LA DRETA DE L’EIXAMPLE


Nits màgiques a la Casa Batlló

Casa Batlló

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Aquesta joia arquitectònica d’Antoni Gaudí sorprèn pel seu elaborat disseny i vistositat extrema. Cada racó de la casa conté elements i detalls que fascinaran el visitant per la seva explosió de colors i formes. Impecablement restaurat, l’edifici va reobrir les portes als visitants l’any 2002.

Als mesos d’estiu hi ha la possibilitat de visitar la ja de per si màgica casa durant la nit. Sota els estels i a la llum de les espelmes, la seva terrassa modernista es transforma durant uns quants mesos en escenari d’actuacions musicals i ofereix als visitants un espectacle completament encisador.

Horari: els concerts tenen lloc del 16 de juny al 4 de setembre. Horari: de dimecres a diumenge, de 21 a 00.30 h.

Informació: passeig de Gràcia, 43.

Documentació: http://www.casabatllo.es


Un viatge en el temps

Cafè del Centre

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Probablement el més vell de l’Eixample, el Cafè del Centre no té res a envejar a altres cafès modernistes més coneguts de la ciutat. Aquest encantador local conserva l’ambient original: taules de marbre, bancs de fusta i columnes. Des del 1873 el Cafè del Centre ha estat regentat per diferents generacions de la mateixa família i, de fet, pocs canvis s’hi han fet des d’aleshores. La seva decoració i la llum tènue han servit d’inspiració a il·lustres personatges, com l’escriptora Montserrat Roig o Víctor Mora, el creador de l’heroi Capitán Trueno, i durant els anys vuitanta va acollir tertúlies literàries i sessions de poesia.

Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 8 a 23.30 h. El mes d’agost està tancat.

Informació: carrer de Girona, 69. Tel. 93 488 11 01.


El carrer de l’art

Galeries d’art del carrer del Consell de Cent

Eixample. La Dreta de l’Eixample


L’eix tradicional de les galeries d’art a Barcelona s’ha ubicat tradicionalment en el cèntric carrer del Consell de Cent. En el tram de carrer que va del passeig de Gràcia al carrer d’Aribau, a banda i banda hi ha desenes de galeries d’art contemporani. Un petit passeig pel carrer del Consell de Cent permetrà copsar als visitants quines són les últimes tendències del món de l’art contemporani.

Horari: tot l’any. Horari comercial.

Informació: eix del carrer del Consell de Cent, entre el passeig de Gràcia i el carrer d’Aribau, aproximadament.


Un oasi al cor de l’Eixample

Claustre de l’església de la Concepció

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Aquest claustre és tota una descoberta. I és que es tracta d’una veritable illa de pau amagada en un dels indrets amb més trànsit de tot Barcelona: el quadrant sud-est de l’illa de cases formada per la confluència dels carrers d’Aragó, Roger de Llúria, València i Bruc. Per entrar-hi només cal anar al carrer de Roger de Llúria i obrir la porta del número 70. L’espai pertany al monestir de Santa Maria de Jonqueres (segles XV-XVI), traslladat pedra a pedra des de l’interior de les muralles. La planta és rectangular i està format per dues galeries superposades d’estilitzadíssimes columnes i bellíssims arcs apuntats, amb un jardí al mig, amb dues grans magnòlies i una font. Sovint és l’escenari ideal de concerts a l’aire lliure o presentació d’actes culturals.

Horari: es pot visitar els dies feiners, de 7.30 a 13 h i de 17.30 a 21 h; els diumenges i festius, de 8 a 14 h i de 17.30 a 21 h.

Informació: parròquia de la Puríssima Concepció i Assumpció. Carrer de Roger de Llúria, 70 o carrer d’Aragó, 299. Tel. 93 457 65 52.

Documentació: http://www.concepciobcn.com


El cinema més elegant

Cinema Coliseum

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Passant pel davant del Coliseum, situat a la Gran Via, a tocar del passeig de Gràcia, algú pot tenir la sensació de ser a París. I és que aquest edifici imponent recorda els grans edificis clàssics de la capital francesa. De fet, la seva arquitectura està inspirada en l’òpera de París. Va ser projectat per Francesc de Paula Nebot i en la construcció van participar artesans com Fernández Casals, Gonçal Batlle i Torra Pasan, a més d’escultors com Pere Ricart. Destaca per la seva façana monumental amb un gran porxo, i la cúpula. Va obrir les portes el 1923 i s’hi va projectar la primera pel·lícula sonora a Espanya: La canción de París, amb Maurice Chevalier. Avui és encara un dels cinemes més populars de la ciutat. La sala gran es fa servir sobretot per a grans espectacles teatrals, però al costat hi ha el Club Coliseum, una sala més petita on es projecten pel·lícules d’estrena.

Horari: tot l’any. Els horaris són a la pàgina web del Grup Balañà.

Informació: Gran Via, 595.

