EL RAVAL


Descàrrega de jazz

JazzSí Club Taller de Músics

Ciutat Vella. El Raval


En l’ambient fosc i recollit d’aquest local, s’hi reuneixen setmana rere setmana uns quants músics de jazz i públic disposat a deixar-se acaronar durant una estona pel miracle de la música improvisada. Aquí, al compàs d’unes notes que no entenen de modes temporals, és possible gaudir de concerts de jazz durant tot l’any. El JazzSí Club és un espai vinculat al Taller de Músics, una de les escoles de música moderna més reconegudes de la ciutat. La sala és un espai de trobada per a professors i alumnes, i també una sala de concerts on es conviden músics d’arreu. S’hi fan jamsessions i concerts. Pel seu escenari han passat músics com Jordi Bonell, Manel Camp, Mayte Martín, Enrique Morente, La Locomotora Negra, Giulia Valle, Albert Bover, Marc Miralta i altres.

Horari: tot l’any. L’agenda de concerts i activitats es pot consultar a la pàgina web.

Informació: carrer de Requesens, 2. Tel. 93 329 00 20.

Documentació: http://www.tallerdemusics.com


França al Raval

El Pastís

Ciutat Vella. El Raval


Demanar un pastís o absenta (els licors marsellesos i francesos per excel·lència) a El Pastís (el bar bohemi francès de referència a Barcelona) pot ser el començament d’una gran nit al cor del Raval. I és que, en aquest petit local del carrer de Santa Mònica, les nits sempre s’allarguen. Les seves portes van obrir el 1947, quan Joaquim Ballesté, després d’haver viscut durant anys a París, va decidir muntar un bar al més pur estil de la bohèmia del port vell de Marsella en aquella època. Amb el temps, mentre les parets del local van anar omplint-se de quadres, l’establiment va anar adquirint més i més tradició. Avui, tot i les amenaces de tancar-lo per les denúncies per soroll, les actuacions de música francesa i de tota mena continuen amenitzant la nit del que antigament es coneixia com el Barri Xinès de Barcelona.

Horari: obren cada dia, excepte els dilluns, de 19.30 a 2 h.

Informació: carrer de Santa Mònica, 4. Tel. 93 318 79 80.

Documentació: http://www.barpastis.com


A l’ombra dels tarongers

Pati de l’antic Hospital de la Santa Creu

Ciutat Vella. El Raval


Antigament fou un pati que els malalts utilitzaven per recuperar-se. Avui dia, és un espai gran però al mateix temps acollidor i íntim, on un pot passar-se hores contemplant les façanes dels diferents edificis que el formen (tots d’estil gòtic), passejar-se per sota de la galeria o seure en un dels bancs del recinte o a les majestuoses escalinates que porten a la Biblioteca. El pati està situat al barri del Raval, entre el carrer del Carme i el carrer de l’Hospital, ambdós amb accessos al pati, amb tarongers, llimoners, un brollador i una creu salomònica de marbre al mig. Envolten l’espai central les instal·lacions de l’antic Hospital de la Santa Creu amb les de la Casa de la Convalescència i les de la Reial Acadèmia de Medicina, que conserva intacta la seva llegendària sala de dissecció. Ara, en aquests espais, hi ha la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Escola Massana, la Reial Acadèmia de Farmàcia, l’Escola d’Arts i Oficis i el Conservatori de les Arts del Llibre.

Horari: durant el curs escolar, el pati està força animat ja que el freqüenten els alumnes de l’Escola Massana (d’art i disseny) i els de l’Escola d’Arts i Oficis.

Informació: està situat entre el carrer del Carme i el carrer de l’Hospital.

Documentació: http://www.escolamassana.es, http://www.bnc.cat i http://www.iec.cat.


