LA VILA DE GRÀCIA
Un secret a la plaça del Diamant
Plaça del Diamant
Gràcia. La Vila de Gràcia
Si creuem la famosa plaça del Diamant, habitualment plena de menuts jugant, ens costarà de creure el secret que guarda sota terra. Construït durant la Guerra Civil, el refugi antiaeri que hi ha sota la plaça podia acollir fins a dues-centes persones a 12 metres sota terra. Tot i ser el més conegut, no és ni molt menys l’únic que hi ha al barri, però sí un dels més grans i més ben conservats. Redescobert durant unes obres l’any 1992, va ser reformat i actualment es pot visitar. Durant la visita, les estretes parets, els sostres baixos i la dèbil il·luminació que hi ha, fins i tot avui dia, evoquen en el visitant les penalitats d’un temps i una època que han deixat una gran empremta a la ciutat.
Horari: tot l’any.
Informació: per fer la visita guiada cal reservar hora trucant al 93 219 61 34.
Documentació: http://www.tallerhistoriadegracia.cat
Bodega amb solera
Bodega Quimet
Gràcia. La Vila de Gràcia
Hi ha racons que són màgics perquè sembla que per a ells no passi el temps. La Bodega Quimet ha viscut diverses generacions i encara conserva tot l’encant de les petites bodegues de barri. Olor de fusta i vi, barrils que serveixen de taula, una decoració autèntica on es poden degustar tapes i una selecció d’exquisits embotits i formatges extremenys, aquest és el secret perquè el Quimet estigui sempre a vessar de gent.
Horari: tot l’any. De diumenge a dimecres, de 10 a 23.30 h. De dijous a dissabte, de 10 a 00.30 h.
Informació: carrer de Vic, 23. Tel. 93 218 41 89.
Gaudí al centre de Gràcia
Casa Vicens
Gràcia. La Vila de Gràcia
Enfilant el tranquil carrer de les Carolines, al marge del circuit principal de Gaudí i sense les seves aglomeracions, trobem la Casa Vicens. Aquesta casa va ser un dels primers encàrrecs importants de l’arquitecte i, anys més tard, el 1927, va rebre el premi de l’Ajuntament al millor edifici de Barcelona. La casa fou construïda entre el 1883 i el 1889 com a segona residència familiar de Manuel Vicens i Montaner, el qual diuen que era propietari d’una fàbrica de ceràmiques. I és precisament l’ornamentació basada en les rajoles de ceràmica una de les característiques més singulars de l’edifici. Construït en quatre plantes, està clarament influït per l’art mudèjar i àrab, tant en la seva forma com en la decoració basada en la ceràmica pintada amb motius florals.
Horari: tot l’any. El 22 de maig, dia de Santa Rita, és l’únic en què es poden visitar els jardins, ja que hi ha una capella dedicada a aquesta santa.
Informació: carrer de les Carolines, 24.
Documentació: http://www.casavicens.es
Swing a la Virreina
Plaça de la Virreina
Gràcia. La Vila de Gràcia
Una de les places amb més encant del barri és, sens dubte, la de la Virreina. Rep el nom del fet que antigament s’hi ubicava l’antic Palau del Virrei del Perú, Manuel Amat. Avui dia la plaça està presidida per l’església de Sant Joan, construïda el 1884. A banda i banda de la plaça s’hi estenen plàcidament les terrasses, un dels atractius principals del barri. Però si el que us agrada és ballar o simplement us ve de gust gaudir de la música jazz i del swing, atanseu-vos-hi el primer diumenge de cada mes a les dotze del migdia. És el dia en què l’associació Bcnswing organitza una ballada mensual a la plaça. Llavors la Virreina s’omple de parelles que ballen lindy-hop, un ball que té molts seguidors a Barcelona, però que va sorgir a Nova York i va ser popularitzat per ballarins afroamericans durant els anys vint i trenta. Un diumenge al mes la Virreina es converteix en la plaça amb més swing.
Horari: tot l’any. Primer diumenge de mes.
Informació: plaça de la Virreina.
Bressol de la rumba catalana
Plaça del Raspall
Gràcia. La Vila de Gràcia
Als voltants d’aquesta petita plaça ubicada al cor de Gràcia, hi viuen la major part dels gitanos del barri, una comunitat molt arrelada, ja que fa més de dos-cents anys que hi van arribar els primers. Artistes com el Pescaílla, creador de la rumba catalana, van viure en aquesta zona, i al carrer de Tagamanent hi ha un zona dedicada a l’artista Gato Pérez, que va contribuir a la recuperació i la difusió d’aquest gènere. Molt a prop de la plaça del Raspall s’hi troben també diverses associacions i penyes gitanes. Una passejada a peu ens permetrà comprovar com la plaça del Raspall conserva intacte el sabor de barri i de rumba.
Horari: tot l’any.
Informació: plaça del Raspall. Oficina d’Informació de Turisme de Barcelona - Plaça de Sant Jaume. Carrer de la Ciutat, 2. Tel. 93 285 38 34.
Documentació: http://www.graciapedia.gracianet.cat
La Campana de Gràcia
Plaça de la Vila de Gràcia
Gràcia. La Vila de Gràcia
El campanar de 33 metres d’altura que domina la plaça, una torre octogonal amb un rellotge d’esferes de quatre cantons, fa que sigui coneguda per molts com «la plaça del Rellotge». Aquest nom, però, no ha estat mai oficial, tot i haver tingut diversos noms des de la seva construcció: plaça d’Orient, plaça de la Constitució, plaça de Rius i Taulet, i l’actual plaça de la Vila de Gràcia, nom escollit per votació popular el 2008. La plaça té un valor simbòlic afegit, ja que s’hi ubica la Casa de la Vila, actual seu del districte. Tanmateix, la seva campana, coneguda com «la Campana de Gràcia» o «la Marieta», va ser protagonista d’una coneguda revolta. El 1870, durant la revolta de les Quintes, el municipi s’oposà a portar els joves a la guerra. La història popular diu que la campana va sonar ininterrompudament del 4 al 9 d’abril cridant els graciencs a resistir. Tot i que els militars comandats pel general Eugenio Gaminde hi van disparar repetidament amb els canons, la campana no va deixar de sonar. Diuen que aquesta és la causa del so esquerdat de la campana, que durant anys va passar a ser un símbol de la resistència i que va donar nom a la publicació satírica La Campana de Gràcia.
Horari: tot l’any.
Informació: plaça de la Vila de Gràcia. Oficina d’Informació de Turisme de Barcelona - Plaça de Sant Jaume. Carrer de la Ciutat, 2. Tel. 93 285 38 34.