Documentació: http://www.grupbalana.com


L’Eixample de fa cent anys

Fira Modernista

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Cada any, el carrer de Girona (entre l’avinguda Diagonal i el carrer d’Aragó) i els voltants s’omplen de gom a gom, amb gent disposada a participar en la Fira Modernista, una activitat que gira entorn d’una època, el modernisme, que va ser molt important en aquests carrers de l’Eixample. La fira se celebra al final de maig o al començament del mes de juny i dura tres dies. Està organitzada per Cor Eixample (Associació de Comerciants i Professionals de la Dreta de l’Eixample) i l’Institut Municipal del Paisatge Urbà. Qui hi vagi trobarà jocs per als nens, espectacles, tallers, àpats populars, maquetes de trens d’època, un museu de cotxes d’època, rutes guiades pels edificis modernistes de la zona i xerrades sobre el tema. També s’anima que la gent hi vagi vestida de l’època modernista.

Horari: final de maig - començament de juny.

Informació: Cor Eixample i Institut Municipal del Paisatge Urbà. Tel. 93 487 12 43.

Documentació: http://www.coreixample.com


Art per trepitjar i seure

Rajoles i bancs del passeig de Gràcia

Eixample. La Dreta de l’Eixample


A Barcelona hi ha un carrer on és possible veure petites obres d’art mirant a terra i seure en increïbles bancs que són, alhora, fanals, tots d’estil modernista. És el passeig de Gràcia. Aquesta gran avinguda, on es concentren alguns dels edificis més famosos del modernisme català, com la Pedrera i la Casa Gaudí, està pavimentada amb unes rajoles hexagonals molt curioses, dissenyades per l’arquitecte Antoni Gaudí. Aquestes rajoles van ser pensades per al terra del davant de la Casa Batlló (1904; passeig de Gràcia, 43), però finalment es van fer servir per a la Pedrera (1906-1910; passeig de Gràcia, 92). El 2002 l’Ajuntament de Barcelona va utilitzar el disseny per a les rajoles del paviment de les voreres de tot el carrer i avui són un dels símbols d’aquest elegant vial i també de tota la ciutat. Les rajoles conviuen amb els fanals-banc d’estil modernista que es poden trobar al llarg del passeig. Són bancs de trencadís blanc i amb formes arrodonides, que suporten grans fanals de ferro forjat, amb formes vegetals que aguanten un globus de llum amb una estructura de ferro. Aquests bancs van ser dissenyats per Pere Falqués i Manuel Ballarín. Són un dels trets distintius de l’avinguda.

Horari: tot l’any.

Informació: Oficina d’Informació de Turisme de Barcelona - plaça de Sant Jaume. Carrer de la Ciutat, 2. Tel. 93 285 38 34.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


Delicatessen amb història

Colmado Quílez

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Si busques aigua, la podràs triar entre més de dues-centes marques. Si vols oli, hauràs de seleccionar-lo entre un dels 245 que s’exposen al mostrador. El mateix passa amb els tres-cents tipus de cerveses, els tres mil cinc-cents vins de més de cent denominacions o els whiskys, els vinagres, els embotits, els formatges, els tes… I és que el colmado Quílez és el paradís del comprador sibarita, d’aquell que sap el que vol i que busca la millor qualitat. L’establiment, a més, és tota una descoberta per a amants de les botigues d’estètica antiga. I és que la seva fesomia s’ha mantingut fidel a l’estil de quan es va inaugurar, el 1908. En els seus primers anys va ser un forn, després una confiteria i, finalment, es va convertir en l’actual colmado. L’establiment, que havia estat propietat de Julián Quílez, que va ser qui va donar fama al local, va passar el 1974 a mans d’Andrés Lafuente, provinent d’una família de gran tradició en el comerç de vins, licors i destil·lats. A poc a poc s’hi van anar incorporant altres productes, com foies, fumats, caviars, conserves de luxe o altres delicatessen. Avui és un lloc increïble per descobrir com eren els colmados de la burgesia barcelonina de fa un segle i, de passada, fer la compra per preparar un dinar o un sopar inoblidables.

Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h, i dissabtes al matí.

Informació: rambla de Catalunya, 63. Tel. 93 215 23 56.

Documentació: http://www.lafuente.es


Alta gastronomia des del 1898

Colmado Murria

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Per visitar el colmado Murria cal tenir temps. Temps suficient per fixar-se en els detalls, enlluernar-se amb la decoració del local i en cada un dels productes que hi venen, curosament col·locats a les seves prestatgeries, calaixos i neveres. I és que tot és en el lloc exacte on ha d’estar col·locat, en un espai ordenadíssim i de marcada estètica modernista. Som al carrer de Roger de Llúria, 85, en una de les botigues més maques de Barcelona, fundada el 1898 i on es poden trobar tota mena de delicatessen gastronòmiques, entre les quals destaquen formatges, pernils ibèrics, foie, caviar, smokers, vins, caves, olis, conserves, xocolates, cafès, tes… L’establiment és fàcilment reconeixible des de la distància. La seva façana, modernista, n’és un fidel indicador.