Comerç alternatiu

Carrer dels Tallers

Ciutat Vella. El Raval


Molt a prop de la plaça de Catalunya i la font de Canaletes, hi ha el carrer dels Tallers, una de les artèries comercials de Ciutat Vella. És el vial preferit de joves i no tan joves a la recerca de música i moda. Les darreres novetats en CD i DVD, entrades per als concerts que es fan a la ciutat, vinils, LP, singles de col·leccionista… Tot això i més es pot trobar a les botigues de discos que esquitxen el carrer. Les més conegudes són Discos Castelló i Revolver, però n’hi ha algunes més. A més, al carrer també hi ha botigues de moda, roba de segona mà, sabateries o estudis de tatuatges i pírcings, perruqueries modernes o alguna botiga antiga, com Papeles Bach, situada als baixos d’un edifici del segle XVIII.

Horari: tot l’any. Horari comercial.

Informació: el carrer dels Tallers és perpendicular a la Rambla i paral·lel al carrer de Pelai.

Documentació: http://www.discoscastello.es, http://www.discos-revolver.com


Comprar teles en una botiga modernista

El Indio

Ciutat Vella. El Raval


A l’encantador carrer del Carme, concretament al número 24, hi ha una botiga molt especial: El Indio. Aquests magatzems de teles i llenceria es van fundar l’any 1870, tot i que anteriorment ja hi havia una botiga de roba. El 1922 van ser remodelats per l’empresa de decoració Vilaró i Valls dins d’una estètica totalment modernista, que encara perdura avui dia. Es van utilitzar materials de primera qualitat, fustes nobles, paper d’or, etc. De l’ornamentació exterior destaquen els relleus florals i la vistosa decoració de la cantonada. Actualment hi venen teles exclusives de tots colors, materials i estampats. Entrar-hi és tot un espectacle.

Horari: de 9 a 14 h i de 16.30 a 20 h. Diumenges, tancat.

Informació: carrer del Carme, 24. Tel. 93 317 54 42.


Carrer multicultural

Carrer de l’Hospital

Ciutat Vella. El Raval


El carrer de l’Hospital és un dels que caracteritza millor la multiculturalitat del barri del Raval. Passejar-s’hi permet endinsar-se en un univers format per diferents races, accents, llengües, religions, sabors, colors, olors… En aquest vial es poden trobar tota mena de botigues regentades per habitants d’aquest barri vinguts d’arreu del món: locutoris, videoclubs de pel·lícules de Bollywood, barberies magrebís, supermercats pakistanesos, botigues de saris, instruments de música africans, carnisseries islàmiques, una mesquita, restaurants ètnics… Caminant al llarg del carrer es troben també un parell de places: la de Sant Agustí, amb l’església del mateix nom (que els diumenges fan missa en tagàlog, l’idioma de les illes Filipines), i la petita plaça del Canonge Colom, amb una agradable terrassa on es pot prendre alguna cosa. Al número 56 hi ha La Capella, una sala d’exposicions situada a la capella de l’antic Hospital de la Santa Creu.

Horari: tot l’any.

Informació: el carrer de l’Hospital és perpendicular a la Rambla, entre els carrers del Carme i de Sant Pau.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


Més de 80.000 llibres a l’abast

La Central del Raval

Ciutat Vella. El Raval


L’espai que ocupava l’antiga capella de la Misericòrdia és avui el temple dels llibres d’humanitats a Barcelona. Ni més ni menys que 850 metres quadrats al cor del barri del Raval, a l’històric carrer d’Elisabets, dedicats a l’arquitectura, l’art, la geografia, la història, l’antropologia, el cinema, els viatges, la religió, la lingüística, la literatura… I també una secció dedicada als més petits. És el paradís dels lletraferits i un recinte on, a més de comprar llibres, també es pot anar a prendre alguna cosa a la cafeteria, a dinar (cada dia fan un menú bo i força econòmic) o a menjar-hi un pastís a mitja tarda. També s’hi fan activitats culturals.

Horari: de dilluns a divendres, de 9.30 a 21 h, i els dissabtes, de 10 a 21 h.

Informació: carrer d’Elisabets, 6. Tel. 902 884 990.