Documentació: http://www.graciapedia.gracianet.cat
La botiga més cinèfila
Cinemascope
Gràcia. La Vila de Gràcia
Els amants del setè art no poden deixar de visitar aquesta petita botiga atapeïda d’objectes relacionats amb el cinema: pòsters, revistes, DVD, fotografies inèdites i material de col·leccionista. La botiga constitueix en si mateixa un homenatge al gran cinema de totes les èpoques. Una visita a la botiga, ubicada al número 29 del carrer de la Perla, molt a prop dels cinemes Verdi, és el vehicle ideal per endinsar-nos de ple en la història del cinema.
Horari: tot l’any. Dilluns i dimecres de 17 a 20 h, dijous, divendres i dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 21 h, dimarts tancat.
Informació: carrer de la Perla, 29. Tel. 93 237 27 20.
Cafè Vienès
Casa Fuster
Gràcia. La Vila de Gràcia
Per reviure la màgia dels anys vint amb tota la seva esplendor, no hi ha un lloc més adequat que el Cafè Vienès de la Casa Fuster, actualment convertida en hotel. Fou construïda el 1908 pel mateix arquitecte del Palau de la Música, Lluís Domènech i Montaner. En aquell temps era coneguda com «la casa més cara de Barcelona», per la qualitat dels materials de construcció i l’abundància de marbres de la seva decoració. A partir dels anys vint, la Casa Fuster allotjà el Cafè Vienès a la planta baixa. El Cafè era un actiu centre cultural i artístic freqüentat per la burgesia i la intel·lectualitat de l’època. Anys més tard va passar a ser propietat de la companyia elèctrica ENHER i va estar a punt de ser enderrocat. L’any 2000 fou comprat per una cadena hotelera que el va rehabilitar completament i el va tornar a obrir al públic l’any 2004. Actualment, el Cafè Vienès ha recuperat completament la seva antiga esplendor. Cada dijous al vespre es transforma en un Club de Jazz pel qual han passat artistes de primer nivell, i fins i tot Woddy Allen i el seu clarinet, el qual, a més a més, va escollir l’edifici com un dels escenaris de la pel·lícula Vicky, Cristina, Barcelona.
Horari: tot l’any.
Informació: passeig de Gràcia, 132. Tel. 93 255 30 00. Per assistir a les sessions del Club de Jazz cal fer reserva prèvia.
Documentació: http://www.hotelescenter.es/casafuster
Un bar musical clàssic
Musical Maria
Gràcia. La Vila de Gràcia
Baixant el carrer Gran de Gràcia, en un dels carrerons adjacents de la banda esquerra, trobem un dels bars musicals amb més història del barri: el Musical Maria, un clàssic que fa més de trenta anys que funciona. Fidel a un estil, conserva la clientela rockera de tota la vida, que es barreja amb clients més joves i fins i tot algun turista ocasional.
Les seves parets plenes de pòsters i fotografies —moltes originals i signades— rendeixen culte als grans grups de rock dels anys seixanta i setanta. La insòlita decoració del local té figuretes, guitarres i multitud de detalls que faran que els més melòmans gaudeixin d’allò més.
Horari: tot l’any, de 21 a 2.30 h; els divendres i els dissabtes fins a les 3 h.
Informació: carrer de Maria, 5.
Documentació: http://www.barcelona.salir.com
Autèntics pastissets de Belém
A Casa Portuguesa
Gràcia. La Vila de Gràcia
Al carrer de Verdi de Gràcia podem trobar un tros de Portugal. A Casa Portuguesa és un establiment dedicat a l’elaboració i la venda de rebosteria casolana típica d’aquest país, però també s’hi poden trobar vins i altres productes de gurmet. L’ambient tranquil que s’hi respira evoca tot l’encant del país lusità. Si es visita l’establiment resulta imprescindible tastar els famosos pastelinhos de Belém, típics del barri lisboeta i que elaboren seguint la recepta tradicional. Tal com es pot llegir al manifesto de l’establiment: «L’amor a primera vista es compon de petits detalls que no deixen indiferent».
Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 17 a 23 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 23 h.
Informació: carrer de Verdi, 58. Tel 93 368 35 28.
Documentació: http://www.acasaportuguesa.com
El cafè intel·lectual
Salambó
Gràcia. La Vila de Gràcia
Aquest cafè restaurant pren el nom de la novel·la homònima de Gustave Flaubert. Constitueix un clàssic del barri de Gràcia i durant molts anys ha estat i continua sent parada obligada abans o després de la sessió de cinema als Verdi.
El Salambó ha mantingut el seu caràcter intel·lectual i és lloc de trobada d’aficionats a la literatura i al cinema. Per promocionar l’art de l’escriptura, l’establiment és un dels promotors del Premi Salambó, guardó amb un prestigi notable que vol reconèixer el millor llibre de l’any anterior. L’acte d’entrega del premi té lloc al mític establiment.
Horari: tot l’any. De dilluns a dijous de 17 a 1 h, divendres i vigílies de festiu de 17 a 3 h, dissabtes de 12 a 3 h i diumenges de 12 a 1 h.
Informació: carrer de Torrijos, 51.
Documentació: http://www.cafesalambo.com
Carrers que es disfressen
Gràcia a la Festa Major
Gràcia. La Vila de Gràcia
A mitjan agost, el barri de Gràcia deixa de ser ell mateix i es disfressa, es transforma. Els seus carrers renuncien a estar fets de voreres i edificis de maons i ciment per donar pas als més increïbles mons que ens puguem imaginar. Els veïns i les veïnes competeixen per aconseguir un dels guardons per al seu carrer i de manera desinteressada són ells mateixos els que inventen, dissenyen i confeccionen els guarniments, utilitzant generalment materials reciclats i posant-hi molta paciència i il·lusió. L’inici de la decoració dels carrers data com a mínim del 1877, any en què es té coneixement d’un concurs de guarniment de botigues, i les primeres decoracions de carrers consistien en arcs de brancatges. No queda clar si el patrocini que celebren les festes correspon a la Mare de Déu d’Agost o bé al de sant Roc, que és el dia 16. En qualsevol cas, actualment la celebració té un caire més marcadament festiu i popular que no pas religiós. Alguns dels carrers que acostumen a destacar pel seu guarniment són: Verdi, Tordera, Bruniquer, Joan Blanques, Sant Lluís i Encarnació. Però són molts els carrers i les places de Gràcia que es guarneixen durant les festes.
Horari: una setmana a partir del 15 d’agost.
Informació: Oficina d’Informació de Turisme de Barcelona - Plaça de Sant Jaume. Carrer de la Ciutat, 2. Tel. 93 285 38 34.
