PEDRALBES


Drac de ferro colat

Pavellons Güell

Les Corts. Pedralbes


Els pavellons, ubicats a l’entrada de la finca que Eusebi Güell tenia a la zona coneguda com les Corts de Sarrià —actual barri de Pedralbes—, van ser construïts per Gaudí entre el 1884 i el 1887. Aquests pavellons serviren per acollir la porteria i les cavallerisses de la finca. La base dels edificis és de pedra i les voltes i els arcs són de maons. La decoració es basa en dibuixos geomètrics fets amb peces de ceràmica de colors.

Del mur de paredat destaca la gran porta principal de ferro, on col·locà la figura d’un impressionant drac de ferro colat amb la boca oberta i la posició d’atac, construït als tallers Vallet i Piquer. El drac representa el guàrdia del Jardí de les Hespèrides vençut per Hèrcules, episodi que Jacint Verdaguer va incloure al seu poema L’Atlàntida.

Horari: tot l’any.

Informació: avinguda de Pedralbes, 7. Visites guiades. Tel. 93 317 76 52.

Documentació: http://www.barcelonaturisme.com


La font retrobada de Gaudí

Jardins Palau de Pedralbes

Les Corts. Pedralbes


El Palau Reial de Pedralbes va ser un obsequi del comte Güell al rei Alfons XII, que havia de servir de residència del rei durant les seves visites a Barcelona. Actualment el palau acull dos museus: el Museu de les Arts Decoratives i el Museu de la Ceràmica. Els jardins del Palau són obra de Nicolau Maria Rubió i Tudurí. En honor del rei es col·locà una estàtua d’Isabel II mostrant el seu fill Alfons XII, entre altres escultures. Als jardins també hi ha una font obra de Gaudí, descoberta per casualitat l’any 1983 durant unes tasques d’acondicionament forestal.

Horari: tot l’any. De les 10 h al capvespre.

Informació: avinguda Diagonal, 686.

Documentació: http://www.bcn.cat/parcsijardins


La creu de terme monumental

Creu de Pedralbes

Les Corts. Pedralbes


El 1941 se celebrà a Barcelona una Santa Misión, una trobada religiosa per purificar les ciutats i els pobles d’Espanya després de la Guerra Civil. Amb motiu de la Santa Misión s’aixecà a Barcelona la monumental creu de terme de Pedralbes, la més gran de Barcelona i amb un gran simbolisme. S’erigí a còpia de donatius públics per homenatjar les creus de terme que van ser destruïdes durant la Guerra Civil. El monument està situat al bell mig d’uns petits jardins davant del monestir de Pedralbes.

Horari: tot l’any.

Informació: avinguda de Pedralbes, plaça de la Creu de Pedralbes.

Documentació: http://www.bcn.cat/artpublic


El conventet

Casa Gòdia

Les Corts. Pedralbes


A la baixada del Monestir hi ha un edifici que formava part del recinte emmurallat original del monestir de Pedralbes i que actualment és propietat de la família Gòdia. És el conventet on s’allotjaven els frares franciscans encarregats de l’assistència espiritual de les monges del monestir. L’origen de l’edifici data dels segles XIV-XV, però d’aquella època només se n’ha conservat el claustre, mentre que l’aspecte original en el seu conjunt correspon a una reforma feta l’any 1979 per Enric Sagnier. L’arquitecte va aprofitar una sèrie d’elements procedents de l’església de Santa Maria de Besalú, elements visibles a la façana de la baixada del monestir. A l’altra façana, la que dóna al carrer del Bisbe Català i que fou reformada a la dècada del 1950, destaquen els esgrafiats d’influència barroca, obra de Jaume Llongueras.

Horari: tot l’any. Interior no visitable.

Informació: Baixada del Monestir, 2.

Documentació: http://www.poblesdecatalunya.cat


Una joia del gòtic català

Claustre del monestir de Pedralbes

Les Corts. Pedralbes


Lluny del soroll i les presses del centre de la ciutat, el monestir de Pedralbes és un racó tranquil i evocador on es pot passar una estona tranquil·la a Barcelona. Forma part del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i és un interessant edifici gòtic, un dels millors exemples d’aquest estil a tot Catalunya. El conjunt està format per l’església i les dependències monacals, que es distribueixen al voltant d’un claustre de grans dimensions, de dues plantes i amb un preciós jardí mediterrani al centre. Val la pena dedicar també una estona per visitar la sala capitular, l’abadia, les cel·les i el refectori, a més de les nombroses obres d’art, mobles i objectes litúrgics que es guarden al museu.

Horari: tot l’any. Està obert de dimarts a diumenge. Els dilluns està tancat.

Informació: Museu Monestir de Pedralbes. Baixada del Monestir, 9. Tel. 93 203 92 82.

Documentació: http://www.museuhistoria.bcn.es


Un jardí de roses

Parc de Cervantes

Les Corts. Pedralbes


Inaugurada la primavera i fins ben entrada la tardor, un munt de roses envaeixen un espai de quatre hectàrees al parc de Cervantes, al barri de Pedralbes, a la part alta de la ciutat de Barcelona. És el roserar, que acull una col·lecció de més de deu mil rosers. Aquesta és la part més espectacular d’aquest parc, però no és pas l’única. Un munt de camins amples permeten descobrir aquest espai verd amb grans zones de gespa, arbres i zones de repòs a l’ombra i al sol. Durant la passejada es poden veure les zones dels jocs de nens, la font i una zona de pícnic amb ombra, on acostumen a haver-hi practicants de tai-txi.

Horari: tot l’any. Val la pena visitar-lo durant la primavera.

Informació: avinguda Diagonal, 706

Documentació: http://www.bcn.es/parcsijardins