Documentació: http://www.lacentral.com


El rei dels còctels

Boadas

Ciutat Vella. El Raval


Aquesta cocteleria va ser fundada el 1933 per Miquel Boadas, un català nascut a Cuba que va treballar al mateix Floridita de l’Havana i que va portar les seves arts cocteleres a Barcelona. Des d’aleshores, la llarga barra de fusta del Boadas dóna la benvinguda als clients que hi arriben amb ganes de provar els seus famosos còctels i ser atesos per elegants cambrers vestits amb esmòquing en un ambient d’allò més distingit. Avui el regenta la filla de Miquel Boadas, Maria Dolors. Es troba a la cantonada entre el carrer dels Tallers i la Rambla i és un lloc perfecte per començar la nit amb un Bloody Mary, un Rob Roy, un Gimlet, un Vodka Collins… o un Boadas, un còctel que es va crear expressament per a la inauguració del local i que està fet amb curaçao, Dubonnet i rom blanc. De totes maneres, la varietat de còctels és immensa, així que val la pena deixar-se aconsellar pels experts, al darrere de la barra.

Horari: de 12 a 2 h i els dissabtes fins a les 3 h.

Informació: carrer dels Tallers, 1. Tel. 93 318 95 92.


Modern i modernista

Casa Almirall

Ciutat Vella. El Raval


Taules de marbre amb un sol peu, una barra de fusta de formes modernistes, una figura femenina de ferro colat de l’Exposició Universal del 1888… són elements dignes d’estar en un museu. Però en aquest cas són part del mobiliari d’un dels bars més populars del Raval. Al carrer de Joaquim Costa, 33, uns porticons de fusta i un rètol de vidre pintat on diu «Casa Almirall, fundada en 1860» indiquen l’antiguitat d’aquest establiment i conviden a entrar-hi. A dins es poden trobar dos ambients diferenciats: un d’estil clàssic amb les típiques taules de marbre i els llums amb formes vegetals d’estil marcadament modernista, i un altre de més intimista, amb una llum més càlida, amb còmodes butaques baixes. Hi predomina la música jazz i és un lloc ideal per sorprendre els amics o la parella i prendre una copa tranquil·lament (potser de vermut Yzaguirre, un dels clàssics del local) o una tapa d’anxoves (l’especialitat de la casa) abans d’anar de marxa. També s’hi fan cicles de cine mut, concerts o tertúlies sobre diversos temes.

Horari: tot l’any. Cada dia, de 19 a 3 h.

Informació: carrer de Joaquim Costa, 33. Tel. 93 318 99 17.

Documentació: http://www.rutadelmodernisme.com


Romànic al cor del Raval

Monestir de Sant Pau del Camp

Ciutat Vella. El Raval


La calma que es respira dins del monestir de Sant Pau del Camp és tota una benedicció, enmig del soroll i el moviment del barri del Raval. Es tracta d’un monestir romànic situat a la vora de la rambla del Raval, al carrer de Sant Pau del Camp. La seva església és la més antiga de Barcelona, de planta de creu grega, amb un magnífic claustre annex de planta quadrada, petit i recollit, molt adequat per passar-hi una estona tranquil·la i desconnectar de les preocupacions quotidianes. El claustre és del segle XIII, un segle anterior a la sala capitular, gòtica, del segle XIV.

Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19.30 h.

Informació: monestir de Sant Pau del Camp. Carrer de Sant Pau del Camp, 101. Tel. 93 441 00 01.

