Q
quadern m Conjunt de fulls relligats, de diferents utilitats. Un quadern de notes. Un quadern de dibuix.
quadra f Establa de cavalls.
quadrat 1 m Quadrilàter regular. Una sanefa feta de quadrats. 2 quadrat, -ada adj En forma de quadrat. Una habitació quadrada.
quadrilàter m Polígon de quatre costats.
quadro [var.: quadre] m Il·lustració que es penja en una paret, generalment muntada damunt plafó o amb un marc. A les parets del vestíbul hi havia tot de quadros amb paisatges.
qual pron Relatiu referit a cosa, persona o lloc, quan va precedit d’article i generalment, de preposició. L’època en la qual va viure. La melodia de la qual et parlava. Les idees amb les quals jo diria que ja va venir al món. La causa per la qual estava disposat a tot. Van prendre unes decisions les conseqüències de les quals les van patir durament. El músic del qual et vaig parlar. La casa en la qual va viure tant temps.
qualcú* pron Algú. Ja deurà trobar qualcú que li pararà els peus.
qualcun, -a* det Algun. No es pot quedar tots els llapis, us n’ha de deixar qualcun.
qualificació f Nota d’una avaluació. Han penjat les llistes amb totes les qualificacions.
qualificar v tr 1 Posar una qualificació. Han començat a qualificar els exàmens. 2 Atribuir una qualitat. Ha estat qualificat com el millor actor de tots.
qualificat, -ada adj Especialment apte. Un obrer qualificat.
qualitat f Mesura de la vàlua d’una cosa. Una pintura de gran qualitat. Una roba de baixa qualitat.
qualque* [inv. i només en sing.] det Algun, alguna. Que tens qualque bitllet de mil?
qualsevol [pl. qualssevol] det No importa quin, no importa què. Qualsevol cosa ja li està bé. Tria uns llibres qualssevol.
quan adv En un determinat moment. Quan vindràs? Ho farem quan podrem.
quant, -a 1 det Quina quantitat. Quantes monedes et queden? 2 quant adv Quina quantitat. No sé quant li ha costat. 3 quant a loc prep Pel que fa a. Quant a la Glòria, ja ens ho tornarà a dir si vol.
quantitat f Nombre, porció. Una gran quantitat de gent. Hi van abocar una quantitat indeterminada de farina.
quaranta [pron. habitual: «coranta»] 1 det En nombre de quaranta. «Alí Babà i els quaranta lladres». 2 m El nombre 40.
quart, -a 1 det El que fa quatre. Van pujar fins al quart pis. 2 loc det Indicant fracció. Me’n queda una quarta part. Un quart de quilo. Tres quarts de sis. 3 quart pron «“A quin pis va?”. “Vaig al quart”». 4 m Nombre fraccionari. Dos quarts (2/4).
quartilla f Full que representa la meitat d’un foli.
quasi [pron. habitual: «casi»] adv Faltant-n’hi poc. Són quasi les nou. Hi eren quasi tots.
quatre 1 det En nombre de quatre. Els quatre punts cardinals. 2 m El nombre 4. 3 f pl La quarta hora després de les 12.
que 1 conj [connectant tot tipus de subordinades] M’agrada que vingueu sovint. Aprofitem les vacances, que els dies passen volant. És tan espontani, que tothom el veu a venir. És més pesada que el plom. 2 Introduint frases emfàtiques. Que ve! A que no ve! Que no t’agrada? 3 pron [relatiu, en registres formals i informals] La brusa que et miraves tant, ja l’han venuda. El llibre que te’n vaig parlar, s’ha esgotat. Viu en una casa que hi pot passar qualsevol cosa. Deia que era un company que s’hi podia confiar. 4 det [quantificador] Que n’arribes a dir, de bestieses! 5 adv Que m’agrada, això que portes!
què Indica cosa. 1 pron [relatiu: precedit de preposició] La pel·lícula de què et parlava. Les eines amb què treballa. La teoria en què es basa. Els problemes a què al·ludies. 2 pron [interrogatiu] Què vols fer, ara? 3 per què loc inter Per què ho has fet, això?
quedar 1 v règ Estar entesos. Hem quedat que no tornarà fins la setmana que ve. Hem quedat a les nou per anar al cine. 2 v tr Restar. M’han quedat poques ganes de tornar-hi. 3 quedar(-se) v intr i pron Adquirir un estat. Quan m’ho va dir, (em) vaig quedar de pedra. 4 v pron i tr Apropiar-se (de). Se m’ho ha quedat tot. 5 Continuar en un lloc. Per què no et quedes a sopar?
queixa f Manifestació de descontentament. Va escoltar les queixes dels veïns.
queixal m Dent molar. Té mal de queixal.
queixar-se v pron i règ Manifestar dolor, descontentament. Es queixa de mal de ventre. Es queixa del seu mal comportament.
qüestió f Assumpte. Et volen plantejar una qüestió molt delicada.
qüestionari m Conjunt de preguntes sobre un tema.
queviures m pl Coses de menjar. Una botiga de queviures.
qui pron Indica persona. 1 [interrogatiu] Qui dius que ha trucat, abans? De qui parles? Ja no sé en qui confiar. 2 [relatiu: precedit de preposició] L’enviat de qui depenia tot. L’ajudant amb qui sempre anava. L’únic membre de la família en qui es podia confiar. El seu germà, per qui en altres temps hauria donat la vida.
quiet, -a adj Que no fa moviment. Estigues quiet. Un matí quiet.
quietud f Situació en què tot està quiet.
quilo [var.: quilogram, kilogram] m Unitat de pes equivalent a mil grams. A l’estiu va arribar fins als vuitanta-cinc quilos.
quilòmetre [var.: kilòmetre] m Unitat de longitud equivalent a mil metres.
químic, -a 1 adj Referent a la química. Productes químics. 2 m i f Persona que es dedica a la química. A la fàbrica hi ha una plaça de químic.
química f Ciència que estudia la composició de les substàncies i les transformacions que hi són possibles.
quin, -a Indica determinació entre els elements d’un grup. 1 det No sabia a quina de les dues cases picar. 2 det [exclamatiu] Quin cas més complicat! 3 pron [interrogatiu] S’havia amagat en una de les coves, però en quina?
quint, -a det i pron Cinquè.
quinze 1 det En nombre de quinze. Un quart d’hora té quinze minuts. 2 m El nombre 15.
quinzena f Període de quinze dies.
quiosc m Pavelló en un espai públic, dedicat a la venda. Els quioscos de flors i de diaris de la Rambla.
quirúrgic, -a adj Referent a la cirurgia. Una intervenció quirúrgica.
quitrà m Substància negra i enganxosa que es fa servir per asfaltar.
quota f Quantitat fixa que es paga en concepte d’abonament.
quotidià, -ana adj Corrent, de cada dia. Són fenòmens quotidians.