LA FONT DE LA GUATLLA


Una fàbrica convertida en centre cultural

Antiga Fàbrica Casarramona. CaixaForum

Sants - Montjuïc. La Font de la Guatlla


Als peus de la muntanya de Montjuïc, s’aixeca un edifici de línies modernistes, de grans dimensions. És l’antiga fàbrica tèxtil Casarramona, construïda per l’arquitecte Puig i Cadafalch al principi del segle XX. El 2002, «la Caixa» va comprar l’edifici, que havia estat molts anys abandonat, i va convertir-lo en el CaixaForum, un gran espai cultural on s’apleguen tota mena de representacions artístiques i culturals. Per fer-ho, «la Caixa» va haver de rehabilitar l’edifici i ampliar-lo. En aquest projecte hi van participar els arquitectes Arata Isozaki, Francisco Javier Asarta, Roberto Luna i Robert Brufau. El resultat és un centre de 12.000 metres quadrats amb tres plantes i quatre enormes sales d’exposicions. Al CaixaForum es poden veure exposicions d’art contemporani, es pot assistir a un concert, a un espectacle de teatre, a projeccions de cinema, debats, conferències, cicles de literatura, art multimèdia… També hi ha una exposició permanent sobre el modernisme i la transformació de la fàbrica, l’espai Mediart (d’art multimèdia), una llibreria i una cafeteria restaurant.

Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h. Els dimecres de juliol i agost, de 10 a 23 h. Dissabtes, de 10 a 22 h. Tanquen els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.

Informació: avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. Tel. 93 476 86 00.

Documentació: http://www.caixaforum.com


La casa ocupa de Sants

Can Vies

Sants - Montjuïc. Sants


Ja fa gairebé quinze anys que es va ocupar aquest edifici que fou propietat del metro de Barcelona. Avui, Can Vies, un centre social autogestionat, segueix en actiu, programa un munt d’activitats i és un dels espais de trobada del barri de Sants. Algunes de les activitats permanents són els tallers d’arts escèniques, concerts, assemblees i xerrades. Puntualment s’hi fan concursos gastronòmics, festes, projecció de pel·lícules i documentals, actes solidaris… Dins l’edifici hi ha una capella no gaire ben conservada, decorada a l’estil ocupa, però amb molt d’encant.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer dels Jocs Florals, 40-42.

Documentació: http://www.anvies.barrisants.org