Documentació: http://www.monestirs.cat


Barcelona des de tots els angles

Terrassa 360° de l’Hotel Barceló Raval

Ciutat Vella. El Raval


És de dia, però en pocs minuts es pondrà el sol. Als carrers del centre de Barcelona fa molta calor. La solució? Pujar a la terrassa 360º de l’Hotel Barceló Raval. És un dels millors llocs de la ciutat per veure la posta de sol, hi corre l’aire i hi serveixen tota mena de refrescos i copes per calmar la set. I, el més important, des d’aquesta terrassa de 360º amb piscina inclosa es tenen unes vistes impressionants del barri, del mar i de tota l’extensió urbana de la ciutat, des de Montjuïc, al Tibidabo, des de la Torre Agbar, a la Torre Barcelona. Es troba a la rambla del Raval i és una veritable sorpresa per fugir del centre, al mateix centre.

Horari: obren a partir del mes de maig fins a final d’octubre. De diumenge a dijous de 19 a 23 h. Els divendres i els dissabtes, de 19 a 1 h.

Informació: rambla del Raval, 17-21. Tel. 93 320 14 90.

Documentació: http://www.barcelo.com/Raval


Esperit vintage

Carrer de la Riera Baixa

Ciutat Vella. El Raval


És el paradís de les botes, les ulleres de sol, els vestits estiuencs dels anys setanta, els texans gastats, els biquinis dels anys quaranta, els abrics, els barrets i les bufandes de la iaia. S’anomena Riera Baixa i s’ha convertit en un dels carrers més de moda del Raval. Els culpables? Les seves botigues de roba vintage, establiments amb molt d’encant que ofereixen roba de segona mà, seleccionada amb molta cura i disposada als elegants interiors de cada local. Els dissabtes treuen el gènere al carrer al ja anomenat Riera Baixa Market.

Horari: de dilluns a dissabte, d’11 a 14.30 h i de 17 a 19 h, aproximadament.

Informació: el carrer de la Riera Baixa es troba entre els carrers del Carme i de l’Hospital, a prop de la rambla del Raval.

Documentació: http://www.facebook.com/pages/Riera-Baixa


Un berenar a l’antiga

Granja M. Viader

Ciutat Vella. El Raval


Al carrer d’En Xuclà, al cor del barri del Raval, s’amaga una de les granges més antigues de la ciutat. Es tracta d’un d’aquells establiments entranyables on, només travessar el llindar de la porta d’entrada, s’hi poden sentir tots els anys d’història que té al darrere seu. Es va fundar el 1904! És, doncs, un indret per anar-hi sense presses, amb tota la calma del món, i asseure’s en una de les taules de marbre i contemplar tots els detalls del saló, decorat amb fotos antigues de la família Viader, la seva granja de Cardedeu, les primeres ampolles de llet esterilitzada o els primers iogurts, llet condensada o nata muntada que es van servir en aquest establiment per primera vegada a Barcelona. El millor de tot: prendre’s una tassa de xocolata amb nata acompanyada d’una ensaïmada calenta o uns melindros, un pastís de formatge fresc o un mató casolà. Un altre exercici divertit és demanar un Cacaolat, precisament en el lloc on es va inventar ara fa molts anys. La Granja funciona també com a botiga i s’hi poden comprar formatges, iogurts artesanals, matons o fins i tot embotits de Cardedeu.

Horari: tot l’any. Els matins de dimarts a dissabte, de 9 a 13.30 h, i les tardes, de dilluns a dissabte, de les 17 a les 20.30 h. Tancada els diumenges, festius i el matí dels dilluns.

Informació: carrer d’En Xuclà, 4-6. Tel. 93 318 34 86.

Documentació: http://www.granjaviader.cat


Autènticament modernista

Bar Muy Buenas

Ciutat Vella. El Raval


Al bell mig de carrer del Carme, al cor del Raval, hi ha un local on es pot escoltar música, assistir a lectures poètiques (els dimecres a la nit), participar en tertúlies o contemplar una exposició de quadres o de fotografia. Tot plegat mentre es beu una cervesa d’importació, un mojito o es degusta el seu deliciós menú cubà. Però, sobretot, el Muy Buenas és un bar especial per la seva decoració. I és que a tots els racons del bar hi ha algun element d’estil modernista, perquè s’ha volgut mantenir l’esperit de l’època que es va fundar, concretament l’any 1928. A l’exterior, dóna la benvinguda un rètol amb la característica tipografia de l’època, emmarcat per una línia ondulada i la façana de fusta, a sota. A dins, hi ha un taulell de marbre original, una mampara de pi i vidre gravat amb motius florals, una pintura mural de regust modernista i un petit balconet de fusta interior, que s’aboca a l’espai de la barra. Sens dubte, un altre racó de Ciutat Vella on deixar-se endur per la màgia dels anys del Modernisme.

