DIAGONAL I EL FRONT MARÍTIM DEL POBLENOU


Zona de banys del Fòrum

Parc del Fòrum

Sant Martí. Diagonal i el Front Marítim del Poblenou


Una platja sense sorra però perfectament equipada per al bany i amb tots els serveis necessaris: aquesta és la refrescant proposta que ofereix el parc del Fòrum durant l’estiu. Les diferents àrees destinades al bany són poc profundes i, per tant, són ideals per als nens. A la zona de banys del Fòrum també es poden fer passejades en diferents tipus d’embarcació: catamarà, canoa, esquí nàutic, etc.

Horari: a l’estiu, d’11 a 14 h. De l’1 al 30 de juny i del 16 al 30 de setembre: només dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h. De l’1 de juliol al 15 de setembre: cada dia.

Informació: plaça del Fòrum, 1. Tel. 93 224 75 71.

Documentació: http://www.bcn.cat/platges


El xiringuito dels que es cuiden

Xiringuito Group Natura

Sant Martí. Diagonal i el Front Marítim del Poblenou


A la platja de la Mar Bella hi ha un indret on es pot practicar ioga i relaxació, beure sucs de fruites naturals i menjar productes biològics o cuina japonesa. El Xiringuito Group s’ha especialitzat a oferir activitats que conjuguen la cultura de platja amb activitats adreçades a tenir cura de cos i ment. L’espai perfecte per desestressar-se i cuidar-se durant l’estiu sense sortir de la ciutat.

Horari: a l’estiu, de 9 a 2 h.

Informació: avinguda del Litoral, s/n, davant del carrer de la Selva de Mar.

Documentació: http://www.elchiringuitogroup.com


Una base davant el mar

La Base Nàutica

Sant Martí. Diagonal i el Front Marítim del Poblenou


La Base Nàutica és una instal·lació municipal que va néixer per fomentar la cultura de platja i els esports nàutics. A la Base es poden aprendre i practicar windsurf, patí català, catamarà, optimist i caiac, i també preparen per als exàmens de diferents titulacions nàutiques. Però si simplement es visita la Base per prendre alguna cosa al bar i contemplar la vista des de l’espigó, la sensació serà com la d’estar navegant en alta mar.

Horari: tot l’any. Gener, febrer i març, de 10 a 17.30 h. Maig, juny, juliol i agost, de 10 a 19 h. Setembre i octubre, de 10 a 19 h. Novembre, de 10 a 18 h. Desembre, de 10 a 17.30 h.

Informació: avinguda del Litoral, s/n. Platja de la Mar Bella.

Documentació: http://www.basenautica.org


El museu de les Ciències Naturals

Museu Blau

Sant Martí. Diagonal i el Front Marítim del Poblenou


L’edifici més emblemàtic del parc del Fòrum, on va tenir lloc el Fòrum de les Cultures l’any 2004, és aquest triangle equilàter dissenyat per Jacques Herzog i Pierre de Meuron. Ubicat al número 1 de l’avinguda Diagonal, acull actualment el Museu Blau de Ciències Naturals, part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’exposició de referència del museu per a la qual ha estat adaptat l’edifici s’anomena «Planeta Vida», un viatge per la història de la vida i la seva coevolució.

Horari: tot l’any. Horari d’hivern: de l’1 d’octubre al 31 de maig: de dimarts a divendres, de 10 a 19 h. Dissabtes i diumenges, de 10 a 20 h. Horari d’estiu: de l’1 de juny al 30 de juliol: de dimarts a diumenge, de 10 a 21 h. De l’1 d’agost al 30 de setembre: de dimarts a diumenge i dilluns festius, de 10 a 20 h.

Informació: accés per la plaça de Leonardo da Vinci, 4-5. Parc del Fòrum. Tel. 93 256 60 02.

Documentació: http://www.museublau.bcn.cat


Barcelona postal de postals

Edifici Fòrum

Sant Martí. Diagonal i el Front Marítim del Poblenou


Més de sis mil postals de Barcelona donen forma a aquesta obra d’Eugènia Balcells. Entre la designació de Barcelona com a seu olímpica l’any 1986 fins al 1992, any en què van tenir lloc els Jocs Olímpics, l’artista es va dedicar a recollir totes les postals que va trobar sobre la ciutat per confeccionar aquesta obra disposada en nou panells. Amb les postals ha creat visions de Barcelona que van des de la panoràmica fins al microcosmos. Barcelona postal de postals està ubicada a l’interior de l’edifici Fòrum, un cop se n’han pujat les escales d’accés.

Horari: tot l’any.

Informació: avinguda Diagonal, 1. Edifici Fòrum. Tel. 93 356 06 12.

Documentació: http://www.bcn.cat/artpublic


Reconciliant espai públic i infraestructures

Esplanada del parc del Fòrum

Sant Martí. Diagonal i el Front Marítim del Poblenou


L’esplanada del Fòrum és, de fet, una extensió de la Diagonal en forma de mà amb els dits oberts. Aquest espai va rebre un premi d’arquitectura a la Biennal de Venècia 2004 per haver creat «un nou paisatge sobre una planta de reciclatge, reconciliant l’espai públic amb les infraestructures d’una ciutat i un projecte ecològic». El paisatge urbà d’aquest indret inclou les xemeneies i els serveis de la depuradora, més dues pèrgoles per fer ombra i dues sales hipòstiles. La planta fotovoltaica lleugerament inclinada consta de 27 plafons i rep els raigs de sol, que transforma en energia. El projecte d’urbanització d’aquest espai va rebre també el Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea Premi Mies van der Rohe 2005.

Horari: tot l’any.

Informació: parc del Fòrum. Avinguda Diagonal, 1.

Documentació: http://www.bcn.cat/artpublic


Torre de les aigües

Torre d’aigües Macosa (Can Girona)

Sant Martí. Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou


Prop del modern centre comercial Diagonal Mar hi ha una torre d’aigües del 1880 en excel·lent estat de conservació. El disseny de la torre va anar a càrrec de Pere Falqués, el mateix arquitecte que ideà els típics fanals bancs del passeig de Gràcia. La torre es va construir per extreure aigua del riu Besòs i comercialitzar-la, però com que no s’aconseguí potabilitzar-la adequadament, va passar a formar part de la fàbrica metal·lúrgica dels germans Girona, la fàbrica Macosa. La torre, construïda amb maó vist, destaca pel seu balcó, on es troba l’antic dipòsit d’aigua.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer dels Ferrers, 2.

Documentació: http://www.descobrimsantmarti.org


Parc sostenible i autosuficient

Parc de Diagonal Mar

Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou


Aquest parc —el segon més gran de Barcelona— fou dissenyat per Enric Miralles, el qual es va basar en criteris de sostenibilitat i autosuficiència. El seu disseny optimitza els recursos naturals i aposta per les energies renovables i l’estalvi energètic. L’aigua és l’eix vertebrador del parc i condiciona el tipus de vegetació present a la vora dels llacs. Per al rec de la vegetació s’utilitza l’aigua de pluja enmagatzemada en pous allotjats al subsòl, que es distribueixen a través de canonades a la vista que recorren tot el parc. Al llarg de tot el parc hi ha també grans testos decorats amb ceràmiques.

Horari: tot l’any. De les 10 h al capvespre.

Informació: carrer de Llull, 361. Hi ha altres accessos pels carrers de la Selva de Mar, Llull, Josep Pla, Taulat i passeig de Garcia Fària.

Documentació: http://www.bcn.cat/parcsijardins