Horari: dimarts, dimecres i dijous, de 9 a 14 h i de 17 a 21 h. Divendres, de 9 a 21 h. Dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.

Informació: carrer de Roger de Llúria, 85. Tel. 93 215 57 89.

Documentació: http://www.murria.cat


El pa de sempre

Fleca Balmes

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Barra catalana antiga, coca del Maresme, pa de barra de masia, pa de llet, pa de pagès, pa gallec, pa del rei boig (de sègol), pa mariner, pa de motlle de quatre llavors, pa de motlle de nous, pa de motlle d’espelta, trena, xapata… La llista de pans i productes de fleca i pastisseria que es poden trobar a la Fleca Balmes és interminable. Aquesta fleca va ser fundada el 12 d’octubre de 1908 per Manuel Crespo i la seva esposa, Blasa. De seguida el local es va fer famós, sobretot per les seves ensaïmades. Avui, el propietari és Eduard Crespo, nét del fundador i apassionat del pa com el seu pare i el seu avi. En l’actualitat, com ha estat sempre, s’hi ven pa elaborat de forma artesana, amb matèries de primera qualitat sense cap tipus d’additius.

Horari: tot l’any. Horari comercial.

Informació: carrer de Balmes, 156. Tel. 93 218 07 10.

Documentació: http://www.flecabalmes.com


Dinars i sopars amb vistes

La Terrassa del Claris

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Per gaudir de les nits d’estiu i d’hivern en un espai privilegiat. La Terrassa de l’Hotel Claris, situada a l’última planta de l’hotel, ofereix espectaculars vistes de Barcelona al costat de la piscina. Al migdia es pot tastar el menú Factory. A la nit es pot gaudir d’àmplia oferta gastronòmica en què destaquen el llamàntol rostit amb verdures, wagyu amb xips de carxofes i all o peix de la llotja amb nyàmera, botifarra i flor de carabassó, així com una àmplia oferta de caviar iranià. També ofereix una àmplia varietat de còctels, tant amb alcohol com sense. Entre els primers hi ha els més «clàssics», com la Caipirinha, el Bloody Mary, el Mojito i el Margarita, i els «Claris fashion», com el ¡Hip47!, el Passió Negra o el Fragolino. A més, quatre vegades per setmana, s’hi fan actuacions de música en directe.

Horari: esmorzar: de 9 a 11 h de dilluns a diumenge. Carta de migdia: de 13 a 16 h de dilluns a diumenge. Carta de nit: de 20 a 23.30 h de dilluns a diumenge. Menú factory: de 13 a 16 h de dilluns a divendres. Còctels i combinats: de 18 a 1 h, de diumenge a dijous, i fins les 2 h, divendres i dissabtes. Actuacions musicals de dimecres a dissabte a partir de les 23 h.

Informació: carrer de Pau Claris, 150. Tel. 93 487 62 62.

Documentació: http://www.derbyhotels.com/ca/hotel-claris


Una illa cultural al carrer de València

Jardins de la Casa Elizalde

Eixample. La Dreta de l’Eixample


S’hi fan cursos, concerts, tallers, conferències, activitats per a nens i tota mena d’activitats culturals. És la Casa Elizalde, un antic palauet urbà típic de la burgesia catalana del final del segle XIX (projectada per Emili Sala l’any 1888) que s’ha convertit en un dels centres cívics i culturals més actius de la ciutat. Es troba en una de les tradicionals illes de l’Eixample, envoltada del brogit de quatre dels carrers més transitats de la ciutat: València, Pau Claris, Aragó i Roger de Llúria. Es pot participar en alguna de les activitats que programa el centre cultural o bé per passejar-se pels seus jardins. Aquest pati interior es va recuperar l’any 1985. En destaquen la pèrgola i les marquesines i ofereix una vista única: la de les façanes posteriors dels edificis modernistes que l’envolten.

Horari: tot l’any, de dilluns a dissabte.

Informació: carrer de València, 302. Tel 93 488 05 90.

Documentació: http://www.casaelizalde.com


L’antiga fàbrica Damm

Jardins de Montserrat Roig

Eixample. La Dreta de l’Eixample


En l’espai on antigament hi havia una fàbrica de cervesa, ara hi ha uns jardins dedicats a una de les cronistes més importants que ha tingut Barcelona: Montserrat Roig. En les seves novel·les havia parlat, i molt, dels interiors d’illa de l’Eixample, de la màgia d’aquells patis interiors que la van veure néixer i créixer. Avui, en aquest espai es pot passejar entre tarongers, pollancres, mimoses i palmeres, o gaudir dels espais de lleure i les zones de joc infantil. L’espai es va recuperar després que, el 1992, l’empresa de cerveses Damm deixés les instal·lacions. De l’antiga fàbrica es conserva una xemeneia i un dipòsit de cervesa de coure, que ara fa les funcions de tobogan.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer del Rosselló, 488-490 i carrer de Provença, 535-537.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


Un passatge aristocràtic

Passatge de Méndez Vigo

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Per descobrir la cara més elegant i residencial de l’Eixample cal anar al passatge de Méndez Vigo. Es tracta d’un bonic vial situat al carrer de Pau Claris, entre els carrers d’Aragó i Consell de Cent, que dóna la benvinguda al vianant amb un elegant forjat de ferro. Un cop a dins, sorprenen els edificis, torres envoltades de jardins, i el munt de vegetació que inunda aquest racó amagat del centre, tan a prop del passeig de Gràcia. En aquest passatge, que és privat (normalment només hi poden passar els veïns), hi ha els edificis del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, l’Institut Italià de Cultura o la Casa degli Italiani.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer de Pau Claris (entre els carrers d’Aragó i Consell de Cent).


