Quan el dia neix

el fred creix.

I com que el fred desperta la gana, hom creu que és el moment de l’any en què es menja més i es treballa menys per efecte del fred excessiu. Des dels voltants de Nadal s’inicien les llargues vetlles vora del foc, on es crema molta llenya mentre es fan torrades, es canten cançons i es conten rondalles. Aquestes vetlles, que solen arribar fins a primers de febrer, constituïen, per dir-ho així, un conservatori de tradicions i de llegendes, puix que revivien les típiques contarelles de la vora del foc que emergien de boca dels jaios i gent d’edat i que eren escoltades amb atenció per la gent jove, que els concedia una importància i atenció excepcionals, pròpies d’altres temps, i per la mainada, que tota s’hi embadalia. A les cases de muntanya on hi havia pastors solien ésser ells els qui feien el paper més important en les contarelles. Solia penjar dels cala-màstecs la gran perola amb el menjar dels porcs, besada contínuament per les flames del foc confortador, que mantenia i forrollava el rabadà alhora que amb una forqueta de fusta pitjava, vigilant-la, la vi rosta que contenia la gran caldera. Aquestes dues feines de la llar eren de càrrec dels rabadans. Aquestes vetlles tenien molt regust primitiu: ben segur que ja les feia l’home neolític dins del seu ambient. En la representació dels mesos de la portalada romànica del Monestir de Ripoll el gener està figurat per una grossa caldera que penja enmig del foc, i al seu voltant hom veu uns pernils que li fan companyia per tal que es curin i es fumin. El concepte del gener vora del foc ha perdurat fins als nostres temps i el trobem figurat en els diferents gravadets que representaven aquest mes en els antics llunaris i calendaris ja des del segle XVII.

Pel gener

farem assecar el llenyer

per a fer bon caliver.

Pel gener

encén el braser

i ajeu-te al paller.

Si no et mous del caliver

no tindràs fred pel gener.

Pel gener,

de dia al sol

i de vespre al braser.

Pel gener

tanca la porta

i encén el braser.

Pel gener

la vella al foguer.

Una nota típica del gener són les noces dels gats. Fou molt popular una cançó que deia:

Amb la glaçada que cau,

mau, mau, mau, marramau,

fent-los l’amor els veureu,

meu, meu, meu, marrameu,

prenen l’hivern per l’estiu,

miu, miu, miu, marramiu,

i per l’agost i el setembre

s’estan a prop del caliu.

La gent no sap de què els ve

que remenin tant la cua

pel mes de gener.

La gent interpreta les converses dels gats que ronden per les teulades durant les fredes nits d’aquest temps amb les següents paraules:

—Mestre Pau,

que no ho sabeu?

M’ha fugit en Bartomeu.

—Recaraaaau,

què dieu!

—Mireu vós

si me’l trobeu.

—I a mi que no em voleu?

Recaraaaaaau, fffffffff!

El refrany reflecteix que el poble s’ha adonat bé dels amors dels gats dins d’aquest mes.

Gat miolador,

gener a la porta.

Quan el gat miola,

el gener s’acosta.

Pel gener

els gats al joquiner.

Pel gener

els gats cerquen muller.

Pel gener, bodes de gats

i marramaus pels terrats.

Pel gener i pel febrer

marramaus fins al celler.

Hom creu que els gatons nascuts aquest mes són molt fins i ratadors:

Gats de gener

valen molt diner.

Gat de gener,

ratador i mioler.

Hom interpreta el cant de la granota i del gripau com a averany de males collites i de temperatura desfavorable als conreus:

Si canta la granota pel gener,

tanca el graner.

Si el gripau canta pel gener

un any de fam ve.

Hom creu que el gener és el mes més franc de tots i que fa els deu dies primers i els deu darrers iguals, circumstància que permet d’establir un ordre en els conreus.

El gener

és un bon cavaller.

Això és així si no tomba en vent:

El gener

és el mes verdader

si no és ventoler.

Abundant en el mateix sentit hom diu també que:

Refranys i geners

són verdaders.

El gener

és el mes primer

i de tots

el més cavaller.

La temperatura del gener marca i determina la de la resta de l’any i pot servir de guia per als conreus.

El gener

és l’hereu de l’any.

El gener

és la clau de l’any.

Hom creu que els primers dotze dies de l’any fa una temperatura que s’adiu amb la que farà cada un dels mesos. Així, per exemple, si el dia 1 fa bon sol, si el 2 venteja i si el 3 plou, la gent creu que el gener serà assolellat, el febrer es mostrarà ventós i el març es distingirà per ploure molt. Hi ha qui diu que els dies es capiculen, és a dir, que el dia 13 torna a fer el temps propi del desembre, l’endemà el del novembre i així fins a arribar al 24, i hom treu deduccions de la temperatura dels dos dies que corresponen al mes per saber quin temps farà. Aquests pronòstics populars es fan de diferents maneres que serien llargues d’explicar. El més corrent és l’anomenat calendari de la ceba. Consisteix a posar un polset de sal dins de dotze clofolles de ceba, corresponents una a cada mes, la vigília de Nadal o de Cap d’any, vora del foc dels fogons. L’endemà hom observa fins a quin grau s’ha dissolt la sal de cada clofolla i dedueix el grau d’humitat que farà segons que la sal sigui eixuta o humida; així, els mesos, segons que corresponguin a les closques de ceba humides o a les eixutes, seran plujosos o bé, contràriament, assolellats. Observacions d’un tipus semblant són comunes a la majoria dels pobles mediterranis.

