1 Het begin van Rotterdam
I n 1990 was het groot feest in Rotterdam. De stad bestond toen 650 jaar, omdat graaf Willem IV in 1340 stadsrechten had verleend. Maar uit oude overleveringen is een veel fantastischer verhaal bekend over de stichting van Rotherdam…
Rotterdam, 68 na Christus, door overlevering bekend – Al vijftig jaar hadden de Romeinen het gebied tot aan de Rijn onder controle en geen enkele Frankische stam die tegen hen de wapens durfde op te nemen. Ja, elf jaar geleden hadden die koppige Friezen nog wat geprobeerd, maar zij waren ongenadig in de pan gehakt.
Maar nu leken de kansen gekeerd. Vitellius, de plaatselijke veldheer, had het grootste gedeelte van zijn legioenen uit de Lage Landen meegenomen naar Rome om zijn rechten op de keizerlijke troon te doen gelden. Er werd gezegd dat er in de straten van Rome werd gevochten en het bloed de straten rood kleurde.
Ondertussen misdroegen de plaatsvervangers van Vitellius zich zodanig dat een opstand niet kon uitblijven. De Friezen en twee Frankische stammen, de Bataven en Kaninefaten vernietigden de forten langs de Rijn en joegen de achtergebleven Romeinen over de kling. De Franken deden daarbij hun naam eindelijk eer aan. ‘Franken’ komt namelijk van het Latijnse ‘frangere’ dat doden of vernietigen betekent en dus krijger, doder, soldaat.
Het was de drieëntwintigste koning der Franken, Rother of Rather, die dit moment koos om een stad te bouwen op de plek waar de Rotte in de Maas uitmondde. Na 21 jaar regering en zware oorlogen tegen de Romeinen en de Galliërs werd Rother in zijn Ratherdama in het jaar 89 begraven.
Trouwens, de Frankische koningen – en dus ook Rother – voerden hun afstamming terug op de stichters van Troje!
De Rotterdamse wijk Katendrecht zou nog een stille getuige zijn van de stichting door deze Frankische koning. De Bataven stammen oorspronkelijk af van een Germaanse stam die bekend stond als de Katten. Zij vestigden zich in eerste instantie in de Betuwe, maar trokken al snel verder de Rijn af om uiteindelijk ook bij de Rotte een nederzetting te stichten.