Ontdek de mysteries (antwoorden)
1. Waar. Het zijn dan ook eigenlijk geen grotten, maar eerder mergelgroeven. De grootste groeve bevindt zich in een dorpje vlakbij Valkenburg, de Sibber groeve. Hier wordt nog onderaards mergel gewonnen, vooral voor restauratiedoeleinden. In de Sibber groeve worden ook nog allerlei survivalachtige activiteiten georganiseerd, zoals mountainbiken in het donker.
2. Niet waar. Limburg was juist de laatste provincie waar de doodstraf nog werd uitgevoerd, namelijk op Johan Nathan in 1860. Nathan is 27 jaar als hij zijn schoonmoeder op een stille plek opwacht, berooft en vervolgens vermoordt. Voor de moord werd hij op 31 oktober om tien uur ’s morgens in Maastricht opgehangen aan een galg voor het stadhuis van Maastricht, onder het oog van het publiek. In 1880 probeerde men opnieuw de doodstraf landelijk in te voeren. Maar dit mislukte.
3. Niet waar. De vlaai stamt wel uit de zestiende eeuw – op schilderijen van Pieter Brueghel is hij al terug te vinden – maar zijn naam heeft niets van doen met koeienvlaaien.
4. Dit is niet waar. Er bestaat geen ‘Schat van Venlo’.
5. Niet waar. Kael Merrie werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken en haar vriendinnen werden nooit berecht. Desondanks werden de drie vrouwen door de bevolking van Roermond afgeranseld en verdronken op de dag van hun proces.
6. Waar. Hij werd ook wel de ‘nekker’ genoemd, naar zijn pikzwarte huid. Hij zou gele zwemvliezen tussen zijn tenen hebben en een rode muts.
7. Nee, dit klopt helaas niet. Het Algemeen Dagblad onderzocht in november 2005 sociaal gedrag in acht Nederlandse grote steden. Gekeken werd onder meer hoeveel mensen in de bus opstaan voor een gehandicapte, hoeveel automobilisten stoppen bij een zebrapad en hoe vaak mensen helpen wanneer iemand een tas met boodschappen laat vallen. Alles bij elkaar scoorden de Maastrichtenaren het slechtst, lager nog dan Amsterdammers.
8. Waar. De rijke reiziger was Karel de Grote. Ook Sittard claimt op deze wijze aan zijn naam te zijn gekomen.
9. Waar! In het jaar 878 lag er in het land onder Keulen een groot veld, waarop een grote mispelboom stond. Onder die boom woonde een venijnige draak. De eerste graaf van Gelre (naar de kreet van de draak: Glrrr!) versloeg de draak. Tegenwoordig ligt het in de provincie Limburg, maar vroeger behoorde het tot Gelderland.
10. Niet waar. De roversbende ‘de bokkenrijders’ heeft wel bestaan, maar ze reden niet echt op bokken. Dit was onderdeel van de lokale folklore, die vermoedelijk voortkwam uit het geloof in de Germaanse Wilde Jacht (zie ook het verhaal ‘De Wilde Jacht op de Mookerheide’). In Brabant, waar de bende niet actief was, bestond het folkloristische geloof in de bokkenrijders nog in zijn oorspronkelijke vorm. Het waren daar luchtgeesten die op bokken langs de hemel raasden.