Horari: de dilluns a dissabte de 7 a 2 h. Divendres i dissabtes fins a les 3 h. Diumenges, de 19 a 2 h.

Informació: carrer del Carme, 63. Tel: 93 442 50 53.

Documentació: http://www.rutadelmodernisme.com


Silenci absolut

Biblioteca de Catalunya

Ciutat Vella. El Raval


La Biblioteca de Catalunya està ubicada, junt amb l’Escola Massana i l’Institut d’Estudis Catalans, en un dels conjunts del gòtic civil més importants de Catalunya: l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona. L’edifici està format per diferents naus (antigues infermeries) i sales on es poden consultar llibres i estudiar en absolut silenci i en un edifici històric, de grans dimensions, amb centenars de prestatgeries plenes de llibres. Les sales de consulta general tenen una superfície de 3.000 metres quadrats i 229 punts de venda. Hi ha dues sales de lectura, una general i una altra de reserva, on es consulten els documents més valuosos. A la nau de ponent es poden consultar tots els materials de les col·leccions generals de la Biblioteca. Antigament la sala s’anomenava Quadra de Sant Roc i era l’antiga infermeria de les dones. Es va començar a construir el 1511 sobre el departament dels nens expòsits. Més endavant hi ha la nau de Tramuntana, antiga infermeria, amb pintures monocromàtiques fetes pels artistes Ramon Valls i Antonio Dalmau el 1492. Per acabar, la nau de Llevant és la més antiga i va ser l’antiga infermeria d’homes. Va ser inaugurada com a Sala d’Humanitats el 1964 i posteriorment va ser destinada a fonoteca. Actualment és una de les sales de lectura dels fons generals. També val la pena passejar-se pel seu pati amb tarongers, compartit amb l’Escola Massana, d’arts aplicades. És el jardí Rubió i Lluch. La Biblioteca de Catalunya ofereix visites guiades per l’edifici en què s’explica la història i el funcionament de l’antic hospital.

Horari: tot l’any. Per concertar una visita: http:/www.bcn.cat/serveis/form_formacio.php. Més informació sobre les condicions d’accés: http://www.bcn.cat/bc/horaris.php

Informació: Biblioteca de Catalunya. Carrer de l’Hospital, 56. Tel. 93 270 23 00.

Documentació: http://www.bnc.cat


Nits ravaleres

London Bar

Ciutat Vella. El Raval


Al cor del barri del Raval, al carrer Nou de la Rambla, es troba aquest mític bar de decoració modernista, inaugurat ni més ni menys que l’any 1910. En aquella època era freqüentat per personatges com Dalí, Picasso, altres intel·lectuals, artistes o gent del món de la faràndula, com els artistes del circ Raluy (del sostre en penja un trapezi en record seu). És un bar agradable, amb detalls modernistes, terra de fusta, grans miralls a les parets, un piano antic i bona música. Una de les begudes estrella és l’absenta.

Horari: de dilluns a dijous, de 10 a 2.30 h. Divendres i dissabtes, de 10 a 3 h. Diumenges, de 18 a 2.30 h. Els dijous, els divendres i els diumenges s’hi fan concerts de petites formacions musicals.

Informació: carrer Nou de la Rambla, 34. Tel. 93 318 52 61.