Mòmies, sarcòfags i faraons

Museu Egipci de Barcelona

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Per descobrir els secrets d’una de les civilitzacions més antigues de la humanitat tan sols cal anar al carrer de València de Barcelona i creuar la porta d’entrada del Museu Egipci. I és que aquí hi ha una de les col·leccions de peces egípcies més importants d’Europa, formada per mil peces que permeten descobrir la vida i els costums de l’antic Egipte. El museu disposa de més de 2.000 metres quadrats distribuïts en tres grans sales d’exposició (una de les quals és temporal), biblioteca, aules de formació i botiga. Són molt interessants les visites guiades temàtiques. Fins i tot es fan visites nocturnes o dramatitzades.

Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 20 h, i diumenge, de 10 a 14 h. El Museu tanca el 25 i el 26 de desembre i l’1 de gener.

Informació: carrer de València, 284. Tel. 93 488 01 88.

Documentació: http://www.museuegipci.com


Un secret a la rambla de Catalunya

Passatge de la Concepció

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Una porta de ferro forjat dóna la benvinguda al passatge de la Concepció, un carreró insòlit situat a la rambla de Catalunya, entre els carrers de Rosselló i Provença. Endinsar-s’hi permet descobrir un racó agradable i romàntic, sense trànsit, on es pot gaudir del silenci i contemplar els petits arbres o les reixes de ferro als extrems. S’hi pot anar a passejar o bé a dinar a un dels restaurants que hi ha, com el Tragaluz (cuina mediterrània) o El Japonés (de cuina japonesa en un entorn de disseny) o el Petit Comitè, de cuina tradicional catalana.

Horari: tot l’any.

Informació: rambla de Catalunya (entre els carrers de Rosselló i Provença).


El màgic món de les olors

Museu del Perfum

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Al diccionari, la paraula perfum apareix definida com: «substància olorosa usada per a perfumar». Però el món del perfum i les olors va més enllà d’aquestes sis paraules. Al Museu del Perfum de Barcelona és fàcil descobrir l’univers de les olors. Saber, per exemple, que al temple egipci d’Edfú hi ha jeroglífics amb receptes per fer perfums o que a través dels recipients de perfum que s’han conservat es pot veure el reflex de l’art i la cultura del lloc i del moment històric al qual pertanyen. En total es poden veure fins a 5.000 envasos de perfums i essències de diferents llocs del món i també de diferents èpoques. Des d’envasos prehistòrics i egipcis, ceràmiques gregues, vidres romans o envasos àrabs o orientals. A més d’essenciers del segle XVIII i XIX i una increïble mostra de perfums, des que va començar la perfumeria industrialitzada fins a l’actualitat. El museu s’ubica al passeig de Gràcia, en les antigues dependències d’una perfumeria.

Horari: de dilluns a divendres de 10.30 a 20 h. Dissabtes d’11 h a 14 h. Diumenges i festius tancat.

Informació: passeig de Gràcia, 39. Tel. 93 261 01 21.

Documentació: http://www.museodelperfume.com


Luxe oriental al cor de Barcelona

Els restaurants de l’Hotel Mandarin Oriental

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Al passeig de Gràcia, a prop de la Casa Batlló, hi ha un hotel espectacular, que pot ser visitat si un s’hi allotja, però també si es fa un àpat en algun dels seus restaurants. Es troba ubicat en un elegant edifici de mitjan segle XX, que presenta un interior sorprenent, molt modern, dissenyat per l’arquitecta Patricia Urquiola. Acull cinc restaurants: Moments (que té una estrella Michelin i és a càrrec de la famosa xef Carme Ruscalleda), Bar Banker’s (un original espai decorat amb una col·lecció de caixes fortes a les parets), el Terrat (situat al terrat de l’edifici, amb magnífiques vistes, piscina i on serveixen aperitius i begudes), Blanc (un espai totalment blanc on es poden tastar, de la mà del xef Jean Luc Figueras, especialitats catalanes i orientals) i, per acabar, el Jardí Mimosa, un agradable jardí a dues passes del carrer on se serveix cuina lleugera per dinar, berenar i sopar.

Horari: Moments: de dimarts a dissabte de 13.30 h a 15.30 h i de 20.30 h a 22.30 h. Tancat el diumenge i el dilluns.

