2 De kruizenregen in Sittard
In het jaar 1501 werd er in Sittard een wonderlijk verschijnsel waargenomen. Overal vielen er kruizen uit de lucht, op het linnengoed en de kleren, in diverse kleuren ‘en van allerlei vormen’. En toen er door scholieren op Sint-Jorisdag een processie werd gehouden regende het in Sittard – en ook elders – zwarte, rode, en groene kruizen...
1501, Sittard, door overlevering bekend – De kruizenregen in Sittard. Een verklaring voor dit wonder is moeilijk te geven. Maar voor vergelijkbare verschijnselen hoeven we niet ver te zoeken.
In 1666 regende het vissen in Kent. Er zijn verder honderden beschrijvingen bekend van vallend bloed, olieachtige substanties, wormen en zelfs levende kikkers – allerlei zaken die niet uit de lucht naar beneden behoren te vallen. De vreemde gevallen zijn ons overgeleverd door de inspanningen van de zonderlinge Amerikaanse verzamelaar Charles Fort (1874-1932).
Toen er een familielid stierf kreeg Fort uit de erfenis een klein inkomen dat hem genoeg vrijheid verschafte om zijn dagen te slijten in de bibliotheek te New York en soms over de Atlantische oceaan te vliegen naar de Britse Museum-bibliotheek. Daar verzamelde hij duizenden berichten over abnormale zaken vanuit de gehele wereld. Hij zou blij geweest zijn met de kruizenregen in Sittard.
In zijn Book of the Damned (1934) beschrijft hij honderden vreemde regens. Gekleurde regens zoals in Sittard (vooral zwarte, gele en rode) zijn daarvan nog het minst opmerkelijk. En kruizen zijn ook zo vreemd nog niet: hij registreert zelfs een regen van stenen met inscripties!
Als we Forts bonte verzameling erop naslaan, wordt het een stuk gemakkelijker om de gebeurtenissen van 1501 in Sittard te geloven...