Diaris històrics

A la Premsa d’Aquell Dia

Ciutat Vella. El Raval


Dubtes a l’hora de fer un regal original per a un aniversari o vols saber què va passar un dia concret de la història? En A la Premsa d’Aquell Dia es poden comprar diaris i revistes originals des del 1900 fins als nostres dies. La Rosa i el Roberto, els propietaris, han recorregut mercats i col·leccions privades per trobar diaris, revistes desaparegudes com El Nuevo Mundo, D’Ací i d’Allà… Per trobar el diari d’un dia concret cal passar per la botiga, enviar un correu o trucar per esbrinar si el tenen. Un cop trobat, el lliuren al client amb un certificat d’autenticitat i una fitxa que explica la història de la publicació.

Horari: de dilluns a divendres, de 10 a 18 h. Els dimarts, de 10 a 20 h. Tanquen dissabtes i diumenges.

Informació: carrer de Joaquim Costa, 44. Tel. 93 302 59 96.

Documentació: http://www.periodicosregalo.com


Bo, bonic, barat i original

Mercat Raval

Ciutat Vella. El Raval


Cada cap de setmana, a la rambla del Raval, té lloc una fira de dissenyadors per la qual es pot passejar i comprar tota mena d’artesanies, roba i complements. Els objectes són totalment artesanals i s’han fet seguint diferents tècniques com el reciclatge, els gravats, les serigrafies, la personalització de teixits… S’hi poden trobar objectes de plata, objectes i complements de vinil, pells, joies de tela, pedres, alumini, etc. Tot és possible en aquest mercat de carrer cosmopolita, urbà i alternatiu. El que és segur és que tot el que s’hi pot adquirir és original. Entre les paradetes hi ha una haima on es pot prendre un te amb menta o tastar la rebosteria oriental i també una carpa on es fan diverses activitats culturals, com espectacles o projeccions.

Horari: els caps de setmana, d’11 a 21 h.

Informació: rambla del Raval. Tel. 632 454 303.

Documentació: http://www.mercatraval.com


Dinar com a casa

Casa Leopoldo

Ciutat Vella. El Raval


L’any 1929 Leopoldo Gil va inaugurar Casa Leopoldo al cor del que aleshores era el barri més bohemi i pintoresc de la ciutat. El restaurant ha vist com tot al seu voltant es transformava, però al seu interior el gust per les coses ben fetes i les ganes d’agradar i fer sentir bé els visitants segueix com sempre. A poc a poc l’establiment s’ha anat convertint en un dels locals més populars de tot Barcelona. Als anys seixanta va ser refugi d’artistes, bohemis i actors, toreros i gent adinerada, a la recerca de plats com el capipota, la llebre guisada o la cassoleta de peix. Als anys setanta era un lloc freqüentat per escriptors i periodistes. Joan Marsé, Maruja Torres, Eduardo Mendoza i Manuel Vázquez Montalban n’eren clients habituals. Avui, la propietària, Rosa Gil, segueix al capdavant del restaurant, que acull tot tipus de gent que hi arriba per tastar plats de bolets, mandonguilles amb sèpia, cassoletes de peix i altres plats boníssims.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer de Sant Rafael, 24. Tel. 93 441 30 14.

Documentació: http://www.casaleopoldo.com


Nits en blanc

Marsella

Ciutat Vella. El Raval


L’absenta és un licor de fulles de donzell amb anís i altres herbes. Té 89,9° d’alcohol i diuen que té propietats afrodisíaques i al·lucinògenes. Per tastar-la cal anar al cor del barri del Raval, al carrer de Sant Pau i entrar al Marsella. Aquest bar és tota una institució a la ciutat. Va ser fundat el 1820 i diuen que hi venien personatges com Dalí, Picasso, Gaudí o el mateix Hemingway. Avui, l’ambient no és tan bohemi com al començament del segle XX, però manté viva la llegenda. El freqüenten joves, alternatius i no alternatius, parelles i bastants turistes.

Horari: de 18 a 2.30 h. Els caps de setmana obren fins a les 3 h.

Informació: carrer de Sant Pau, 65. Tel. 93 442 72 63.