Documentació: http://www.festamajordegracia.cat
Lluïsos de Gràcia
Plaça del Nord
Gràcia. La Vila de Gràcia
Una altra de les places amb encant i una mica apartada del centre del barri és la plaça del Nord. Al número 7 d’aquesta plaça trobem un edifici d’estil neoclàssic que data del 1879 i que allotja la seu dels Lluïsos de Gràcia. L’entitat de base catòlica es va fundar l’any 1955 amb el nom Corte Angélica de San Luis Gonzaga de Gracia i va ser promoguda per mossèn Jaume Alsina. Aquesta antiga associació sociocultural i esportiva, molt arrelada al barri, va celebrar el seu 150è aniversari l’any 2005.
L’edifici té una singularitat, i és que a la part superior de la façana central hi ha un rellotge de sol, un dels onze que hi ha a Barcelona, segons l’inventari de la Societat Catalana de Gnomònica.
Horari: tot l’any.
Informació: plaça del Nord, 7. Tel. 93 218 33 72.
Documentació: http://www.lluisosdegracia.cat
Recordant l’Arbre de la Llibertat
Plaça del Sol
Gràcia. La Vila de Gràcia
Estar a la plaça del Sol equival, sens dubte, a estar al rovell de l’ou de Gràcia. Però el que pocs dels seus veïns saben és que al bell mig de la plaça hi va haver l’anomenat Arbre de la Llibertat, un cedre que va ser plantat l’any 1869 per la Junta d’Armament i Defensa de la República durant els temps que van seguir la Revolució de Setembre del 1968. Diuen que al veí carrer del Canó hi havia una societat maçona, els membres de la qual van ser afusellats durant la revolta de les Quintes del 1870, al bell mig de la plaça, d’aquí el nom pel qual es conegué l’arbre. Al cap dels anys l’arbre es va fer malbé i va ser retirat, juntament amb la reixa que l’envoltava.
Horari: tot l’any.
Informació: Oficina d’Informació de Turisme de Barcelona - Plaça de Sant Jaume. Carrer de la Ciutat, 2. Tel. 93 285 38 34.
Documentació: http://www.graciapedia.gracianet.cat
Perruqueria anglesa
Perruqueria Anthony Llobet
Gràcia. La Vila de Gràcia
Al cor del barri de Gràcia s’ubica una perruqueria ben especial. El que més crida l’atenció és la seva decoració, que es basa en elements de les barberies antigues. Els seients on tallen els cabells als clients són peces de col·leccionista, igual que molts dels estris de perruqueria, autèntiques antiguitats que decoren el local. Aquesta perruqueria s’anuncia com a «Hair English Saloon», perquè tot el seu personal pot atendre els clients en anglès. En una ciutat tan cosmopolita com Barcelona tenen mercat assegurat.
Horari: tot l’any. De 10.30 a 21 h.
Informació: carrer de Ros d’Olano. Tel. 93 218 04 49.
Documentació: http://www.anthonyllobet.com
Al teatre com a casa
El teatre més petit del món
Gràcia. La Vila de Gràcia
No hi ha res més màgic que la màgia de la petitesa. El teatre més petit del món és en realitat la casa del compositor i concertista Luis de Arquer. Aquesta proposta insòlita consisteix a escoltar un concert de piano en un ambient d’inspiració noucentista, tal com es feia en el passat, quan era habitual reunir-se als salons de les cases per escoltar música. Les pintures de les parets i l’atmosfera que es crea amb els llums de les espelmes ens endinsen en el gaudi de l’excepcional interpretació de les peces de piano. En acabar el concert el petit grup que conforma el públic és convidat a una copa de cava als jardins de la casa. Aquest punt final acabarà de convertir la vetllada en una experiència inoblidable.
Época: tot l’any. Dissabtes a les 21 h.
Informació: carrer de l’Encarnació, 25. Tel. 93 284 99 20.
Documentació: http://www.elteatremespetitdelmon.com
El celler amb gust cubà
Celler Raïm
Gràcia. La Vila de Gràcia
L’espai que ocupa el celler va obrir les portes el 1886 com a menjador de la fàbrica que s’ubicava al carrer de Siracusa. L’any 2002 dos amants de la cultura cubana es van fer càrrec del celler. L’establiment ha mantingut tot l’encant dels antics cellers centenaris i ha conservat el mostrador de fusta i marbre i una multitud d’ornaments de l’època, però també s’hi han afegit elements de la cultura cubana, i no tan sols en la seva decoració. La música i els seus famosos mojitos fan que el Raïm sigui el celler amb més son de Gràcia.
Horari: tot l’any, de 20 a 2.30 h.
Informació: carrer del Progrés, 48.
Documentació: http://www.raimbcn.com
Promovent l’art i la música
Heliogàbal
Gràcia. La Vila de Gràcia
Aquest establiment, que ja s’ha convertit en tot un referent a la ciutat, és, des del 1995, la seu de l’Associació Cultural Heliogàbal, que treballa per a la promoció de diferents activitats artístiques i culturals.
La secció «Petits concerts» ha acollit des del seu inici algunes de les bandes amb èxit de l’escena actual i artistes de renom internacional. Altres activitats que organitzen són els «Trimestres de poesia», la secció «Músiques disperses» per promoure la música més experimental, i sessions setmanals de jazz a les «Gracia Jazz Sessions». Les seves parets serveixen per exposar pintures, il·lustracions i fotografies, exposicions que es renoven periòdicament. A més a més, amb motiu de les Festes de Gràcia, organitzen concerts a l’aire lliure amb el nom de «Festigàbal». Amb aquesta intensa activitat l’Heliogàbal de sempre aconsegueix sorprendre.
Horari: tot l’any. De dimarts a diumenge, a partir de les 21 h. A l’estiu: a partir de les 22 h.
Informació: carrer de Ramón y Cajal, 80.
Documentació: http://www.heliogabal.com
Teatre d’art per a tothom
Teatre Lliure de Gràcia
Gràcia. La Vila de Gràcia
Tot un símbol d’una època, aquest teatre inicià la seva trajectòria l’any 1976 a la seu de la cooperativa de Consum La Llibertat i de la mà d’una companyia de teatre independent. El Teatre Lliure volia posar-se al servei de la societat amb el lema «Un teatre d’art per a tothom». L’objectiu dels seus promotors era controlar totes les passes del procés creatiu i alhora promoure la normalització del teatre en català. El seu estil i la proximitat de l’escenari al públic —el seu espai mòbil s’adaptava a les necessitats de cada producció— van ser pioners i crearen un precedent. La seu original del Teatre Lliure al carrer del Montseny va tancar per reformes l’any 2003 i es va reobrir el 2010.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer del Montseny, 47. Tel. 93 238 76 25.
