28 Kiste Trui van Mook en Middelaar

Kiste Trui zou een vrouw zijn geweest die haar hele leven heeft besteed aan het zoeken naar een schat die met de prinsen van Nassau in de moerassen ten onder was gegaan. In 1976 liet de plaatselijke vvv een beeldje van haar maken. Reproducties worden nog steeds te koop aangeboden. De gemeente Roovers plaatste eind 1977 een standbeeld van Kiste Trui.

Middelaar, in de negentiende eeuw, door pastoor
Th. Thijssen –
De Middelaarse Kiste Trui besteedde haar hele leven op zoek naar een schat. De schat wordt genoemd in een verhaal over een kist, een schatkist waarin de krijgskas van Lodewijk en Hendrik van Nassau zou zijn opgeborgen. Toen de nederlaag van de Nassauers zich al aankondigde, werd de kist in de grond begraven en dat zou zijn gebeurd rond een Mook-Middelaarse wijk, die de naam Riethorst draagt.

Dit verhaal werd bij Kiste Trui thuis verteld, ’s avonds, als het gezin bij de ‘vuurkuil’, de huiselijke haard, was gezeten, bij voorkeur als de donkere wolken zich samenpakten aan de hemel en donder en bliksem hun angstaanjagend spel speelden boven de behuizingen van het dorp.

Maar er waren meer verhalen, en Trui kende ze allemaal: zo was er het verhaal van de soldaten die op hun vlucht jammerlijk verzonken waren in de nabije moerassen en die niets meer konden vertellen over de begraven schatkist. Toch was er een man die aan de dood ontsnapt was en ook getuige was geweest van het verdonkeremanen van de zware kist met goudstukken en geroofde schatten. Nog tijdens de slag probeerde hij de kist uit de grond te halen, maar hij werd bij zijn graafwerk door de Spanjaarden betrapt. Zij knoopten hem aan een boom, zonder dat zij hem de kans gaven te vertellen wat hij aan het zoeken was.

Of het verhaal over een man die jaren als lid van het gilde der schatgravers op zoek was naar de kist. Hij had succes, want op een gegeven ogenblik stiet met een snerpend geluid zijn spade op het ijzeren beslag dat de houten kist omvatte. Maar in zijn enthousiasme vergat hij de strenge wet die voor schatgravers gold: bij het graven mocht er geen woord gesproken worden. Hij riep uit: ‘Ik heb hem!’

Toen verscheen er een rood mannetje (het moet wel een duiveltje geweest zijn) dat schamper antwoordde: ‘Maar ik heb ze in de tand’ en het trok de kist verder de diepte in.

Natuurlijk bleef het niet bij verhalen. Trui trok er bij tij en ontij op uit, met in haar hand de spade en in haar hart het verlangen naar goud. De wereld rondom interesseerde haar niet meer, zij versimpelde en werd alleen nog maar Kiste Trui. Iedereen kende haar zo en iedereen zag haar zo, met de spade in haar hand turend naar de lokkende grond rondom de Riethorst. Zij groef hier en speurde daar, met telkens in haar binnenste de vrees voor het rode mannetje, dat de kist nauwlettend bewaakte. Wist ze maar iemand die dat mannetje zou kunnen bezweren! Als de pastoor eens zou willen meegraven, voor hem zou dat duiveltje toch wel bang zijn?

Zij toog naar de pastorie, voorzichtigheidshalve zonder spade en stelde schuchter haar vraag. Maar de overigens vriendelijke pastoor ging niet op haar verzoek in. Hij wist niet of zijn vroomheid toereikend was om de macht van de boze te keren en, zo zei hij, zijn handen stonden niet naar graafwerk en hij was daartoe ook niet opgeleid. Trui ging terug naar huis, nam de spade weer op en hervatte, alleen, haar graafwerk. Teleurgesteld, maar niet ontmoedigd. Trui groef door en zij is tot haar dood blijven graven.

Vlak voor haar slapen zou zij hebben gezegd: ‘Nu komt het rode mannetje niet meer.’ Daarmee stelde zij het sein op groen voor allen: Mookenaren en vreemdelingen die verder willen graven. Zij kunnen het ongestoord doen. De kist is er nog en het duiveltje komt niet meer. Trui heeft het zelf gezegd.

Bij de oudere bevolking van Mook leeft sindsdien nog steeds de overtuiging dat de schatkist van de Nassauers tijdens de Slag op de Mokerheide op de Riethorst begraven is.

Een camping en recreantenhaventje aan de nabij de Riethorst uitgegraven Mookerplas dragen de naam ‘Eldorado’ (goudland), een verwijzing naar de Spanjaarden en de verborgen schat.

De Riethorst is een rivierduin tussen de Plasmolen en ‘die Swaere Noodt’ (een gebied van Natuurmonumenten), niet ver van de Rijksweg. De kist zou begraven zijn onder de schuur van de boerderij, die aan de noordelijke rand van de Riethorst staat. Hier woonde indertijd de familie Ellebers.

Durft u te gaan zoeken?

Kiste Trui van Mook.tif

Mysteries in Limburg
titlepage.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_0.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_1.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_2.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_3.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_4.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_5.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_6.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_7.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_8.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_9.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_10.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_11.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_12.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_13.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_14.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_15.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_16.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_17.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_18.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_19.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_20.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_21.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_22.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_23.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_24.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_25.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_26.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_27.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_28.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_29.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_30.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_31.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_32.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_33.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_34.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_35.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_36.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_37.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_38.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_39.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_40.xhtml
Mysteries_in_Limburg_split_41.xhtml