EL PROTAGONISME POLÍTIC DE LA CNT: EL SEU OBLIT
La participació dels llibertaris en l’estructura polític-administrativa durant la guerra civil espanyola de 1936-1939 (i el manteniment posterior de representants seus en els diferents Governs de la República a l’exili, fins l’agost de 1947), continua sent un tema abandonat pels especialistes de les diferents disciplines acadèmiques humanístiques que poden tenir-la com a objecte possible d’estudi.
Curiosament, s’analitzen al detall les èpoques anteriors, el naixement i desenvolupament del moviment, però no la que concerneix a l’evolució final d’aquest, quan es veu obligat a afrontar l’extrema realitat circumdant —la guerra a vida o mort contra el feixisme— d’una forma sobtada, forçada, sense haver tingut temps a experimentar una més que convenient transició prèvia cap a una formulació teòrica i una praxi diferent dels postulats típics de què sempre havia fet gala.
Es tracta d’una presa de posició confederal davant la problemàtica presentada que cal considerar com un esdeveniment fonamental dins la història del moviment llibertari espanyol i internacional. I més si tenim en compte que els militants acudien a una empresa de tal envergadura amb l’únic bagatge d’una sòlida experiència opositora sindical i una íntima i arrelada creença personal individual en unes quantes idees senzilles, esperançadores i suggestives, aquelles amb què s’havia anat forjant i consolidant la història llibertària des de feia ja molts anys endarrere. En definitiva, amb poc més que bona fe revolucionària i molt sentit comú producte del treball quotidià, poc més que l’experiència en els conflictes obrers amb la patronal i el règim jurídic estatal burgès.
La conseqüència directa d’aquest prolongat silenci és el desconeixement generalitzat que té la majoria de la població sobre el moviment llibertari, malgrat haver conviscut amb ell els seus pares, avis o besavis, en gairebé tots els racons de la geografia espanyola; una ignorància que molts cops s’alimenta amb estudis deformats per enfocaments molt poc objectius o per la difusió de veritats comptades a mitges.
No estranya així la circulació d’alguns tòpics falsos que corren de boca en boca quan es parla d’aquestes qüestions, uns tòpics que acaben sent considerats com irrefutables, malgrat mancar d’un mínim de rigor històric.
El propòsit d’aquest llibre és el de realitzar una primera trobada introductòria amb el tema —centrant l’objecte d’aquest als municipis de la comarca catalana del Vallès Occidental— i plantejar una sèrie de qüestions bàsiques relatives a l’estudi del moviment llibertari que puguin facilitar un millor coneixement del mateix i un anàlisi més rigorós de les característiques que li han estat pròpies.