Des dels temps cavernaris la temperatura ha estat la preocupació constant de l’home. I aquest fet resulta ben explicable, puix que constitueix la clau de la vida, per tal com en depenen els conreus bàsics de l’alimentació i, per consegüent, de la subsistència.

Segons sia el gener

menjaràs el pa de l’any que ve.

És a dir, segons sigui la temperatura del gener serà la collita. Aquest sentit ha informat el pensament humà dels temps més primitius i perdura encara. Arreu dels pobles civilitzats, així que es troben dos camperols, del primer que parlen és del temps i de la seva relació amb els fruits i amb les collites. A ciutat mateix, quan dues persones no saben de què parlar, s’expliquen l’una a l’altra que fa fred, que no en fa, que plou o que fa un bon sol, fets que l’una i l’altra saben, veuen i senten igualment i que els són ben indiferents; i això no és propi i exclusiu de casa nostra, és general arreu, àdhuc als països més civilitzats. Aquest fenomen curiós recorda encara aquells temps reculats en què l’agricultura era l’única ocupació de l’home, fins a l’extrem que tot el seu ésser hi voltava a l’entorn, com fins a cert punt encara hi volta avui, puix que els productes de la terra són el nucli alimentari més important. Res no hi ha millor que els refranys per a donar-nos una idea justa del concepte que hom té de la temperatura del gener. En tractar de refranys cal tenir en compte dues circumstàncies: que uns mateixos fenòmens no són vistos i interpretats pertot arreu igual, puix que, com bé diu el mateix refrany:

A un mateix vent

aquí li diuen bo

i allà dolent.

I com que l’àrea geogràfica marc del nostre tema és una mica vasta, dóna lloc a diversitat d’interpretacions d’un mateix fet. Altrament, el refrany respira el parer de la massa, i no tothom creu i opina d’igual manera respecte d’un mateix fet, car mentre per als uns és d’una forma, per als altres és d’una altra. Així, doncs, és evident que cal comptar amb alguna contradicció entre certs refranys.

Hom té el gener com el mes de les gelades i de les glaçades, fins al punt de creure que:

No és bon gener

si no es gela l’aigua en el calder.

La paremiologia del glaç en relació amb el gener és així mateix abundosa.

Si glaça molt pel gener,

vinga jeure i no fer res.

Glaçades de gener

la terra estoven bé.

Pel gener

es gelen les bledes

al calder.

Mes de gener,

mes de geler.

El gener

serè i gelador.

El gener

va gelar sa mare

en el llevaner.

Costumari català - 1. Hivern
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
exlibris.xhtml
nota_ilustracions.xhtml
nota_ed_dig.xhtml
Proleg.xhtml
Hivern.xhtml
desembre.xhtml
Section0001.xhtml
Section0002.xhtml
Section0003.xhtml
Section0004.xhtml
Section0005.xhtml
Section0006.xhtml
Section0007.xhtml
Section0008.xhtml
Section0009.xhtml
Section0010.xhtml
Section0011.xhtml
Gener.xhtml
Section0012.xhtml
Section0013.xhtml
Section0014.xhtml
Section0015.xhtml
Section0016.xhtml
Section0017.xhtml
Section0018.xhtml
Section0019.xhtml
Section0020.xhtml
Section0021.xhtml
Section0022.xhtml
Section0023.xhtml
Section0024.xhtml
Section0025.xhtml
Section0026.xhtml
Section0027.xhtml
Section0028.xhtml
Section0029.xhtml
Section0030.xhtml
Section0031.xhtml
Section0032.xhtml
Section0033.xhtml
Section0034.xhtml
Section0035.xhtml
Section0036.xhtml
Section0037.xhtml
Section0038.xhtml
Section0039.xhtml
Section0040.xhtml
Section0041.xhtml
Febrer.xhtml
Section0042.xhtml
Section0043.xhtml
Section0044.xhtml
Section0045.xhtml
Section0046.xhtml
Section0047.xhtml
Section0048.xhtml
Section0049.xhtml
Section0050.xhtml
Section0051.xhtml
Section0052.xhtml
Section0053.xhtml
Section0054.xhtml
Section0055.xhtml
Section0056.xhtml
Section0057.xhtml
Section0058.xhtml
Section0059.xhtml
Section0060.xhtml
Section0061.xhtml
Section0062.xhtml
Section0063.xhtml
Section0064.xhtml
Section0065.xhtml
Marc.xhtml
Section0066.xhtml
Section0067.xhtml
Section0068.xhtml
Section0069.xhtml
Section0070.xhtml
Section0071.xhtml
Section0072.xhtml
Section0073.xhtml
Section0074.xhtml
Section0075.xhtml
Section0076.xhtml
Section0077.xhtml
Section0078.xhtml
Section0079.xhtml
Section0080.xhtml
Section0081.xhtml
Section0082.xhtml
Section0083.xhtml
Section0084.xhtml
Section0085.xhtml
Section0086.xhtml
nota_balls.xhtml
backcover.xhtml
nota_espaynol.xhtml
autor.xhtml
notes.xhtml