Documentació: http://www.teatrelliure.com
Més que una coral
L’Orfeó Gracienc
Gràcia. La Vila de Gràcia
Al bell mig del barri de Gràcia té la seu l’Orfeó Gracienc, una entitat coral que va ser fundada l’any 1904 per Joan Balcells. Des d’aleshores la seva intensa activitat la va fer mereixedora de la Medalla d’Or de la Ciutat l’any 2006. La seu de l’Orfeó, de gairebé 2.000 metres quadrats, disposa d’auditori, una sala de ball, diverses sales d’assaig i un «racó de l’art», on es poden visitar exposicions de fotografia i pintura. Actualment la programació de l’Orfeó Gracienc va més enllà de l’oferta coral i té una secció de teatre, un esbart dansaire, un grup excursionista i una escola de música i dansa. A l’Orfeó també s’organitzen ballades de swing setmanals que són molt populars entre els amants d’aquest gènere.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer d’Astúries, 83. Tel. 93 217 63 32.
Documentació: http://www.orfeogracienc.cat
El secret del gelat de xocolata
Il Gelato di Gracia
Gràcia. La Vila de Gràcia
Els amants dels gelats no poden deixar de visitar aquest establiment de la plaça de la Revolució. La fama d’aquesta gelateria italiana atrau un nombrós públic, fins al punt que a determinades hores és normal haver d’esperar torn durant una estona. La tria dels sabors, d’entre una trentena, no serà fàcil, però el gelat de xocolata negra és una de les especialitats de la casa i un dels que té més èxit. La propietària, una italiana afincada a Barcelona, assegura que segueix fidelment la recepta del seu avi, que la inventà l’any 1896.
Horari: a l’estiu, de 17 a 1.30 h.
Informació: plaça de la Revolució, 2.
Documentació: http://www.perso.wanadoo.es/ilgelatodigracia
Diorames artesans
Un i Un
Gràcia. La Vila de Gràcia
Els diorames són un conjunt de materials o elements tridimensionals que conformen una escena de la vida real. La Maria Vilà ha aplicat aquest concepte per confeccionar-los artesanalment, concretament s’ha especialitzat en la representació d’oficis i establiments diversos. Cuiners, doctors, sabaters…, petites meravelles que cus amb molta paciència i per encàrrec al taller que hi ha darrere la botiga, on també és possible trobar objectes d’artesania per a la llar.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer del Cigne, 11. Tel. 93 218 52 77.
Documentació: http://www.un-i-un.com
Cuba al cor de Gràcia
Elsa Bar
Gràcia. La Vila de Gràcia
A cada racó d’aquest petit bar de Gràcia es viu l’esperit de Cuba. La seva propietària, Elsa Rivero, serveix mojitos amb una dedicació i un amor mereixedors de la fidel clientela que té. Quan és quasi l’hora de tancar, l’Elsa, que havia sigut cantant a l’Havana, toca una campaneta per demanar atenció i, com a agraïment a l’assistència dels clients, els regala alguna cançó cubana cantada a capella. Sovint el públic fa els coros de les improvisades estrofes que ella canta amb total entrega i enyorança.
Horari: tot l’any. De dimarts a dissabte, de 20.30 a 3.00 h.
Informació: carrer del Torrent de l’Olla, 78.
Músiques i balls d’ahir i avui
Centre Artesà Tradicionàrius
Gràcia. La Vila de Gràcia
Les músiques i les danses populars i tradicionals necessiten una especial cura per mantenir-se vives. El Centre Artesà Tradicionàrius va néixer per promocionar la música i la cultura tradicional catalanes. El centre basa la seva activitat en la programació regular de concerts, balls i sessions d’improvisació i intercanvi entre solistes i grups. A més a més, als seus tallers es pot aprendre a tocar instruments com la gralla, la dolçaina i la xeremia, i ballar bolangera, ball pla, jota o corrandes, entre molts altres estils. Unes danses i unes músiques que vénen de molt lluny, però que continuaran vives mentre hi hagi qui les balli i les interpreti.
Horari: tot l’any.
Informació: travessia de Sant Antoni, 6-8. Tel. 93 218 44 85.
Documentació: http://www.tradicionarius.com
Sol durant tot l’any
Cafè del Sol
Gràcia. La Vila de Gràcia
Durant les darreres dècades, el Cafè del Sol ha estat testimoni de la recent transformació del barri sense perdre mai el seu caràcter. La decoració clàssica de l’establiment ha disposat un piano a la planta superior. Freqüentat per persones de totes les edats, l’establiment forma part del paisatge urbà de la plaça del Sol des de fa diverses dècades. I a la seva terrassa, una de les de més fama del barri, diuen que s’hi pot prendre el sol tot l’any.
Horari: tot l’any. Cada dia, de 12 a 2 h; divendres i dissabtes, fins a les 3 h.
Informació: plaça del Sol, 16. Tel. 93 415 56 63.
Sala Cafè Teatre
Teatreneu
Gràcia. La Vila de Gràcia
No és fàcil poder gaudir del teatre en espais com el que ens ofereix la Sala Cafè Teatre del Teatreneu, un dels tres espais de què disposa aquest teatre. En aquesta sala es programen tot tipus d’espectacles: teatre, monòlegs, música i varietats. Els espectadors s’asseuen al voltant de petites taules rodones a la llum de les espelmes i de la tènue il·luminació. La proximitat a l’escenari i l’ambientació de la sala contribueixen a fer que els espectacles que hi tenen lloc siguin inoblidables.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer de Terol, 26. Tel. 93 285 37 12.
Documentació: http://www.teatreneu.com
Converses d’esperanto i occità
Taverna valenciana La Terreta
Gràcia. La Vila de Gràcia
A Gràcia hi ha una taverna on, un cop a la
setmana, se senten parlar llengües que difícilment sentirem parlar
al carrer.
Cada dimarts de 19 a 21 h la taverna valenciana La Terreta acull
grups de conversa d’esperanto, occità i alemany, però està previst
que l’activitat s’ampliï amb altres llengües. A cada grup
participen persones natives o bé que dominen una o diverses
llengües, la qual cosa permet mantenir converses de cert nivell. Si
simplement es té curiositat per saber com sona l’esperanto, aquest
és el racó ideal per escoltar-lo.
Horari: tot l’any, dimarts, de 19 a 21 h.
Informació: travessia de Sant Antoni, 11. Tel. 667 003 465.
