VALLVIDRERA, EL TIBIDABO I LES PLANES
Sopar amb estels
Observatori Fabra
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
En ple parc de Collserola s’erigeix l’Observatori Fabra, que data de l’any 1904. Originalment era una instal·lació de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i ha matingut la seva activitat fins avui dia, dedicada a l’observació científica: astronomia, meteorologia i sismologia. Durant les nits d’estiu, l’observatori ofereix els Sopars amb Estels, una activitat que fa possible combinar en una nit l’observació astronòmica amb la degustació d’un sopar de qualitat servit a la terrassa de l’observatori. La vetllada continua amb una xerrada sobre un tema relacionat amb l’astronomia o la ciència en general, una visita a les instal·lacions, el museu i la sala modernista, i acaba amb l’observació del cel a través d’un telescopi del 1903, un dels més antics d’Europa, a la sala de la gran cúpula que conserva els seus elements originals. Amb aquest telescopi es pot observar la major part del sistema solar i també objectes distants com estrelles dobles i alguns elements de constel·lacions llunyanes que ens aproparan als secrets de l’Univers.
Horari: de mitjan juny a mitjan setembre.
Informació: camí de l’Observatori, s/n. Tel. 93 327 01 21.
Documentació: http://www.soparsambestrelles.com
Passejada vora l’aigua
Pantà de Vallvidrera
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
El carrer dels Reis Catòlics de Vallvidrera desemboca al pantà de Vallvidrera, una gran joia de l’enginyeria del segle XIX a Barcelona, de la qual destaca la presa d’arc de gravetat feta amb maons. Va ser construït per Elies Rogent amb l’objectiu de recollir l’aigua de les rieres i torrents de la zona i conduir-la cap al barri de Sarrià a través del túnel del Mina Grott, que queda una mica més avall, al costat de la casa del guarda. Ara pel túnel passa una canonada que porta l’aigua de Barcelona cap al Vallès. Des d’aquest punt es pot visitar la parròquia de Santa Maria de Vallvidrera, d’estil gòtic tardà, que queda molt a prop. Al voltant del pantà hi ha un camí que fa tota la volta i permet fer una passejada tranquil·la.
Horari: estiu o primavera.
Informació: Consorci del Parc de Collserola. Carretera de l’Església, 92. Barcelona. Tel. 93 280 35 52.
Documentació: http://www.parccollserola.net
Una aturada al passeig de les Aigües
Mirador dels Xiprers
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Per contemplar una de les millors panoràmiques de Barcelona cal anar al Mirador dels Xiprers, situat a l’extrem sud del parc de Collserola, al final del conegut passeig de les Aigües. Rehabilitat fa pocs anys, és un lloc ideal per descansar, amb una placeta envoltada d’un mur semicircular de licorella, que fa la sensació de balconada. Al mateix lloc també hi ha una font d’aigua potable, a més d’una zona de xiprers, pins i ginesta, que proporciona l’ombra necessària si un es vol asseure als bancs. En una llosa es poden veure gravades formes de fulles i plantes del parc de Collserola. La llosa és obra de l’escultor Josep Sardà i de l’arquitecte Andrea Ortega.
Horari: tot l’any.
Informació: Consorci del Parc de Collserola. Carretera de l’Església, 92. Barcelona. Tel. 93 280 35 52.
Documentació: http://www.parccollserola.net
Viatge a la Barcelona verda
Funicular de Vallvidrera
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
L’estació de Vallvidrera inferior, al peu del funicular de Vallvidrera, és el punt de partida d’un petit viatge a una Barcelona desconeguda, romàntica, envoltada de poesia i vegetació. També és un viatge en el temps. El funicular de Vallvidrera es va inaugurar l’any 1906 per tal de poder comunicar la línia del Vallès amb el poble de Vallvidrera i la muntanya de Collserola. Abans només hi havia una carretera en mal estat i per a la gent de Vallvidrera era un calvari pujar i baixar a Barcelona el mateix dia. Avui, l’enllaç entre les estacions inferior i superior del funicular de Vallvidrera és agradable i ràpid. I és que, després de la darrera renovació, el funicular utilitza un sistema modern i automàtic, que fa aproximadament deu trajectes d’anada i tornada cada hora i pot transportar unes cinquanta persones en cada trajecte. El funicular, enfilant-se entre el boscatge, puja uns 160 metres des de la part alta del barri de Sarrià fins a la vila de Vallvidrera, ubicada a 360 metres sobre el nivell del mar.
