SANT RAMON I LA MATERNITAT


Desafiant els gratacels

Torre Rodona

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


Envoltada de gratacels, just darrere de l’Hotel Princesa Sofia, encara es manté en peu un mas amb una torre annexa d’origen medieval. La torre que dóna nom al conjunt arquitectònic data del segle XVII i tenia finalitats defensives. Els antics habitants de les Corts pujaven a la torre, que orginàriament feia quatre metres d’altura, mitjançant una escala de corda que recollien un cop a dalt i així la convertien en un refugi inexpugnable. Al segle XVIII el mas va patir un incendi que va donar lloc a una important remodelació. En els darrers anys el conjunt s’ha rehabilitat completament i allotja la seu d’una cadena hotelera.

Horari: tot l’any.

Informació: carrer de Sabino de Arana, 27.

Documentació: http://www.lescorts.com


Jardins de La Maternitat

Casa de La Maternitat

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


Ben a prop de l’estadi de futbol del Camp Nou i de la sempre atrafegada i sorollosa Diagonal, hi ha un espai de calma i vegetació. Al final del segle XIX, la Diputació de Barcelona va fer construir aquest edifici assistencial a Camil Oliveres i Gensana, un arquitecte modernista que utilitzà com a materials bàsics de construcció el maó vist i la ceràmica policroma. L’edifici conserva actualment gran part de les seves funcions originals. Menció a part mereixen els seus jardins, dissenyats per fer més agradable l’estada als usuaris de l’antiga Casa Provincial de Maternidad y Expósitos.

Amb superfícies verdes d’una gran amplitud, aquests jardins conviden al passeig reposat i a la contemplació de la seva variada i espectacular vegetació: els arbres de l’amor amb les seves petites flors de color rosa intens, pruners vermells, eucaliptus, moreres, xiprers, palmeres i diferents tipus de pins, són algunes de les espècies que ens acompanyaran durant el passeig.

Horari: tot l’any. De dilluns a divendres, de 7 a 22 h. Dissabtes: d’octubre a març, de 7 a 18 h; abril i setembre, de 7 a 20 h, i de maig a agost (excepte el mes de setembre), de 7 a 21 h. Diumenges i festius: d’octubre a març, de 10 a 18 h; abril i setembre, de 10 a 20 h, i de maig a agost, de 10 a 21 h.

Informació: accessos per travessera de les Corts i carrers de la Maternitat, Doctor Salvador Cardenal i Mejía Lequerica.

Documentació: http://www.bcn.cat/parcsijardins


L’altra Pedrera

Can Planas (La Masia)

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


A la ciutat de Barcelona hi ha una altra Pedrera, una d’on surten grans estrelles del futbol. Coneguda amb el nom de La Masia, durant anys l’antiga masia Can Planas ha acollit les categories inferiors de FC Barcelona i ha servit de base per a la pedrera de jugadors que ha nodrit el primer equip.

L’emblemàtica Masia, construïda el 1702, és una de les poques que queden en peu a les Corts, vestigi del passat agrícola del barri que avui dia és tot un símbol per als barcelonistes.

Horari: tot l’any.

Informació: avinguda de Joan XXIII, s/n.

Documentació: http://www.fcbarcelona.com


Patinar sobre gel a Can Barça

Pista de gel del Barça

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


La pista de gel del Barça, construïda l’any 1971, és la seu de dues de les seccions del club: la d’hoquei gel i la de patinatge artístic. Aquesta instal·lació ha estat escenari de diversos torneigs internacionals d’hoquei gel, de patinatge artístic i de tennis taula, i també d’un campionat del món d’esgrima. En aquesta pista, però, tothom qui vulgui pot calçar-se uns patins i, en funció de les habilitats de cadascú, patinar sobre el gel fent piruetes o bé fer voltes a la pista parant atenció de no caure.

Horari: tot l’any. De dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 17.30h a 19.30 h. Els dissabtes i diumenges al matí és tancat; només obren a la tarda de 17 a 20 h.

Informació: avinguda d’Arístides Mallol, 12-18. Tel. 93 496 36 31.