Veure la vida passar

Plaça dels Àngels

Ciutat Vella. El Raval


Amb el teló de fons de l’edifici del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona), asseure’s a la plaça dels Àngels, al cor del Raval, pot esdevenir una bona manera de descobrir els ritmes, els habitants i els visitants d’aquest racó de Ciutat Vella, tan transformat en els darrers anys. La plaça es troba emmarcada pels carrers de Montalegre, dels Àngels, d’Elisabets i de Ferlandina, i presidida per la gran estructura blanca i lluminosa del MACBA, obra de Richard Meier, amb un mural de Chillida a la façana i una escultura, La ola, d’Oteiza, al costat. A la plaça, l’oferta cultural és increïble. A banda del MACBA, molt a prop hi ha el convent dels Àngels i el Centre de Cultura Contemporània. A la plaça hi ha un parell de bars amb terrasses on un es pot asseure a prendre alguna cosa. La plaça és un lloc molt popular entre els practicants de l’skate.

Horari: tot l’any.

Informació: plaça dels Àngels. Entre els carrers de Ferlandina, dels Àngels, de Montalegre i d’Elisabets.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


Una cita amb l’art contemporani

MACBA

Ciutat Vella. El Raval


Dissenyat per l’arquitecte nord-americà Richard Meier, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ja fa uns quants anyets (des del 1995, exactament) que revoluciona el barri del Raval. La seva presència ha fet canviar un barri força oblidat i l’ha convertit en un dels més visitats de la ciutat. De la façana de l’edifici destaquen la combinació entre les línies rectes i corbes i les parets, blanques i de vidre. Un cop a dins, sorprèn el diàleg entre els espais interiors i la llum exterior, que penetra a través de galeries i grans finestres de vidre. Al museu es poden veure exposicions temporals d’artistes contemporanis locals i forans i també part de la col·lecció del museu, formada per un munt d’obres d’artistes coneguts (Picasso, Miró, Ducham, Pablo Palazuelo…), però també per altres d’artistes desconeguts de gran qualitat. Des del 2006, també s’ha convertit en un espai expositiu del museu l’anomenada Capella MACBA. Es troba a l’antiga església del convent dels Àngels, una capella renaixentista recuperada per acollir exposicions.

Horari: dilluns, dimecres, dijous i divendres, d’11 a 19.30 h. Dimarts, tancat. Dissabtes, de 10 a 20 h. Diumenges i festius, de 10 a 15 h. Consultar a la web els horaris d’estiu.

Informació: plaça dels Àngels, 1. Tel. 93 412 08 10.

Documentació: http://www.macba.cat


Cultura per a tothom

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Ciutat Vella. El Raval


A l’edifici on antigament s’ubicava la Casa de Caritat, un centre dedicat a l’hospici i a la beneficència, avui hi ha el CCCB, un espai des del qual s’organitzen i es produeixen tota mena d’exposicions, festivals (com el Sónar, de música electrònica) per exemple, concerts, cicles de cinema, exposicions multimèdia… És un espai obert a tothom, al públic en general i també a creadors independents o col·lectius d’artistes. Els espais més coneguts són el Pati de les Dones, que és el pati interior de l’edifici; el vestíbul principal (de grans dimensions), el mirador (situat a la cinquena planta), les sales d’exposicions, la llibreria i el bar C3 Bar, molt agradable i amb una terrassa exterior. Sempre hi ha exposicions temporals interessants i moltes activitats durant tots els mesos de l’any. També s’organitzen itineraris guiats per la ciutat, en especial al Raval, a l’Eixample o al Poblenou. El 2011 s’hi ha afegit una nova sala, el Teatre CCCB, un edifici annex que inclou dues sales, la Sala Teatre i la Sala Raval.

Horari: de dimarts a diumenge, d’11 a 20 h. Tancat els dilluns no festius, el dia 1 de gener i el 25 de desembre.

Informació: carrer de Montalegre, 3. Tel. 93 306 41 00.

