HOOFDSTUK 7
Bistrometrie-aandrijving is een schitterende nieuwe methode om enorme interstellaire afstanden af te leggen zonder al dat riskante gehannes met
onwaarschijnlijkheids factoren.
De bistrometrie zelf is simpelweg een revolutionaire nieuwe wijze om het gedrag fan getallen te doorgronden. Zoals Einstein constateerde dat de tijd geen absolute grootheid was maar afhing van de beweging van de waarnemer in de ruimte, en dat de ruimte evenmin een absolute grootheid was maar afhing van de beweging van de waarnemer in de tijd, zo ziet men tegenwoordig in dat getallen geen absolute grootheden zijn maar afhangen van de beweging van de waarnemer in restaurants. Het eerste niet-absolute getal is het aantal mensen voor wie de tafel is gereserveerd. Dit zal varieren gedurende de eerste drie telefoontjes naar het restaurant, om dan op het oog elk verband te verliezen met het aantal mensen dat ook werkelijk komt opdagen, of het aantal mensen dat zich vervolgens na de voorstelling/wedstrijd/receptie/schnabbel bij hen voegt, of het aantal mensen dat vertrekt als het ziet wie er verder is komen
Het tweede niet-absolute getal is het afgesproken aankomsttijdstip, dat heden ten dage wordt onderkend als een van die uiterst bizarre wiskundige begrippen, een redpriversexdusie, een getal waarvan het bestaan alleen kan worden gedefinieerd als alles behalve zichzelf. Anders gezegd, het afgesproken aankomsttijdstip is het enige moment in de tijd waarop het uitgesloten is dat enig lid van het gezelschap zal arriveren. Redprivers-exclusies spelen tegenwoordig een essentiele rol in menig onderdeel van de wiskunde, waaronder statistiek en boekhouden, en vormen tevens de basisvergelijkingen die worden gehanteerd bij de opwekking van het Niet Ons Probleem-veld.
Het derde en meest ondoorgrondelijke staaltje niet-absoluutheid van allemaal is gelegen in de relatie tussen het aantal bedragen op de rekening, de hoogte van elk bedrag, het aantal mensen aan de tafel en het deel dat ieder van hen bereid is bij te dragen. (Het aantal mensen dat uberhaupt geld bij zich heeft is in dit verband slechts een ondergeschikt verschijnsel.) De onthutsende discrepanties die op dit punt aan de orde. van de dag waren zijn eeuwenlang ononderzocht gebleven, eenvoudigweg omdat niemand ze serieus nam. Ze werden altijd toegeschreven aan zaken als beleefdheid, onbeschoftheid, krenterigheid, poenigheid, vermoeidheid, sentiment of het late uur, en waren de volgende ochtend weer totaal vergeten. Uiteraard werden ze nooit getoetst onder laboratoriumomstandigheden, want ze kwamen nooit voor in laboratoria - niet in ordentelijke laboratoria althans.
En dus duurde het tot de opkomst van de zakcomputer eer eindelijk de verbijsterende waarheid aan het licht kwam, namelijk deze:
Getallen die binnen de muren van restaurants op de rekening worden geschreven volgen niet dezelfde wiskundige wetten als getallen die in enig ander deel van het heelal op enig ander stuk papier worden geschreven. Dit enkele feit bracht een revolutie teweeg in de wetenschappelijke wereld. Ze werd er totaal door overrompeld. Er werden zoveel wiskundige congressen gehouden in dermate goede restaurants dat van een generatie het merendeel van de knapste koppen overleed aan corpulentie en hartverlammingen en de wiskunde jaren werd teruggeworpen. Langzamerhand kreeg men evenwel greep op de implicaties van het idee. Aanvankelijk was het te kras geweest, te dol, te zeer iets waarvan Jan met de pet zou hebben gezegd: 'Ja, dat had ik je zo wel kunnen vertellen'. Toen werden er wat termen bedacht als 'interactieve subjectivheilskaders' en kon iedereen weer verlicht verder modderen.
Het handjevol monniken dat inmiddels doorlopend rondhing bij de voornaamste onderzoeksinstituten en daar vreemde spreekkoren aanhief met als strekking dat het heelal louter een product was van zijn eigen verbeelding kreeg uiteindelijk een subsidie als straattheatergroep en pakte zijn biezen.