Bar Banker’s: de diumenge a dimecres de 17 a 1 h i de dijous a dissabte de 17 a 3 h. Terrat: de 8 a 20 h (de temporada). Blanc: tots els dies de 7 a 11 h, de 13 a 16 h i de 20 a 23 h. Mimosa: tots els dies de 12 a 21.30 h (de temporada i sempre que ho permetin les condicions metereològiques).

Informació: passeig de Gràcia, 38-40. Tel. 93 151 88 88.

Documentació: http://www.mandarinoriental.es


Art en un antic magatzem de mantellines

Espai Volart

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Una porta de vidre i un mostrador de fusta, decorat amb una antiga caixa registradora, donen la benvinguda a aquesta sala d’exposicions temporals a la Dreta de l’Eixample. Es tracta de l’Espai Volart, una de les seus de la Fundació Vila Casas, que té com a objectiu promocionar l’art contemporani català a través d’una sèrie d’espais expositius a Barcelona, Palafrugell i Torroella. Al carrer d’Ausiàs Marc es troba una de les seves seus principals. Està ubicada en un antic magatzem de mantellines que encara conserva l’estètica de l’arquitectura industrial del començament del se-gle xx. L’edifici fou dissenyat per Roc Cot i Ramon Viñoles els anys 1904-1906. Al seu interior, d’on destaquen les grans dimensions de les sales, els balconets i les escales interiors, i les columnes, s’hi fan exposicions temporals d’artistes contemporanis.

Val la pena participar en les activitats del servei de visites guiades als espais de Barcelona de la Fundació Vila Casas, dedicats a exposicions temporals, que disposa d’educadors especialitzats en art contemporani i s’adreça al públic general. A través d’un recorregut al llarg de les mostres, l’espectador se submergirà en l’univers creatiu de l’artista i esdevindrà part activa de l’obra.

Horari: de dimarts a divendres, de 17 a 20.30 h. Dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 20.30 h. Diumenges, d’11 a 14 h. Tancat els dilluns i els dies festius, el mes d’agost, Setmana Santa i del 24 al 31 de desembre.

Informació: carrer d’Ausiàs Marc, 22. Tel. 93 481 49 85. Per a les visites guiades: tel. 93 481 79 80.

Documentació: http://www.fundaciovilacasas.com


Casa de les Punxes

Casa Terrades

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Josep Puig i Cadafalch fou un dels arquitectes més coneguts del començament del segle XX. Un dels seus edificis més famosos és la Casa Terrades, que tothom coneix amb el nom de Casa de les Punxes, per les seves agulles de forma cònica que coronen les diferents parts de l’immoble. Ocupa una illa sencera de l’avinguda Diagonal. Si un s’hi fixa, hi podrà veure un munt de detalls neogòtics, un rellotge de sol a la façana principal, vidres plomats a les porteries i balcons molt treballats. A la façana del carrer del Rosselló hi ha un gran plafó de ceràmica en el qual està representada la figura de sant Jordi. No es pot visitar per dins però val la pena fixar-se en les façanes de l’edifici, de les més originals de tot Barcelona.

Horari: tot l’any. Per dins no es pot visitar ja que és propietat privada.

Informació: avinguda Diagonal, 416-420.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


Un pati típic de l’Eixample

Terrassa de Vinçon

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Per veure un pati agradable, silenciós i que conserva tot l’encant dels típics patis de l’Eixample, només cal entrar a la botiga Vinçon de mobles i decoració. Aquesta famosa botiga està situada al passeig de Gràcia i té entrada des d’aquest carrer i també pels carrers de Provença i Pau Claris. Està situada en un edifici que forma part del patrimoni arquitectònic de Barcelona, projectat l’any 1899 per l’arquitecte Antoni Rovira i Rabassa, i va pertànyer al pintor Ramon Casas. La terrassa es troba a l’interior de l’edifici, al costat de la secció de mobles, i és un racó tranquil que s’ha conservat amb els mosaics i tots els elements del jardí propis del principi del segle XX. Les vistes també valen la pena: a un altre interior d’illa, amb altres terrasses igualment ben conservades i també a la façana posterior de la Pedrera.

Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 20.30 h.

Informació: passeig de Gràcia, 96, Provença, 273 i Pau Claris, 175.

Documentació: http://www.vincon.com


Orient a Barcelona

Casa Àsia

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Un trosset d’Orient a Barcelona. És el que trobarem a Casa Àsia, un centre dedicat a la promoció del continent asiàtic i els països del Pacífic, on es poden veure exposicions, assistir a conferències i concerts al seu auditori o trobar tota mena de llibres i documentació d’Àsia. El centre està situat al número 373 de la Diagonal, a l’antic Palau Baró de Quadras, en un edifici que fou reformat el 1904 per Josep Puig i Cadafalch. Val la pena anar-hi per contemplar la façana, de pedra treballada, estil gòtic, una gran tribuna i gran reixa de ferro, i per entrar-hi, per gaudir de les exposicions temporals i la bellesa arquitectònica i la decoració del seu interior. L’entrada i la recepció són plenes de mosaics de ceràmica, al terra i a les parets, portes de ferro forjat, mampares modernistes, arcs… Una elegant escalinata de pedra porta a les altres dependències: la sala Manila (amb columnes, xemeneia ornamentada, portes de fusta treballada), la sala d’exposicions principal, sala Ispahan, l’auditori, la mediateca… i el fabulós jardí d’Orient, situat en una gran terrassa.