Horari: tot l’any. Primera sortida a les 4.46 h. Darrera sortida a les 00.16 h (de dilluns a dijous feiners) i a les 02.28 h (divendres i vigílies de festius).
Informació: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Tel. 93 205 15 15.
Documentació: http://www.fgc.cat
Les entranyes de Collserola
Mina Grott
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Pel carrer dels Reis Catòlics o si es ve directament des de Barcelona, aturant-se al baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils de la Generalitat, es pot accedir fàcilment al pantà de Vallvidrera, un dels espais més emblemàtics del parc natural de Collserola. Un dels millors camins per accedir-hi és des de la plaça de la Mina Grott i el camí del pantà. La Mina Grott és un túnel de gairebé un quilòmetre i mig que connecta el pantà de Vallvidrera amb la part baixa del barri de Vallvidrera, a prop de l’estació inferior del Funicular de Vallvidrera. Es va construir l’any 1855 per portar l’aigua des del pantà fins a l’antic municipi de Sarrià. Al començament del segle XX, el jove enginyer Carles Emili Montañés va presentar un projecte per fer un trenet que traslladés els barcelonins que anaven a gaudir de la natura a Collserola. El 13 de juny de 1908 es va fer el viatge inaugural d’un vagó elèctric que tenia una capacitat per a 36 passatgers. El trajecte durava sis minuts i tenia un preu de 35 cèntims. La instal·lació va deixar de funcionar l’any 1909 i actualment es prohibeix l’accés a la gruta.
Horari: tot l’any es pot veure l’entrada a la gruta, però no es pot accedir a l’interior.
Informació: Consorci del Parc de Collserola. Carretera de l’Església, 92. Barcelona. Tel. 93 280 35 52.
Documentació: http://www.parccollserola.net
Homenatge a Jacint Verdaguer
Vil·la Joana
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
A dues passes del centre d’informació del Parc de Collserola hi ha Vil·la Joana, el lloc on va passar els darrers dies de la seva vida el gran poeta Jacint Verdaguer, una de les figures cabdals de la Renaixença. Vil·la Joana és una antiga finca agrícola del segle XVI. A mitjan segle XIX va ser adquirida per Ramon Miralles, alcalde de Sarrià, que la va transformar en l’actual casa residencial de tres plantes, amb campanar i rellotge a l’entrada principal, coronada per una torre. L’any 1902 Jacint Verdaguer va passar-hi els seus últims dies acollit per la família Miralles per recuperar-se de la malaltia que patia, però va morir el 10 de juny d’aquell any. La casa, adquirida el 1925 per l’Ajuntament de Barcelona, s’ha convertit en un museu dedicat al poeta. A les diferents sales del museu es poden veure les diverses habitacions amb mobiliari de l’època, el dormitori on va morir i manuscrits, objectes personals i fotografies que ens apropen a la seva trajectòria vital i literària. A Vil·la Joana, Verdaguer hi feia una vida contemplativa i es recreava amb la vegetació i la natura que l’envoltava. Inspirant-se en aquests paisatges va escriure alguns dels seus últims poemes.
Horari: dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h. De dimarts a divendres, per a grups amb reserva prèvia.
Informació: carretera de l’Església, 104. Vallvidrera. Tel. 93 204 78 05.
Documentació: http://www.museuhistoria.bcn.cat
Barcelona a vista d’ocell
Cim del Tibidabo
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Som a 516 metres d’altura, al cim de la muntanya més alta de Barcelona. Des del seu mirador, situat davant del temple del Sagrat Cor, es veu, a vista d’ocell, tota la ciutat, el mar i les muntanyes dels voltants. Algú diu que en un dia clar s’ha arribat a veure l’illa de Mallorca i la serra de Tramuntana. El que sí que es veu gairebé sempre són les muntanyes del Montseny i Montserrat, a més de tota la ciutat de Barcelona als peus, amb el parc d’atraccions en primer pla i l’observatori Fabra, obra de Josep Domènech i Estapà. Jacint Verdaguer va parlar en molts dels seus poemes de les serres que envolten Barcelona: al seu poema Oda a Barcelona, el 1883; o bé a Les Tres Muntanyes, en què parlava dels tres cims de Barcelona: el Tàber, Montjuïc i el Tibidabo. Deia que el Tàber era el bressol de la ciutat; Montjuïc un soldat que fa de sentinella, i el Tibidabo el respatller d’una cadira immensa. Destaca el gran temple del Sagrat Cor, una mena d’edifici guia que es veu des d’un munt de carrers i places de la ciutat de Barcelona i que ajuda a orientar-se. L’any 1886 es va oferir una peça de terra del cim del Tibidabo a Giovanni Bosco, fundador de la congregació dels salesians, perquè hi alcés un temple dedicat al Sagrat Cor. Inicialment, en aquesta parcel·la es va aixecar un petit oratori que encara es conserva. El 1902 es va iniciar la construcció del gran temple expiatori, un edifici monumental d’estil neogòtic i coronat per una estàtua de bronze del Sagrat Cor, obra de l’arquitecte Enric Sagnier. La construcció del temple va finalitzar l’any 1961. Un ascensor permet pujar a la part superior del temple, situada a 575 metres sobre el nivell del mar, des d’on es pot gaudir d’una impressionant vista de la ciutat.