Documentació: http://www.laterreta.cat
El racó màgic dels joves
Espai Jove La Fontana
Gràcia. La Vila de Gràcia
Imaginar un espai pensat i gestionat pels joves del barri és imaginar l’Espai Jove La Fontana. Aquest espai va néixer com una iniciativa gestionada pels joves del barri, tot i que després va passar a ser gestionat per l’Ajuntament. L’Espai dóna suport a joves i associacions de joves, funciona com a seu d’entitats juvenils i acull multitud d’esdeveniments de lleure i cultura que sovint són organitzats per les mateixes associacions. Concerts o cinema a la fresca durant l’estiu són algunes de les activitats que s’organitzen, però també activitats de nou format relacionades amb les noves tecnologies, com els tallers de Chiptunes —música escrita en format de sons sintetitzats pel xip de so d’una videoconsola— o bé les sessions lúdiques que organitzen grups d’aficionats per jugar a diferents videojocs.
Horari: tot l’any. El mes d’agost està tancat.
Informació: carrer Gran de Gràcia, 190-192. Tel 93 368 10 04.
Documentació: http://www.lafontana.org
Dissabtes de mercat
Mercat de la Llibertat
Gràcia. La Vila de Gràcia
Recentment remodelat, aquest mercat ha conservat la seva fesomia original. Construït l’any 1888 seguint l’estètica modernista, ja abans d’entrar a la plaça es pot entreveure la teulada del mercat, feta amb peces de ceràmica vidriada negra i rogenca. A la façana central destaca l’acabament a base de sanefes de ferro i un escut modernista amb motius florals. A la varietat de productes frescos que ofereixen les parades interiors, s’han d’afegir les petites parades situades als voltants de l’edifici del mercat. Si es visita la plaça de la Llibertat un dissabte al matí es pot gaudir d’un agradable matí de mercat amb gust de barri.
Horari: tot l’any. De dilluns a dissabte, de 7 a 15 h; divendres, de 7 a 20 h. A l’hivern també dijous a la tarda. El millor dia per gaudir de l’ambient de mercat és el dissabte al matí.
Informació: plaça de la Llibertat, 27. Tel. 93 217 09 95.
Documentació: http://www.lafontana.org
El cor del comerç de Gràcia
Mercat de l’Abaceria Central
Gràcia. La Vila de Gràcia
Un altre dels mercats centenaris de Barcelona és el de l’Abaceria Central, originàriament ubicat a la plaça d’Isabel, nom que tenia l’actual plaça de la Revolució, i que era lloc de trobada a l’aire lliure per a la venda de productes agrícoles.
El mercat cobert es construí el 1892, seguint l’estètica dels mercats de l’època, amb estructura metàl·lica i tancament d’obra vista, i en el qual destaquen les teulades ovalades. Als voltants trobem un «mercat de mercats» especialitzat en productes no alimentaris. A les més de quaranta parades que hi ha s’hi poden trobar productes tèxtils, plantes, bijuteria i parament de la llar, entre molts altres productes. Avui dia el mercat de l’Abaceria Central continua el cor de l’activitat comercial i la vida del barri.
Horari: tot l’any. De dilluns a dissabte, de 7 a 14 h i de 17.30 a 20 h. El millor dia per gaudir de l’ambient de mercat és el dissabte al matí.
Informació: travessera de Gràcia, 186. Tel. 93 213 62 86.
Documentació: http://www.bcn.cat/mercatsmunicipals
Modernisme almodovarià
Casas Ramos
Gràcia. La Vila de Gràcia
Aquesta joia poc coneguda del modernisme barceloní forma part de l’univers de Pedro Almodóvar, ja que va ser un dels escenaris que el manxec va escollir per rodar la pel·lícula Todo sobre mi madre. Aquests tres edificis del 1906 atrauen l’atenció per la seva magnífica façana modernista de tons groguencs, decorada amb motius florals. A la part posterior hi ha un pati que dóna al carrer de Mont-roig, on es pot veure un templet en forma de mirador d’estil modernista.
Horari: tot l’any.
Informació: plaça de Lesseps, 30, 31 i 32.
Documentació: http://www.rutadelmodernisme.cat
Microcerveseria artesana
La Cervecera Artesana
Gràcia. La Vila de Gràcia
Aquest petit establiment del barri de Gràcia ofereix una gran varietat de cerveses embotellades i de barril. Però el més singular d’aquesta microcerveseria és que elabora les seves pròpies varietats de cervesa de manera totalment artesana. A més a més, organitzen tasts i cursets per als qui volen aprofundir en els coneixements d’aquesta beguda.
Horari: tot l’any. Horari: de dilluns a dijous, de 18 a 2 h. Divendres i dissabte, de 18 a 3 h.
Informació: carrer de Sant Agustí, 14. Tel 93 237 95 94.
Documentació: http://www.lacervesera.net
Cultura pop japonesa i coreana
Pika Pika Shop
Gràcia. La Vila de Gràcia
Cada cop hi ha més interès en els productes culturals que ens arriben dels països asiàtics. A la botiga Pika Pika Shop podem trobar articles directament importats del Japó i de Corea que difícilment trobarem en altres botigues. Personatges de dibuixos animats, figuretes, clauers i multitud de productes d’inspiració pop. Pika Pika Shop també ofereix activitats paral·leles com tallers d’origami (papiroflèxia) i amigurimi, una tècnica d’origen japonès que consisteix a teixir petits ninots de crochet.
Horari: tot l’any. De dilluns a dissabte, de 10.30 a 14 h i de 17 a 20.30 h.
Informació: carrer de la Llibertat, 2. Tel. 93 178 10 60.
Documentació: http://www.pikapika.es
Experimentar la ingravidesa
Flotarium
Gràcia. La Vila de Gràcia
Flotarium és un indret on podrem experimentar què senten els astronautes quan estan a l’espai. Una gran banyera futurista plena d’aigua i sals permetrà experimentar la ingravidesa, alhora que proporcionarà una agradable sensació de relaxament físic i mental. La millor manera d’allunyar-se de l’estrès de la vida quotidiana és flotar.
Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 10 a 22 h.
Informació: plaça de Narcís Oller, 3.
Documentació: http://www.flotarium.com
La botiga dels petits rockers
Rock 01 Cool Baby
Gràcia. La Vila de Gràcia
A Gràcia hi ha una botiga on els més menuts poden vestir-se de la manera més cool. Samarretes i bodis de grups de rock com ACDC o Ramones. Vambes de les marques de moda, xumets i biberons d’estil gòtic… Els pares i les mares més moderns de la ciutat trobaran la roba i els complements per vestir els seus fills a l’última moda en aquesta original botiga.
Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 10 a 20.30 h. Dissabte, d’11 a 20.30 h.
Informació: carrer de Bonavista, 16.
Documentació: http://www.shop.rock01baby.com
Fruita seca i llegums a l’engròs des del 1885
Graneria Sala
Gràcia. La Vila de Gràcia
A la travessera de Gràcia hi ha una botiga molt particular, una graneria on es pot comprar fruita seca, llavors, cereals i tot tipus de llegums a l’engròs. Des del 1885 la Graneria Sala ha passat per tres generacions de la família Sala, bo i oferint un ampli ventall de productes naturals que ha anat adaptant d’acord amb la demanda de la seva clientela. El seu públic és molt variat, des de joves que tenen cura de la seva alimentació fins a senyores grans que fa anys que compren en aquesta botiga «de tota la vida».