Documentació: http://www.fcbarcelona.com


Emocions desbordades

Camp Nou

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


El Museu del Camp Nou és el més visitat de Barcelona, amb 1,3 milions de visitants anuals. Però l’estadi del FC Barcelona, a més de ser un símbol de la ciutat i una de les principals atraccions per als turistes, és també un dels racons de la ciutat on més emocions es concentren. L’estadi va ser inaugurat el 1957 i està catalogat per la UEFA com a Estadi Cinc Estrelles, una distinció gràcies a la qual pot acollir finals de la Lliga de Campions, de la Recopa i la Copa de la UEFA. Durant aquestes finals i en els partits importants de la Lliga pot arribar a acollir fins a 99.345 seguidors que animen el seu equip i hi aboquen totes les seves esperances. En funció del resultat l’emoció es transformarà en alegria o decepció, però durant 90 minuts el Camp Nou es converteix en un dels llocs més màgics de la ciutat.

Horari: tot l’any. Horari del museu: de dilluns a dissabte, de 10 a 20 h. Diumenges i festius, de 10 a 14.30 h.

Informació: avinguda de Joan XXIII, s/n. Tel. 902 189 900.

Documentació: http://www.fcbarcelona.com


Cementiri jueu i catòlic

Cementiri de les Corts

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


Molt a prop del Camp Nou trobem el cementiri de les Corts. Inaugurat l’any 1897, aquest cementiri és un dels més visitats de la ciutat. Entre làpides, nínxols i panteons familiars, destaca un monument funerari que l’Ajuntament de Barcelona dedicà als 728 soldats que van morir a les guerres de Cuba i Filipines del segle XIX. El cementiri conté també un recinte jueu. Les tombes d’aquest espai es diferencien per l’estrella de David de les làpides i les llargues inscripcions en hebreu.

Horari: tot l’any. De dilluns a diumenge, de 8 a 18 h.

Informació: avinguda de Joan XXIII, 1-15. Tel. 93 484 18 37.

Documentació: http://www.cbsa.es


Alambins, herbaris i medicaments antics

Museu de la Farmàcia Catalana

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


L’any 1957, el Dr. Jesús Isamata, un professor d’Història de la Farmàcia de la Universitat de Barcelona, va crear aquest original museu. Originàriament el considerà com un «annex auxiliar» del Seminari d’Història de la Farmàcia. El museu s’inscrivia en la tradició il·lustrada dels museus de la ciència que hi havia en moltes universitats europees i dels Estats Units. Amb el temps, el llegat d’Isamata s’ha anat enriquint amb adquisicions puntuals i donatius altruistes, fins a assolir un important fons històric.

Al museu es conserven els elements d’una farmàcia del segle XVIII, ceràmica farmacèutica dels segles XVII al XX, balances de precisió, alambins, herbaris, morters, una col·lecció d’especialitats farmacèutiques antigues, i també un interessant arxiu gràfic i de publicitat farmacèutica. El museu només admet visites concertades.

Horari: tot l’any. Visites concertades trucant al tel. 93 402 45 64.

Informació: Facultat de Farmàcia. Universitat de Barcelona. Avinguda de Joan XXIII, s/n.

Documentació: http://www.ub.edu/museufar/museu.htm


El millor del millor

Mas Gourmets

Les Corts. Sant Ramon i la Maternitat


La seva experiència productora i botiguera ve de lluny. La primera botiga Mas es va crear el 1945! Val la pena visitar alguna de les seves quinze seus a l’àrea metropolitana de Barcelona per quedar bocabadat de la increïble varietat i qualitat d’embotits curats, cuits i frescos. Una de les millors és la botiga de L’Illa Diagonal, on deixen tastar cada producte abans de comprar-lo. A banda dels embotits, hi ha delicatessen, moltes del país i algunes de fora. Una de les seves especialitats és el Pack Pa amb Tomàquet. Inclou pa Turris (un dels millors pans de Barcelona!), pernil d’aglà Mas Gourmets, tomàquet de penjar i oli Oleum Flumen.

Horari: tot l’any. Horari comercial.

Informació: centre comercial L’Illa Diagonal. Avinguda Diagonal, 557. Tel. 93 494 83 56.

Documentació: http://www.masgourmets.com