Horari: tot l’any.
Informació: Consorci del Parc de Collserola. Carretera de l’Església, 92. Barcelona. Tel. 93 280 35 52.
Documentació: http://www.parccollserola.net
La Muntanya Màgica
Parc d’Atraccions del Tibidabo
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Al costat de l’església s’estén el parc d’atraccions, un entranyable i poètic espai ple de sorpreses per a grans i petits. Va ser creat per una societat impulsada pel farmacèutic i home de negocis Salvador Andreu, l’inventor de les famoses pastilles del Dr. Andreu. Des de l’obertura del Parc d’Atraccions el 1901, es van anar creant algunes atraccions que s’han convertit en emblemàtiques, sense les quals el parc no seria el que és. Són les següents: la sala dels miralls, el magatzem de les bruixes i els bruixots (conegut com Ferrocarril Aeri), la talaia o gran palanca, una imponent construcció metàl·lica de 50 metres d’alçària que puja els visitants fins a situar-los a 551 metres sobre el nivell del mar, o l’avió que fa voltes impulsat per la seva pròpia hèlix (una rèplica del primer avió que va fer el trajecte Barcelona-Madrid). Aquestes atraccions de tota la vida comparteixen espai amb altres de més modernes i espectaculars. Però per als nostàlgics encara queda el magnífic Teatre de Marionetes Marionetarium o el petit Museu dels Autòmats. Des de l’obertura del Parc d’Atraccions el 1901, el Museu dels Autòmats va anar important de diversos països europeus autòmats i màquines automàtiques, però a partir del 1925 van ser els mateixos treballadors els qui els van anar fabricant fins al 1954. Actualment, la peça més antiga és el Pallasso mandolinista, de l’any 1880, però en destaquen altres de molt populars com Els equilibristes, L’Orquestra Prodigiosa o La Monyos, personatge cèlebre de les Rambles dels anys trenta. La fama de la col·lecció va fer que fins i tot Walt Disney volgués comprar-los el 1957 durant una visita al Tibidabo. Sortosament va marxar amb les maletes buides per la negativa de l’empresa a vendre’ls. Al final dels anys setanta van ser retirats per ser restaurats en profunditat i des del 1982 formen part del Museu d’Autòmats.
Horari: tot l’any. Consulteu els horaris a la web (varien segons la temporada).
Informació: plaça del Tibidabo, 3-4. Tel. 93 211 79 42.
Documentació: http://www.tibidabo.cat
Aquí va néixer Vallvidrera
Cementiri i església de Santa Maria de Vallvidrera
Sarrià - Sant Gervasi. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Des del pantà de Vallvidrera és molt fàcil arribar a un dels espais més característics i coneguts del parc de Collserola: l’ermita de Santa Maria. Per fer-ho cal prendre un camí senyalitzat. L’ermita és una antiga parròquia esmentada al segle X, però d’estil gòtic tardà (segle XVI). Va ser nucli original de Vallvidrera i en destaca l’absis, de tres cares, i el campanar adossat a la façana, el petit cementiri, la sagristia i la rectoria. S’hi fan misses els diumenges a les 10.30 h i el cementiri es pot visitar els caps de setmana i els dies festius. Al costat hi ha l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera, un equipament pensat perquè en gaudeixin grans i petits.
Horari: Tot l’any.
Informació: Consorci del Parc de Collserola. Carretera de l’Església, 92. Barcelona. Tel. 93 280 35 52.
Documentació: http://www.parccollserola.net