Horari: tot l’any. Dilluns, de 17 a 20.30 h. De dimarts a dissabte, de 9 a 20.30 h.
Informació: travessera de Gràcia, 137. Tel. 93 237 90 97.
Documentació: http://www.bcngourmet.com
Un jardinet amagat dins d’una botiga
Olokuti
Gràcia. La Vila de Gràcia
Olokuti és una botiga de Gràcia dedicada exclusivament a la venda de productes de consum responsable. A l’interior, s’hi pot trobar artesania, productes biològics i diferents articles de comerç just. Tanmateix, la botiga amaga una agradable sorpresa: al fons de l’establiment hi ha un bucòlic jardinet amb taules i cadires on és possible seure i prendre una beguda o un te.
Horari: tot l’any. De dilluns a dijous, d’11 a 21.30 h. Divendres i dissabte, d’11 a 22 h.
Informació: carrer d’Astúries, 38. Tel. 93 217 00 70
Documentació: http://www.olokuti.com
Un món de disfresses i articles de festa
El Relámpago
Gràcia. La Vila de Gràcia
Hi ha una botiga a Gràcia que és sinònim de festa. El Relámpago fa més de seixanta anys que proveeix articles per a les festes, i no tan sols a Barcelona: als anys cinquanta aquest establiment proveïa articles per a les festes majors de mig Espanya. Avui dia, a les dues botigues del carrer del Torrent de l’Olla es poden trobar des de pinyates per a les festes d’aniversari infantils fins a decoració nadalenca i, naturalment, tot tipus de disfresses i complements per al Carnestoltes.
Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Dissabtes, de 10.30 a 14 h.
Informació: carrer del Torrent de l’Olla, 115 i 130.
Documentació: http://www.elrelampago.es
Exclusivitat i marisc gallec
Botafumeiro
Gràcia. La Vila de Gràcia
A Barcelona, el Botafumeiro és símbol de marisc gallec i d’exclusivitat, un dels restaurants de referència a la ciutat per la seva qualitat. Ja abans d’entrar trobem mostres de l’originalitat d’aquest establiment, que disposa d’un servei d’aparcacotxes per als seus clients. Un cop a dins, la qualitat dels seus productes frescos i vius, nècores, llamàntols, llagostes, ostres, percebes, gambes… farà gaudir els comensals d’un àpat inoblidable.
Horari: tot l’any. Obert cada dia, de 13 a 1 h.
Informació: carrer Gran de Gràcia, 81. Tel. 93 218 42 30.
Documentació: http://www.botafumeiro.es
Art contemporani per a tothom
Espai B
Gràcia. La Vila de Gràcia
Des de l’any 2003, aquesta galeria promociona l’art contemporani en els seus diferents vessants expressius: pintura, gravat, escultura, fotografia i instal·lacions que sovint incorporen les noves tecnologies. Igual que el barri on s’ubica, Espai B transmet joventut i s’allunya del concepte de galeria més tradicional propi d’altres barris de Barcelona. Oberta a tothom qui vulgui entrar i mirar, al seu espai sempre es troben propostes interessants.
Horari: tot l’any. De dilluns a dissabte, de 17 a 20.30 h.
Informació: carrer del Torrent de l’Olla, 158. Tel. 93 217 10 90. Per a visites fora de l’horari habitual, concerteu cita al 609 592 432.
Documentació: http://www.espaib.com
Referent del cinema en VO
Cinemes Verdi
Gràcia. La Vila de Gràcia
No ens equivocaríem si diguéssim que els cinemes Verdi són un dels principals reclams del barri de Gràcia. Cinèfils de tot Barcelona i de fora de Barcelona van des de fa dècades a aquests cinemes de referència en versió original. La història dels Verdi es remunta a l’any 1893, quan el Fomento para la Protección de Gracia inaugurà un local a la seu del carrer de Verdi destinat al món de l’espectacle. Durant la Guerra Civil va passar a ser un menjador infantil i durant la postguerra la planta superior va acollir una sala de ball coneguda com El Gran Salón Verdi. Va ser a la dècada del 1980 quan s’inicià l’etapa actual dels cinemes, que el 1995 s’ampliaren amb les sales ubicades al carrer de Torrijos. Des de llavors els cinemes Verdi no han deixat de ser un dels referents culturals de la ciutat, reconeguts amb dos premis Sant Jordi i un Premi Europa Cinema del 2002.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer de Verdi, 31, i carrer de Torrijos, 49. Tel. 93 238 79 90 / 93 238 79 90.
Documentació: http://www.cines-verdi.com
Aprendre a pintar jugant
Arte Intuitivo
Gràcia. La Vila de Gràcia
La Iziar Estornés és una pintora i il·lustradora que ha obert un espai anomenat Arte Intuitivo, on és possible aprendre a pintar d’una manera diferent. No és una acadèmia de pintura convencional, sinó que es tracta de pintar com si fos un joc, donant sortida i il·lustrant les fantasies d’un mateix, contes i poesies mitjançant tècniques diverses: tèmperes, acrílics i collages, entre d’altres. Les parets del seu petit taller, ubicat al cor de Gràcia, estan decorades amb pintures murals fetes per ella, i al taller també exposa part de la seva obra. L’objectiu dels seus tallers, com ella mateixa diu, no és pintar un quadre bonic, sinó gaudir del procés de creació.
Horari: tot l’any.
Informació: Trav. de Sant Antoni, 20. Tel. 618 877 260.
Conservant la tradició
Cal Boter
Gràcia. La Vila de Gràcia
Ambient familiar i tradició es respiren en aquest emblemàtic restaurant de Gràcia. En els seus vint-i-cinc anys d’història, Cal Boter ha sabut fer-se un lloc entre la munió de restaurants de la zona. La decoració i l’ambient de l’establiment, com també els seus plats, basats en la cuina catalana i de mercat, atreuen els amants de la bona cuina tradicional, tant del barri de Gràcia com d’altres barris de Barcelona.
Horari: tot l’any. De dimarts a diumenge, de 13 a 16 h i de 21 a 24 h.
Informació: carrer de Tordera, 62. Tel. 93 458 84 62.