Horari: de dilluns a divendres, de 10 a 20 h. Dissabtes, de 10 a 14 h.

Informació: avinguda Diagonal, 373. Tel. 93 368 08 36.

Documentació: http://www.casaasia.es


Cultura vinícola

Monvínic

Eixample. La Dreta de l’Eixample


A Monvínic ho saben tot sobre vins. I és que aquest espai situat al carrer de la Diputació està concebut per divulgar la cultura del vi. Es tracta d’una bodega, un bar de vins, un centre de documentació, un espai culinari i un espai de tast i conferències. Tot en un. L’espai és molt modern i és ple de detalls relacionats amb el món del vi. Dissenyat per Alfons Tost, va ser finalista del premi FAD d’Interiorisme 2009. A Monvínic es pot triar entre milers de referències, sempre deixant-se aconsellar per l’equip de sommeliers. També s’hi pot anar a prendre una (o més) copa de vi. Cada dia l’equip de l’establiment fa una curosa selecció d’uns trenta vins d’aquí i d’arreu, que s’acompanyen de gustoses tapes. Hi ha qui ve a aquest local per visitar el Centre de Documentació, disponible per als Amics de Monvínic. Hi trobaran una tria de llibres, revistes, guies de publicació anual, catàlegs i tota mena de documents relacionats amb el món del vi. Per acabar, un altre espai imprescindible d’aquest engranatge és l’espai culinari, un restaurant exquisit, i també l’espai dedicat al tast de vins i a les conferències. En definitiva: som davant d’una de les millors enoteques de tot el món. No ho diem nosaltres. Ho diuen les principals revistes del sector.

Horari: de dilluns a divendres. Centre de Documentació: d’11 a 23.30 h. Bar de vins: de 13 a 23.30 h. Espai culinari: de 13.30 a 15.30 h i de 20.30 a 22.30 h.

Informació: carrer de la Diputació, 249. Tel. 93 272 61 87.

Documentació: http://www.monvinic.com


Un oasi de calma entre la Diagonal i el passeig de Gràcia

Jardins del Palau Robert

Eixample. La Dreta de l’Eixample


El Palau Robert és un lloc ideal per anar a demanar informació turística de Catalunya o bé per assistir a algun esdeveniment cultural o una exposició. Però també és l’indret on anar per escapar-se del brogit de la Diagonal i el passeig de Gràcia i gaudir d’una estona de silenci envoltat de vegetació. Els jardins van ser dissenyats per Ramon Oliva al començament del segle XX. El protagonista de l’espai és la frondosa vegetació arreu, sobretot d’algunes espècies de palmeres, sempre plenes de cotorres. Enfront del Palau hi ha també una gran esplanada perquè hi juguin els nens, bancs i, just al costat de les antigues cotxeres, l’agradable terrassa del Café del Gallery, ja al carrer del Rosselló.

Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 20 h. Diumenges, de 10 a 14.30 h.

Informació: passeig de Gràcia, 107. Accessos des del passeig de Gràcia, el carrer del Rosselló i el carrer de Còrsega.

Documentació: http://www.bcn.es/parcsijardins


Imaginació al poder!

La Pedrera. Casa Milà

Eixample. La Dreta de l’Eixample


La seva imatge és una de les més conegudes de la ciutat. Surt a les postals, a les portades de les guies turístiques, als reportatges sobre Barcelona de les revistes de viatges d’arreu del món… No és estrany: la Pedrera és un dels edificis més fascinants de tots els que va construir l’arquitecte Antoni Gaudí. És al passeig de Gràcia, a la cantonada amb el carrer de Provença. A primera vista, el que més destaca és la seva façana —totalment de pedra, amb balcons i finestres ondulats, com si fossin onades marines— i el terrat, coronat d’estrafolàries xemeneies, ventiladors i sortidors d’escala, tots construïts amb maó recobert de calç i trencadís de marbre o de vidre. Un cop a dins també destaquen els patis interiors, de formes rodones i el·líptiques; les golfes, un espai amb arcs parabòlics que suporten la coberta i on s’ha instal·lat una exposició sobre l’arquitecte Gaudí i la seva obra, i finalment el terrat, un dels racons més màgics de la ciutat, amb les xemeneies gaudinianes en primer pla i unes vistes increïbles de la ciutat com a teló de fons. A l’estiu, al terrat de la Pedrera es fan concerts. És una ocasió única per visitar-lo.

Horari: cada dia de 10 a 20 h.

Informació: passeig de Gràcia, 92, carrer de Provença, 261. Tel. 902 400 973.

