Ontdek de mysteries

W at is een betere manier om de mysteries in Rotterdam
te ontdekken, dan met een kort vraag-en-antwoord-spel! Beantwoord hiervoor de volgende vragen. Kijk achter in het boek voor het juiste antwoord.

1. Na verloop van tijd worden op de plek van een dramatisch ongeluk vaak de geesten waargenomen van de ongelukkigen die hier de dood vonden. In de buurt van het huidige Rotterdam Centraal wordt nog regelmatig gekreun en gehuil gehoord. Dat zijn de geesten van de doden die zijn gevallen door Neerlands eerste treinongeluk. Is dat waar?

2. Rotterdam werd aan het einde van de negentiende eeuw geteisterd door een groot aantal inbraken door een mysterieuze dievenbende, de Zwarte Duivels. Ze sloegen altijd ’s nachts toe en schuwden geweld niet. De politie probeerde van alles, maar de bende wist steeds te ontkomen. Tot een van de bendeleden wroeging kreeg en zijn maten verraadde. Tijdens de gewelddadige confrontatie viel aan beide zijden een groot aantal doden en gewonden. Waar of niet waar?

3. Rotterdam is een trotse stad waar veel illustere namen aan verbonden zijn, zoals Erasmus en de in de wijk Delfshaven geboren Piet Heyn. Rotterdammers geven ook graag bijnamen en soms zijn die nog bekender dan de oorspronkelijke namen. Hier volgen vijf oorspronkelijke namen. Als u de bijnamen weet die daar bij horen, dan bent u waarschijnlijk een rasechte Rotterdammer! 1) de Beurstraverse, 2) De Erasmusbrug, 3) het beeld De Verwoeste Stad, 4) Stadion Feijenoord.

4. Rotterdam was en is een zeehaven en heeft dus een rechtstreekse verbinding met de Noordzee. Om de stad te behoeden voor overstromingen door springvloed werd lang geleden langs de Maas de Schielandse Hoge Zeedijk aangelegd. Voor zware overstromingen door natuurgeweld is Rotterdam sinds de dertiende eeuw gespaard gebleven, al was het een aantal malen kantje boord, zoals tijdens de februari-ramp van 1953, toen een gat in deze dijk alleen nog maar gedicht kon worden door er een schip in te varen en tot zinken te brengen. Is dit waar?

5. Het beeld van Erasmus beschikt over verschrikkelijke krachten. Dat zult u verderop in dit boek lezen. Toen de Fransen hier aan het begin van de negentiende eeuw de dienst uitmaakten, waren zij daar echter niet van op de hoogte en dus overwogen ze om het beeld tot een kanon om te gieten. Het stadsbestuur wist dat snode plan met een flink bedrag af te kopen. En dat was maar goed ook, want anders had Erasmus Napoleon zeker van zijn troon gedonderd. Klopt dat?

6. Dat het bombardement op Rotterdam werd uitgevoerd, was een noodlottige samenloop van omstandigheden. De Duitsers schoten op het laatste moment nog rode lichtkogels af om de bomaanval af te blazen, maar deze werden niet opgemerkt.

Waar of niet waar?

7. Al zo lang de fotografiekunst bestaat, is het gekoppeld aan het onverklaarbare. Foto’s waar iets vreemds op staat: een aura, onverklaarbare schaduw, of de spookachtige omtrekken van een gestorvene. Maar Rotterdam heeft een spokende gestorvene die zelf foto’s maakt. Het zou gaan om een man, gekleed in kleding uit de jaren dertig, en hij wordt regelmatig gezien op de Mathenesserdijk, in de koopgoot en op De Lange Geer. Waar of niet waar?

8. Rotterdam was tot ver in de middeleeuwen niet alleen een haven voor de levenden, maar ook voor de doden. Vanuit Rotterdam vertrokken namelijk één keer per jaar schepen naar het rijk van de doden, dat ook wel bekend stond als Albion. Waar of niet waar?

9. Tegen de gevel van de voormalige herberg ‘In het bonte paard’, Lange stoep 33 in Lekkerkerk zit een drie eeuwen oude steen, waarop Adam en Eva in het paradijs staan afgebeeld. Het onderschrift luidt:

Het.aa.10.is.11.8.soect.die.20.-1646

De waard daagt vreemde bezoekers wel eens uit deze puzzel van Adam en Eva op te lossen, maar is er wel een oplossing?

10. De kubuswoningen bij Blaak vormen een bos. Zij moeten de Rotterdammers eraan herinneren dat hier ooit lang geleden het woeste ‘Woud zonder genade’ heeft gelegen. Klopt deze uitleg?

Mysteries in Nederland - Rotterdam
titlepage.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_0.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_1.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_2.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_3.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_4.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_5.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_6.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_7.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_8.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_9.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_10.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_11.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_12.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_13.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_14.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_15.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_16.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_17.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_18.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_19.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_20.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_21.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_22.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_23.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_24.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_25.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_26.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_27.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_28.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_29.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_30.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_31.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_32.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_33.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_34.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_35.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_36.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_37.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_38.xhtml
Mysteries_in_Nederland_-_Rotterdam_split_39.xhtml