Documentació: http://www.restaurantcalboter.com
La màgia del swing
Swingmaniacs
Gràcia. La Vila de Gràcia
Al cor de Gracia té la seva seu una escola de swing que és molt més. Dinamitzadors de l’escena de Barcelona, aquest maníacs del swing tenen fins i tot un programa de ràdio propi. A Swingmaniacs es poden aprendre a ballar les músiques relacionades amb el jazz i el swing: lind-hop, xarleston, jazz steps i claqué. Però, a més a més, organitzen festes i altres «mogudes» obertes a tothom, tant al seu local del carrer del Torrent d’en Vidalet com en altres espais, tancats i a l’aire lliure, d’arreu de la ciutat. Swingmaniacs ofereix una manera de ballar i divertir-se diferent, amb la màgia que només és possible trobar a les revetlles i festes majors de pobles i barris.
Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 17 a 22 h.
Informació: carrer del Torrent d’en Vidalet, 57. Tel. 637 589 706
Documentació: http://www.swingmaniacs.com
Taller de costura creativa
Estones de Costura
Gràcia. La Vila de Gràcia
La Natàlia Maragall fa anys que es dedica a la costura. Al seu taller del barri de Gràcia fa vestits a mida i complements per a núvia de manera totalment artesanal. Però el projecte que més la il·lusiona és l’espai de costura creativa, que ha batejat amb el nom d’Estones de Costura. Es tracta d’un taller obert, on es poden resoldre dubtes bàsics sobre costura i aprendre una mica de patronatge. En aquest espai màgic la Natàlia dóna idees per personalitzar les peces que ens hem deixat de posar i transformar-les en peces noves, diferents i de nou atractives.
Horari: dimecres, d’11 a 20 h, a partir del mes d’octubre.
Informació: plaça de Gal·la Placídia, 26, pral.
Documentació: http://www.nataliamaragall.com
A Gràcia des del 1868
Centre Moral i Instructiu de Gràcia
Gràcia. La Vila de Gràcia
L’activa vida associativa que caracteritza el barri de Gràcia no és nova, sinó que ve de molt lluny. El Centre Moral i Instructiu de Gràcia, fundat l’any 1868, és una de les entitats cíviques més antigues que encara funciona. Amb ideari cristià, el centre fa promoció de la cultura de l’esbarjo i l’esport. Del centre en destaca sobretot l’activitat del seu teatre, conegut com Teatre El Cercle, ubicat a la mateixa seu de l’entitat, la secció teatral de la qual funciona des del 1884. L’actual edifici seu de l’entitat és de l’any 1913, d’obra vista i maó ceràmic. La sala és un petit teatre amb platea i dos pisos de ferradura, coberta per un sostre sostingut per arcs parabòlics de maó amb una forta influència gaudiniana.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer de Ros de Olano, 9. Tel. 93 237 50 31.
Documentació: http://www.elcentregracia.cat
Una botiga ben amanida
Oli i Sal
Gràcia. Vila de Gràcia
Com un celler de vins, però només d’olis. Això és el que ens proposen la Mar Totosaus, la Sílvia Blanch i la Sandra Stefani en aquest original establiment al barri de Gràcia. Hi podem trobar fins a tres-cents olis de tot el món i unes vuitanta referències catalanes. Hi són representades totes les zones oleiques del país (fins i tot l’oli de Montserrat o de Collserola!) i totes les varietats d’oliva. Això sí, només hi tenen cabuda olis verges extres de gamma alta. A més, per no tenir-ne cap dubte, podem tastar-los abans d’adquirir-ne una ampolla. Per acompanyar l’oli, també val la pena fer una ullada a la secció de sals (n’hi ha del Delta de l’Ebre i de Gerri de la Sal), vinagres, llibres o cosmètica feta amb oli d’oliva.
Horari: tot l’any (excepte festes). De 10.30 a 14.30 h i de 16.30 a 20.30 h. Diumenge i dilluns al matí, tancat.
Informació: travessera de Gràcia, 170. Tel. 93 415 06 24.
Documentació: http://www.olisal.com
Tapes i ambient de barri
Bar El Roure
Gràcia. La Vila de Gràcia
El Roure és un d’aquells establiments que cada dia costen més de trobar a les ciutats: un bar de tota la vida que conserva el caliu i l’ambient de les tavernes de barri. Al llarg dels seus 120 anys d’història s’ha convertit en un local emblemàtic de Gràcia. Sempre ple de gom a gom, persones de totes les edats s’hi troben per degustar les croquetes i altres tapes de la casa. El seu arrelament al barri queda palès pel fet que moltes associacions lúdiques i associatives de Gràcia han fet servir El Roure com a seu social.
Horari: tot l’any, de 7 a 1 h.
Informació: carrer de Lluís Antúnez, 7. Tel. 93 237 74 90.
Botigues de joves dissenyadores
Bartomeu i Uribe / Tina Garcia-El Piano / Azpeleta & Martínez
Gràcia. La Vila de Gràcia
Tot passejant pel barri de Gràcia és possible trobar racons especials, plens de color i creativitat. Es tracta de botigues que pertanyen a joves dissenyadores on exposen i venen les seves pròpies creacions. Bartomeu i Uribe és el resultat de la fusió d’idees de dues dissenyadores, la Irene Bartomeu i la Glòria Uribe, que han creat aquesta marca de roba i complements inspirada en la comoditat, el color, l’originalitat i la sensualitat. Un altre tàndem de dissenyadores amb botiga a Gràcia és el d’Azpeleta & Martínez. La Susana i l’Andrea es van conèixer mentre estudiaven disseny i van unir la seva creativitat sota aquesta marca. A la seva botiga s’hi poden trobar dissenys originals, molt femenins i d’inspiració retro. Per últim, El Piano és la botiga on la Tina Garcia ven les peces que ella mateixa dissenya, peces confeccionades amb teles dels anys seixanta i setanta, models únics i originals totalment actuals.
Horari: tot l’any. Horari comercial.
Informació: Bartomeu i Uribe: carrer de l’Or, 22-24. Tel. 34 93 315 00 70. Tina Garcia-El Piano: carrer de Verdi, 15 bis. Tel. 93 415 51 76. Azpeleta & Martínez: carrer del Penedès, 12.
Documentació: http://www.azpeletaymartinez.com; http://www.bartomeu-uribe.es; http://www.bcntiendas.com
L’outlet de les sèries de TV3
M’encanta!
Gràcia. La Vila de Gràcia
Per als seguidors de les sèries de TV3 hi ha un racó màgic que els espera a Gràcia. Al carrer del Penedès, una botiga s’ha especialitzat en la venda d’atrezzo de sèries com Infidels o Ventdelplà, i no tan sols mobles i objectes de decoració, sinó també el vestuari que han lluït els herois i les heroïnes de ficció. Al final de cada sèrie molts dels articles són enviats per una productora a aquesta botiga, que els ven a preu rebaixat a l’estil de les botigues outlet.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer del Penedès, 11.