Documentació: http://www.lapedreraeducacio.org


El mercat de l’Eixample

Mercat de la Concepció

Eixample. La Dreta de l’Eixample


València, Aragó, Girona i Bruc. Són els quatre carrers que tenen entrada al Mercat de la Concepció, un espai de grans dimensions que ocupa tota una illa de l’Eixample i que s’ha convertit en un dels mercats més bonics de Barcelona. L’edifici que l’acull és de l’arquitecte Rovira i Trias. És del final del segle XIX i presenta una enorme estructura de ferro, sota la qual se situen les diferents parades d’alimentació, flors (la floristeria Navarro és molt popular i està oberta les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any) i alguns petits restaurants, com Casa Amàlia. En els darrers anys l’edifici va ser reformat i, junt amb les parades tradicionals, s’hi van afegir comerços més moderns, com un supermercat i una botiga d’electrodomèstics.

Horari: els dilluns, de 8 a 15 h; de dimarts a divendres, de 8 a 20 h. I els dissabtes, de 8 a 15 h.

Informació: carrer d’Aragó, 313-317. Tel. 93 457 53 29.

Documentació: http://www.laconcepcio.com


Els productes més selectes

Can Ravell

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Vins, caves, champagnes, embotits selectes, verdures de temporada, marisc, caviars, foies, conserves, formatges, xocolates, pans… Can Ravell és una de les botigues d’exquisideses més famoses de l’Eixample. Està oberta des del 1929. Va ser llavors quan Ignasi Ravell va comprar l’establiment i va obrir la Mantequería Ravell, on es podia trobar de tot i al millor preu. Amb els anys el concepte de la botiga va anar canviant i a poc a poc va deixar d’oferir de tot per seleccionar els productes i especialitzar-se en aliments de qualitat. Una de les característiques del negoci era que estava obert tots els dies de l’any, Nadal inclòs. Després del parèntesi de la Guerra Civil (quan la botiga va estar tancada durant tres anys), l’Ignasi Ravell va fer créixer el negoci i als anys setanta ja oferia càterings. El seu fill, Josep Ravell, va continuar al càrrec de la botiga, la va renovar i va obrir també un restaurant que s’ha convertit en un dels millors de la ciutat.

Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 21 h. Diumenges, de 10 a 15 h. Dilluns, tancat.

Informació: carrer d’Aragó, 313. Tel. 93 457 51 14.

Documentació: http://www.ravell.com


El carrer de la salut

Passatge de Mercader

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Al cor de l’Eixample, aquest passatge és un vial accessible, sense reixes, que encantarà els passejants que busquen una mica de tranquil·litat entre el brogit d’altres carrers més freqüentats. És el passatge de Mercader, situat al carrer de Provença, entre els carrers de Mallorca i Balmes. Antigament en aquest carreró es van instal·lar moltes clíniques de diferents doctors, raó per la qual va ser conegut durant un temps com el carrer de la Salut. Avui és un espai ocupat per elegants cases d’estil anglès, amb jardins a l’entrada, amb palmeres i tarongers. Al començament del carrer hi ha un bar restaurant força agradable. Al vial també hi ha una galeria d’art i un parell d’antiquaris.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer de Provença, entre els carrers de Mallorca i Balmes.


Aires de poble al mig de l’Eixample

Passatge Tasso

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Al passeig de Sant Joan, entre el carrer del Consell de Cent i el de la Diputació, s’amaga un carreró amb molt d’encant, format per cases de diferents altures, força senzilles, tot i que algunes mostren bonics esgrafiats a les façanes. Passejar-hi —després de la remodelació, en la qual s’ha refet el paviment i s’han plantat arbres de l’amor (amb vistoses flors de color rosat) i jardineres— és molt agradable. Aquest carrer es va obrir el 1871 en terrenys propietat del tipògraf i editor menorquí Lluís Tasso. Per fer-hi el projecte de remodelació es va demanar la col·laboració de l’escola Carlit, que queda al costat. Els alumnes van fer un dibuix amb la finalitat de gravar-lo al terra del carrer. La guanyadora va ser la Maria, que va fer un dibuix del sol format per una rotllana de nens i nenes que envolten la Terra mentre formen cors amb els braços.

Horari: tot l’any.

Informació: passeig de Sant Joan, entre el carrer del Consell de Cent i el de la Diputació.


Cultura japonesa a Barcelona

Bonsaikebana

Eixample. La dreta de l’Eixample


Un trosset del Japó a l’Eixample. Qualsevol que s’apropi a Bonsaikebana trobarà un espai on descobrir el Japó i la seva cultura. A la botiga es venen bonsais i tot el que estigui relacionat amb el cultiu i la pràctica de la Ikebana (o art floral japonès). Però, a més de la part de venda, també hi ha un espai per als cursos, sigui de bonsais i d’Ikebana o de japonès. També organitzen viatges al Japó.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer de Bailèn, 35. Tel. 93 265 31 54.

