Schudden voor gebruik
Eindelijk gerechtigheid. Mensen die graag uitslapen, blijken langer te leven en zijn minder gestrest dan mensen die iedere ochtend vroeg opstaan. ‘De vroegste vogel vangt de dikste worm’, zegt de keukentegel, maar nu blijkt dat het juist lonend is om wat langer onder de dekens te blijven liggen. Vroegtijdig opstaan veroorzaakt namelijk vroegtijdige veroudering. Mensen die voor dag en dauw uit hun bed komen, zo ontdekten wetenschappers, hebben namelijk meer van het stresshormoon cortisol in hun bloed. Dit verhoogde niveau blijft de hele dag aanwezig, waardoor mensen die vroeg opstaan meer last hebben van pijntjes, verkoudheidsverschijnselen, hoofdpijn en een slecht humeur. Daar komt nog bij dat deze innerlijke spanning door heel wat mensen wordt weggegeten met snoep of extra tussendoortjes. Met andere woorden: de vroegste vogel wo rdt de dikste worm. Het is bij dezen bewezen: lekker lang in bed liggen is goed voor je gezondheid. Nu had ik dat vermoeden al een tijdje. Tony Blair heeft eens gezegd dat als zijn vrouw Cherie eenmaal slaapt, “er een kleine nucleaire explosie voor nodig is om haar weer wakker te krijgen.” Nou, dat had ook over mij kunnen gaan.
Ik ben absoluut geen ochtendmens. Mij wordt geregeld gevraagd wat ik het meeste mis sinds ik kinderen heb gekregen. Wilde seks op de keukentafel? Zorgeloze spontaniteit uit de categorie: schat-zullen-we-van-avond-naar-Parijs-gaan? Eindelijk weer eens uit eten in een e cht restaurant zonder ballenbak en ballonnenclowns? Niets van dat alles. Ik mis alleen het uitslapen. Vraag een willekeurige moeder naar haar favoriete bedfantasie en ze zegt ongetwijfeld: meer slaap. Toen Emma op school tijdens drama-expressie werd gevraagd om haar ouders uit te beelden, deed ze Richard actief tennissend na, maar bij mij wreef ze vermoeid in haar ogen met de woorden: “Ooaarrgh, is het nu alweer zeven uur?” Tja. Ik kan haar niet eens door elkaar rammelen, want ze heeft gewoon gelijk. Maar ik heb nu de wetenschap aan mijn zijde, want zij (inderdaad, de wetenschap is vrouwelijk) heeft aangetoond dat de cortisolpiek om acht uur ‘s ochtends op zijn hoogtepunt is. Vo or die tijd is bewegen dus eigenlijk ongewenst - tenzij natuurlijk op de keukentafel.
Lang in bed liggen kan overigens ook levensreddend zijn. De 33-jarige Amerikaan Robert Corrisan versliep zich uitgerekend op 11 september 2001 en miste zo op het nippertje de verdoemde United-vlucht die zich als eerste in de Twin Towers zou boren. Ook de legendarische zanggroep The Four Tops versliepen zich in de nacht van 20 op 21 december 1988, waardoor zij de PanAm-vlucht hebben gemist die werd opgeblazen boven Lockerbie. Overigens wordt twintig procent van alle auto-ongelukken in Engeland veroorzaakt door vermoeidheid, terwijl maar liefst elf procent van de automobilisten wel eens in slaap is gevallen achter het stuur. In Nederland zullen deze aantallen niet veel anders zijn. Ik pleit dan ook voor me e r slaap. Doe vaker een dutje, want slapen maakt scherp; een slaapkop is geen domkop. Dat moet ik nu alleen nog mijn kinderen duidelijk zien te maken. “Schud-den voor ge-bruik” las Alec laatst tijdens een verjaardagsfeestje op het etiket van zo’n fles met pannenkoekenmix. “Weet je wat dat betekent?” vroeg de moeder van de jarige. “Ja hoor,” antwoordde Alec schouderophalend, “dat moet ik ‘s ochtends ook bij mijn mama doen.”