Documentació: http://www.cccb.org


Un palau amb molts detalls

Palau Güell

Ciutat Vella. El Raval


Fou la residència de la família Güell al final del segle XIX i començament del xx i té una característica que el fa singular: és l’únic exemple d’arquitectura domèstica que l’arquitecte Antoni Gaudí va completar i que es manté tal com era originalment. Val la pena fer-hi una visita per sorprendre’s amb el tractament de l’espai i la llum a totes les dependències de l’edifici, els ornaments, el treball dels artesans de forja, ceràmica, vidre, pedra o fusta. La visita a l’edifici comença a l’antic estable del soterrani (amb grans columnes de maó vist) i acaba al terrat, on destaca l’agulla que corona la cúpula central vorejada per vint xemeneies de formes originals. Es passa per la planta noble, els dormitoris, la sala on es projecta un audiovisual sobre la història de l’edifici i un espai amb una exposició sobre la restauració del palau. La visita és audioguiada.

Horari: horari d’hivern: de 10 a 17.30 h (tanquen les taquilles a les 16.30 h). Horari d’estiu: de 10 a 20 h (tanquen les taquilles a les 19 h). Dilluns no festius tancat. Primer diumenge de mes, gratuït. Tancat: 25 i 26 de desembre, 1 de gener, i del 6 al 13 de gener.

Informació: carrer Nou de la Rambla, 3-5. Tel. 93 372 57 75.

Documentació: http://www.palauguell.cat


Un menjador modernista

Fonda Espanya

Ciutat Vella. El Raval


Per dinar en un restaurant decorat pel mateix Lluís Domènech i Montaner, s’ha d’anar a la Fonda Espanya, el restaurant del conegut Hotel Espanya, situat al carrer de Sant Pau, molt a prop de la Rambla, el Mercat de la Boqueria o el Liceu. L’Hotel Espanya va obrir les portes el 1859 i més tard va ser totalment reformat i decorat a l’estil del Modernisme per Lluís Domènech i Montaner, amb la col·laboració d’Eusebi Arnau i Ramon Casas. L’any 2010 es va fer una restauració i una remodelació de l’hotel, es va recuperar tota l’esplendor que tenia i els espais modernistes brillen més que mai. Al restaurant destaquen els mosaics a les parets, les vidrieres pintades o les columnes decorades a les parets. A més, la cuina la porta el famós cuiner Martín Berasategui. S’hi serveixen plats amb arrels tradicionals, actualitzats i cuinats amb els millors productes del mercat.

Horari: cada dia, de 13 a 16 h i de 20 a 13 h. Diumenges a la nit tancat.

Informació: carrer de Sant Pau, 9-11. Tel. 93 550 00 00.

Documentació: http://www.hotelespanya.com


La fira de les herbes remeieres

Fira de Sant Ponç

Ciutat Vella. El Raval


11 de maig, diada de Sant Ponç, patró dels herbolaris. El carrer de l’Hospital és ple de gom a gom. Ple de gent i ple de paradetes amb tota mena d’herbes i productes naturals. Som a la fira de les herbes remeieres que cada any es fa en honor del seu patró. La fira és l’acte principal d’aquesta diada, però també es fa una missa especial a la parròquia de Sant Agustí i una processó presidida per la imatge del sant, i la proclamació de la pubilla i la pubilleta de la festa. Tanmateix, la fira és l’esdeveniment que aplega més gent. A banda i banda del carrer es poden trobar tota mena de productes naturals, com mel, fruites confitades —poma, pera, cireres, taronja i altres fruites exòtiques—, també melmelades, mató, iogurt i formatges artesans o herbes medicinals, com camamilla, orenga, menta, sajolida, tarongina, llorer, ginesta, til·la, poniol o marialluïsa.

Horari: el dia 11 de maig, de 9 a 21 h.

Informació: carrer de l’Hospital.

Documentació: http://www.bcn.cat/ciutatvella