Documentació: http://www.bonsaikebana.com


A l’ombra de l’església de la Concepció

Passatge del Rector Oliveras

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Només s’hi pot passar caminant. Aquest és un dels principals encants d’aquest carreró amagat entre les illes quadriculades de l’Eixample. És ideal per passejar sense sorolls ni trànsit, per resguardar-se dels sorolls de la ciutat durant una estona. Està situat entre els carrers de Roger de Llúria i Bruc, i Aragó i València, i es troba a tocar de l’església gòtica de la Concepció. La passejada acaba en un petit jardí interior que dóna al pòrtic d’entrada de l’església. El jardí és ple de palmeres i té un parc infantil.

Horari: tot l’any.

Informació: es troba entre els carrers de Roger de Llúria i Bruc, Aragó i València.

Documentació: http://www.proeixample.cat


L’Eixample dels il·lustres

Passatge de Permanyer

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Unes reixes de ferro tanquen l’accés a tots els vehicles que no siguin d’algun veí del passatge de Permanyer. Es tracta d’un carrer particular format per cases baixes, d’estil anglès, amb jardins a l’entrada. De totes maneres, tot i que no és obert als vehicles forans, dues vies laterals sí que permeten el pas de vianants. Aquest passatge es troba al carrer de Pau Claris, entre els carrers de Consell de Cent i Diputació, i va ser un projecte de la societat El Ensanche y Mejora de Barcelona, ja el 1864. En aquest elegant carreró van viure personatges il·lustres com el pianista Vidiella o el dibuixant Apel·les Mestres.

Horari: tot l’any.

Informació: es troba al carrer de Pau Claris, entre els carrers del Consell de Cent i de la Diputació.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


El déu de les arts, el comerç i la ciència

Escultures d’Hermes a la rambla de Catalunya

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Si mirem cap a dalt mentre passegem per la rambla de Catalunya, descobrirem boniques façanes i també increïbles escultures. Moltes estan dedicades a Hermes, el déu de les arts, el comerç i la ciència. Al número 33, a la Casa Rodolf Juncadella, del 1891, es poden veure (sempre mirant a dalt) quatre relleus de ceràmica que el representen inspirant diverses arts com la música o la geometria. Són obra de Pere Carbonell.

Horari: tot l’any.

Informació: rambla de Catalunya, 33.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


Tot per disfressar-se

Menkes

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Quan arriba el Carnaval no fa falta agafar un avió i anar a Rio de Janeiro o Venècia, a Barcelona i a les localitats properes també es munten festes grosses a les quals es pot anar disfressat i passar-s’ho bé. Per fer-ho, hi ha una botiga que compleix totes les expectatives. Es diu Menkes i es troba a la Gran Via. Aquesta veterana botiga de disfresses està especialitzada en vestits d’època, però també hi ha moltes altres disfresses (de cancan, de cowboy, de geisha, de pirata…) i complements de tota mena. Per comprar i també per llogar.

Horari: tot l’any, de dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 19.45 h. Dissabtes, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h.

Informació: Gran Via, 642-646. Tel. 93 318 86 47.

Documentació: http://www.menkes.es


Un petit bar de jazz

Jazzman

Eixample. La Dreta de l’Eixample


És un bar petit però amb un esperit molt gran. Està obert des del 1979 i acull melòmans, amants del jazz en general i músics en un espai de reduïdes dimensions però molt acollidor. S’hi fan actuacions d’artistes veterans i de nous talents. El gènere preferit és el jazz, però també s’hi poden veure alguns concerts de blues o de soul. Els músics toquen a l’altell, en un raconet, i el públic està molt a prop d’ells. L’ambient és íntim i relaxat. Sens dubte, és un lloc especial per gaudir al màxim de la música en directe.

Horari: tot l’any. Se’n pot veure l’agenda d’actuacions a la pàgina web.

Informació: carrer de Roger de Flor, 238.

Documentació: http://www.jazzmanbcn.com


L’illa d’or

Illa d’edificis entre la Gran Via i el carrer de la Diputació, la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia

Eixample. La Dreta de l’Eixample


Per veure els edificis més elegants de l’Eixample, només cal fer la volta a aquesta illa de cases situada entre els carrers de la Gran Via i la Diputació, la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia. S’hi troben una sèrie d’edificis construïts entre el 1892 i el 1907, amb entrades senyorials i pisos alts de gran bellesa ornamental. Un dels més notables és la Casa Juncadella (al número 33), obra d’Enric Sagnier, amb decoracions de Pere Carbonell a la façana, una elegant entrada de carruatges amb pati interior i reixes daurades. Però també, al número 19, destaca la casa Heribert Pons, d’Alexandre Soler i Mas, amb una escultura, la Diana caçadora, d’Eusebi Arnau, al vestíbul. A la cantonada de la Gran Via hi ha la Casa Pia Batlló (al número 17), d’estil neogòtic, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca. Val la pena fixar-se en el portal, amb tribuna central i les torres de la cantonada coronades amb miradors de ferro forjat.

Horari: tot l’any.

Informació: illa d’edificis entre la Gran Via i el carrer de la Diputació, la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com