Llibreria de conte
Casa Anita
Gràcia. La Vila de Gràcia
La propietària d’aquest racó màgic de Gràcia va fer realitat el seu somni d’obrir una llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil, però el seu establiment no tan sols encisarà els més petits. A Casa Anita els contes i els llibres es barregen amb il·lustracions, dibuixos originals i algunes joguines artesanes, un material seleccionat i distribuït acuradament per tot l’establiment. Un lloc especial i acollidor que podria ser perfectament la llibreria d’un conte.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer de Vic, 14.
Documentació: http://www.puc-pac.com/estem-a-casa-anita
Per als amants de la fotografia
Nostàlgic
Gràcia. La Vila de Gràcia
Els amants de la fotografia trobaran el seu racó màgic en aquesta encantadora botiga del carrer de Goya. A Nostàlgic es troben tot tipus de càmeres analògiques, incloses les mítiques Lomo, i també pel·lícules, accessoris fotogràfics i llibres sobre fotografia. Productes nous i antics que serviran per sorprendre i viure noves experiències fotogràfiques.
Horari: tot l’any. De dilluns a dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h, excepte els dilluns al matí, que està tancat.
Informació: carrer de Goya, 18. Tel. 93 368 57 57.
Carrerons de Gràcia
Carrer de Santa Magdalena i plaça de Trilla
Gràcia. La Vila de Gràcia
Pujant per Gran de Gràcia, des de la parada de metro de Fontana, s’arriba a la plaça de Trilla, una encantadora placeta amb palmeres i bancs on s’ubica un monument a les colles de Sant Medir. La placeta dóna lloc al carrer de Santa Magdalena, un carrer de vianants amb els típics edificis antics de Gràcia, de façanes esgrafiades i baranes de ferro colat. Al número 12 d’aquest carrer hi ha l’edifici que és seu d’El Cercle, una associació sociocultural fundada l’any 1903 originàriament anomenada Centre Catòlic de Gràcia.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer de Santa Magdalena i plaça de Trilla.
Documentació: http://www.bcn.cat/gracia
La rambla modernista de Gràcia
Rambla de Prat i Cases Joan Fatjó
Gràcia. La Vila de Gràcia
La Rambla de Prat pot ser considerada una rambla modernista, ja que passejant-hi s’hi poden observar alguns exemples de l’arquitectura d’aquest període. L’actual carrer ocupa l’antiga «fina de la Fontana», que no va ser urbanitzada fins al 1890, època en què s’inicià el moviment arquitectònic modernista a la ciutat. Del carrer destaquen especialment les Cases Joan Fatjó, al número 21. Són dos edificis annexos projectats l’any 1904 per Domènec Boada. Les dues façanes tenen la mateixa composició: al primer i al segon pis s’hi disposen tribunes poligonals i en destaca també el treballat coronament de relleus florals.
Horari: tot l’any.
Informació: rambla de Prat, 21.
Documentació: http://www.poblesdecatalunya.cat
Un àngel modernista que indicava la farmàcia
Cantonada de Torrent de l’Olla amb el carrer del Montseny
Gracia. La Vila de Gràcia
Tot just a la cantonada del carrer del Torrent de l’Olla amb el carrer del Montseny hi ha el relleu d’un àngel d’estil modernista que fou col·locat en el seu moment per assenyalar una farmàcia. L’àngel sosté a la mà una copa i una serp que simbolitzen aquests establiments. L’edifici sobre el qual està col·locat és l’antiga masia de Can Pardal, que data de l’any 1875.
Horari: tot l’any.
Informació: cantonada del carrer del Torrent de l’Olla amb el carrer del Montseny.
La Casa Rubinat
Edifici al carrer de l’Or, 44
Gràcia. La Vila de Gràcia
Al número 44 del carrer de l’Or hi ha un edifici del 1909 que destaca sobre la resta. Obra de l’arquitecte Francesc Berenguer, es tracta d’un edifici modernista de cinc pisos coronats amb pinacles de maons. La façana, amb esgrafiats de motius vegetals i parts d’obra vista, combina les tonalitats groguenques i vermelles. Destaquen també les baranes dels balcons de ferro forjat.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer de l’Or, 44.
Documentació: http://www.bcn.cat/gracia
L’origen del nom de la vila
Església de la Mare de Déu de Gràcia i de Sant Josep, «els Josepets»
Gràcia. La Vila de Gràcia
Existeix des dels orígens de Gràcia i pot ser considerat l’edifici més antic del barri, tot i que la construcció actual data del 1687. Obra del frare Josep de la Concepció, conegut com el Tracista, té una única nau amb creuer i cimbori i coberta amb volta de canó i llunetes. Els carmelites descalços, coneguts popularment com a josepets, s’hi establiren des de l’any 1626. La primera església es consagrà quatre anys més tard i es va dedicar a la Mare de Déu de Gràcia, la qual cosa va determinar la denominació de la vila.
Horari: tot l’any.
Informació: plaça de Lesseps, 24. Tel. 93 237 66 38.
Documentació: http://www.bcn.cat/gracia
Neobarroc religiós
Oratori de Sant Felip Neri
Gràcia. La Vila de Gràcia
Al carrer del Sol hi ha un edifici religiós, obra de Josep Artigas Ramoneda, construït entre els anys 1891 i 1894. L’Oratori de Sant Felip Neri és una obra neobarroca clarament inspirada en l’església de Sant Felip Neri, ubicada a la plaça homònima de Ciutat Vella. Durant les Festes de Gràcia acostuma a acollir concerts d’artistes consagrats i cantautors joves.
Horari: tot l’any.
Informació: carrer del Sol, 8. Tel. 93 218 24 83.
Documentació: http://www.oratori.comuf.com
L’alternativa al Pla Cerdà
Escultura de la plaça de Rovira i Trias
Gràcia. La Vila de Gràcia
Tothom sap qui és Ildefons Cerdà, l’arquitecte que dissenyà l’Eixample de Barcelona; però el que pocs saben és que, en realitat, va ser la proposta de l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias la que, de fet, va guanyar el concurs de projectes d’Eixample convocat per l’Ajuntament de Barcelona el 1859, un cop derruïdes les muralles. El projecte de Rovira i Trias no es va fer realitat perquè el Govern de Madrid va preferir el de Cerdà.
A la plaça de Rovira i Trias de Gràcia hi ha una estàtua dedicada a l’arquitecte, que el representa assegut en un banc. Als seus peus es pot observar quina hauria estat l’estructura de Barcelona si s’hagués tirat endavant el seu projecte, que ell imaginà a partir d’eixos radials.
Horari: tot l’any.
Informació: plaça de Rovira i Trias.
Documentació: http://www.bcn.cat/gracia